單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

社會福利多, 經濟自然差, 你同意嗎?

細時有位老師曾講(廿年前), 香港點解那麼繁榮, 是因為少社會福利, 個個人都自力更生,努力工作, 若有一日, 香港社會變了一個多福利的社會就會經濟差, 不會好像以前那麼繁榮和好, 不知那位老師現在還記唔記曾經講過這說話, 你們同意嗎?

洋房

Re: 社會福利多, 經濟自然差, 你同意嗎?

晤係唔同意不過我又覺得唔可以話有福利多而變到香港無以前咁繁榮, 我估以前政府係有資助幫d收入的人,不過我地唔識姐,綜緩呀,我可能見識少都係比較呢十幾年聽得多知係咩黎,
(廿年前個個人都自力更生,努力工作)係!我亞媽都有d串膠花,串公仔頭咁樣的工幫補家計養活我.
今日呢個社會唔在可以同以前比啦,無學歷的以前都可以用相手做d苦力的工養活,今日唔係無但真係買少見少,連掃地洗廁所的比較勞動辛苦的工種都已經唔在係本地學歷低果班人可以做當養話一家的一會事.
問題唔係政府有幾多呢d福利,根本係現在的社會一d都唔平行,(廿年前)可能巳經有綜緩或其他,我地唔知,唔係有幾多人取的問題,係須要,係真正須要問題,社會平行到,有力會做的都有得食,但今日一張單程証行入社處就可以去排隊等,咁本地人就會覺得人地咁都得我又得,
我又真係識到一d人佢地的思想係,我地自己的錢唔去養自己人,要養一d無曾經為香港付出過的人,只養一d一心黎香港等綜緩養的人呢?
有一d就係呢種心態的香港人,當有不境的時候唔在努力繼續找工而係去排隊申請,呢d真係社會福利多, 經濟自然差?
咁真係有須要而比呢d人同一眼光的真係慘,
有好多時都聽到做十幾個鍾都係得3/4千,養一家又做到身體弱,休息或照顧小朋友都無時間的又無申請綜緩.又點睇呢?
呢個社會有好多嘢好似反轉曬咁!無得同以前比啦,
(個人感覺,有感而發)
ling

首頁

尾頁

跳至