跳至

首頁

尾頁

民房

第一次做媽咪,心情真係好緊張呀!!

我現在38w啦~仲有兩個星期嘅時間亞B就出世啦!
醫生話如果現在生嘅話都唔算早產喎!
真係攪到我仲加緊張喔!
心情太緊張啦,攪到晚晚都冇覺好瞓,
請問大家有咩好嘅減壓方法呢?

大宅

Re: 第一次做媽咪,心情真係好緊張呀!!

要養足精神呵,生的時候要用很多體力,生完後就更加沒時間休息了,聽一些輕鬆音樂,看一些喜歡的電視節目.
留意自己的情況,做足入院的心理準備
祝你生個活潑可愛健康的寶寶
我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

複式洋房

係呀,你家下要休息多D,儲足體力!到時生左先有足夠精力去照顧阿B!加油呀!

複式洋房

你真的要瞓多點....休息多點

因為bb出世之後..你想瞓都瞓唔到...好辛苦呀!!

而且現在不用太緊張...真正的緊張係bb出來之後的日子呢∼∼∼

你現在要放鬆點.....同肚裡面個bb傾下計...咁等佢出來之後易湊點呀!!! 

複式洋房

my 預產期 30/6/07
now still 尚未生,
very anxiety,
I also 心情太緊張啦,攪到晚晚瞓 not good,
easy wake up, and have 惡夢,
I also 第一次做媽咪, do not know how to do ......??

WinGiBaby 寫道:
真係攪到我仲加緊張喔!

洋房

hi,我本來都係6月媽媽,但係早左差唔多2星期生,變左5月媽媽~
我都係38w多生,o個陣都冇諗住阿b早2星期出黎,我都好緊張架,特別係開始作動,知就快生o個陣,不過我就冇訓唔著,只有用開心o既心情迎接阿b~!你記住而家有時間好訓多d喇,bb出世後真係冇得訓,阿b而家20朝,我每日都訓唔到4個鐘,係加埋唔夠,好彩有媽咪幫手...加油啦!你好快就見到bb,到時就更加開心架喇!!
belle_lau 寫道:
my 預產期 30/6/07
now still 尚未生,
very anxiety,
I also 心情太緊張啦,攪到晚晚瞓 not good,
easy wake up, and have 惡夢,
I also 第一次做媽咪, do not know how to do ......??

[quote]
WinGiBaby 寫道:
真係攪到我仲加緊張喔!
[/quote] :

大宅

我都仲有一個星期就係預產,雖然係第二胎,都冇咩心理壓力,但唔知點解由32週開始就晚晚半夜訓唔著,要起身睇電視,跟住就5點幾6點又眼訓,之後就再訓到10點幾,都唔知阿b想點!

首頁

尾頁

跳至