育兒好物

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

買車買Chicco好定係Combi?

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Re: 買車買Chicco好定係Combi?

chicco 札實穩陣.
combi 講求設計 & 輕巧 functional

個人意見, 買 chicco 就可以用好內. combi 就 suitable for 初生 至 10個月, 當bb1歲後, 因為車身太輕, bb坐後上落扶手電梯很唔穩陣, 好飄~~~

我自己就用 combi 後轉 maclrence, 很好用, 上落樓梯都自己攪掂.

男爵府

我覺得如果出街係要上落巴士就用combi好d, 因較輕身, 如果自己有私家車或搭mtr或kcr就chicco, 果底藍夠大,可以裝好多野.
[

複式洋房

幾好!Combi,我use!

子爵府

畀面勳章

我由阿女出世到而家歲幾都係用chicco架,
雖然大架d同重d, 不過穩定性比combi好, 又有避震,
內籠夠大, bb都訓得舒服d啦.....

公爵府

我早排同BB換車, 都有D心得...我換車係因為之前一部好重同不能單手收, 所以一個人好少用車, 諗住親友就生就比呢部佢自己買過一部單手收得....最後買左GRACO呢部同COMBI好似..但係用下用下就都係覺得FOR BB舒服都係舊一部好因為無咁震...因為我個BB已6個月大唔係成日瞓低所以GRACO呢部OK, 但如果你個BB係初生我覺得COMBI唔係咁好(如果你以BB的利益為先的話), 如果你自己為自己方便咁COMBI都OK.

所以CHICCO同COMBI我會選CHICCO, 佢有一部都可以單手開唔係好大...其餘有D我覺得個"LOOK"好大, 自動電梯可能有問題..

大宅

Hi moonychan

I haven't bought BB Car yet, I want to buy maclrence, do you think it's good for bb ( 3 months old)

民房

i thk combi is better

大宅

SELL: 全新 CHICCO BB 車 PONEE XS
(可單手收車)
原價$998, 現$800 油塘地鐵站交收
顏色:橙色
有意請PM我, 相片可
del by bk

珊瑚宮

好媽媽勳章

yes me 2
FORLUN 寫道:
i thk combi is better

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

agree!

Win0501 寫道:
我覺得如果出街係要上落巴士就用combi好d, 因較輕身, 如果自己有私家車或搭mtr或kcr就chicco, 果底藍夠大,可以裝好多野.

大宅

jojoplanet 寫道:
...其餘有D我覺得個"LOOK"好大, 自動電梯可能有問題..

絕對係 , 我老公 5"10 推 bb 上落都好驚 , 但因有避震 , 無論過 "博" or "定"灣 , bb 都一樣訓得甘舒服

伯爵府

2019新春慶豚圓

我自己就覺得combi好d喇~chicco比我既感覺係好累贅呀!!!太大舊呀!!!如果得我同小b出街...我一定拎唔到架車仔~我個b依家用緊combi啵~我又唔覺得佢迫~可能佢細粒卦~~

大宅

i used Chicco..........the same 穩定性比combi好, 又有避震!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都用緊chicco
當初都有諗過買combi,貪佢個柄可以相向,可以將bb對住自己..
但避震同"實淨",都係chicco好似,但就重d大架d...不過阿b瞓得好舒服...只係唔方便大人拎..

洋房

Chicco too heavy and bulky la, I'm using Aprica.

別墅

i use maclaren

等待驗證會員

Chicco!夠穩陣!

大宅

我都覺得好睇你平時出街係坐咩車多...同埋係唔係你一個人同佢出街...
我之前果架係重+穩陣型的brevi, 個款同chicco有d似...呢架車個購物籃夠大, 同佢去買野乜都放哂係車底, so good!又有避陣..佢new born開始用到5個月我就換左架combi....用左combi so far我覺得幾好....唯一唔好係個"look"太細, 搞到小小"駁"都上唔到, 下下要take起架車...同埋落電梯果陣都幾牙煙....架車太輕唔食力..
因為我成日自己帶bb出街, 好多時要連人帶車搬樓梯, 我一個人都ok可以搬得起, 但之前果架就唔得.

總括黎講....
我鐘意穩陣型多d, 特別係new born..
因為好多野要帶,放哂落車底就perfect...
但係combi實在係輕巧, 冇咁大架....
自己出街係好好用. 各有各好啦!!
我而家有時都會兩架交替用下.....
我都覺得好難取捨呀!! ?-(

珍珠宮

2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我都用緊chicco

旦好重身

首頁

尾頁

跳至