自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

快cut "有線電視"!!

轉載

熱愛音樂的我:

* 廣州MTV台──雞到唔雞既台
* 台灣MTV台──好難先睇到一個MV!
* MTV Asia──同上
* VH1──幾好,不過係英文台
* Cartoon Network──好地地冇左,變左收費台
* 18台賽馬──好好笑
* 服務質素──永遠都聯絡唔到客戶服務主任(主咩鬼野任,接線生咋ma)

係屋企最多時間既阿媽:

* 娛樂台──好好睇,d主持幾靚
* 娛樂新聞台──好好睇,d主持幾靚
* 電影台──「我睇左好多次周星馳既《少林足球》喇~」
* 費用──「mug原來一個月月費咁貴架?」

睇得最多既老豆:

* 體育台──咩都冇!
* 睇波──d講波佬廢到無倫!
* 18台──等成十分鐘都睇唔到我想睇果隻股既股價!
* Discovery Chanel──幾好睇。
* 娛樂台──無聊!
* 娛樂新聞台──無聊!

睇得最少既二家姐:

* 新聞、資訊台──上網check仲快啦。
* 其他意見──每個台都睇唔到10秒!
* 服務──冇禮貌,竟然要個客向間公司作出承諾!

好有火既大家姐:

* 節目──睇NOW好過啦~
* 服務──廢架,叫佢cut台又死都唔cut、叫佢寄張「取消服務表格」寄左成個月都寄唔到,好彩我都夠醒,服務終結前三個月已經打去。要親自交還解碼器?佢地既服務包裝機唔包收機架?我咁叻識拆機既話佢地d師父唔洗做啦?打查詢熱線幾個鐘冇人聽,打登記熱線3秒即接!長期客仔,一蚊discount都唔俾次餘仲要愈收愈貴,正xx!拿咋招留客、搶客、屈客,正一爛仔公司!我都做過其他公司既接線生ga,佢地出咩陰招我都睇得出!

所以,快d cut左你家中既有線吧,冇裝既就千其唔好裝,唔好俾佢地既花言巧語扼到呀!

男爵府

Re: 快cut "有線電視"!!

我uncle 想cut ...打左2 week 都無人聽電話....

洋房

唉~我就係完左合約過期,跟住寄張單黎要二百幾蚊,打佢cut佢幾日都冇人聽,一係就話繁忙,你話火唔火丫,要寄張「取消服務表格」先可以在30日之內先cut到點呀咁我前後加埋要交成多3個月比佢,真係想

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

Forward:

[size=large]cut有線艱苦既一個月~抗戰成功了!!!

我同有線既合約 2007年7月8日 到期
我由5月開始打去有線~~當然係長時間冇人聽 & 俾人cut線~~~~

6月6日 (wed)
我已send資料去消委會~佢地話月尾整理好先reply到...
我份約7月8日就滿, 我由5月開始打電話去都冇人聽, so 我迫住搵消委會幫手....

另外, 大家請打去 1832 888 (申請 hotline),
唔駛再打 1832 832 / 1832 898 (原因唔駛多講, 十世都冇人聽)

我打去 1832 888, 第一時間好有禮貌咁問佢叫乜名, 乜野no. , 再講自己而家錄緊音,叫佢一陣咪諗住cut線, 當時我話要佢fax張取消服務表格, 佢話2日內有同事會reply我, 我問佢點解要等2日,
佢話張表格要打客戶no. /名等等個人資料, 所以要等.......
我同佢講, 如果我2日內都收唔到佢公司電話, 我就即刻再進一步行動, 亦叫佢mark低, 消委員已幫我開左file, 有線再唔俾我cut服務, 我就再出律師信....
個女仔都好有禮貌咁話會幫我跟進 (<<<---希望佢真係會咁做!!)

6月7日 (thu) 下午 1:15分

由於有線係我老公個名登記, 所以我用手提打俾老公, 再用會議通話打去 1832 888,
原本我想搵返6月6日果個小姐 (下稱A), 但接我電話果個 (下稱B) 以為我 "申請有線" , B話幫我......
結果B就唔小心地攬左上身.....
我話 A 講左 今日上午有人reply我, 請問而家幾點? (對唔住, 係我屈左A, 之前A係話2日內)
鬧左一陣, B話即刻同另一部門同事跟, 下午4點前一定有人搵我,
下午3:25分
有線C小姐打俾我, 對話大約如下:
C: 下星期先FAX到張終止服務表格俾你bor
我: fax張form都要咁耐?
C: 因為要打個人資料..
我: 我用打字機逐粒字成張FORM打出黎 1個鐘都唔駛, 你用電腦print出黎反而要幾日????
佢最後又話2日內FAX俾我.....我話唔得, 我SAT唔駛返工, 冇人會收FAX,
佢就應承左我6月8日FAX俾我...我叫佢FAX左就打電話同我講聲,
佢又話唔得, 我話我冇可能唔做野full day企o係fax機隔離.....之後佢話盡量,
我再問, 如果我收到form, 塡好晒, fax返俾佢地, 佢地收到當睇唔到咁點?
佢話要4~5日先會處理到, 6月13日之前佢收唔收到都打電話俾我跟進,
最後我俾佢6月8日fax張form俾我, 如收到塡好就即fax + 寄俾佢地,

6月7, 8日

我收到佢地張FORM 了, 但7號同8號既FORM係唔同......
2張FORM最大分別係 郵寄信箱NO. 唔同
我打去 1832 888問
我: 想問點解你公司FAX 過2張FORM都唔同地址既??
你地係咪開左個信箱專收取消服務既FORM, 之後睇都唔睇就扔晒去, 所以D人cut唔到有線....
有線: .........(依依哦哦) 唔係, 你fax返黎咪得lor, 唔駛by post既......
我: 容乜易我fax左, 你地又扔左, 你地一收到我張form就即刻打俾我啦~
有線: 我地盡量啦....
我: 你咪同我講盡量, 我俾足5日時間你, 再收唔到你地電話話收到, 我就唔會再打黎, 到時法庭見.
有線: ....咁好啦.....

6月11日 (mon)
我俾左老公簽完名, 即時fax 同寄去有線。

6月14日 (thu)
有線打黎話收到我張form, 會o係8月5日正式取消服務, 到時交返解碼器同remote就得~~
我足足要俾多一個月月費, 晒左我5月至6月既時間打電話...發誓唔再裝有線,
有世界盃直播又點?? 最多落商場睇, 甚至唔睇~~~~

伯爵府

我都重有合約, 在家睇左一日, 都真係重覆又重覆, 節目又唔係吸引, 想 cut 又無得 cut, 月費重要 $259........... 死未.......世界杯 2010 而家黎賣廣告, 你估 keep 到班人等到 2010 咩........... 你估你地好多野睇咩? 我而家唯有忍到出年 2 月..............

等待驗證會員

silence 寫道:
Forward:

[size=large]cut有線艱苦既一個月~抗戰成功了!!!

我由5月開始打去有線~~當然係長時間冇人聽 & 俾人cut線~~~~

6月6日 (wed)
我已send資料去消委會~佢地話月尾整理好先reply到...
我份約7月8日就滿, 我由5月開始打電話去都冇人聽, so 我迫住搵消委會幫手....

另外, 大家請打去 1832 888 (申請 hotline),
唔駛再打 1832 832 / 1832 898 (原因唔駛多講, 十世都冇人聽)

我打去 1832 888, 第一時間好有禮貌咁問佢叫乜名, 乜野no. , 再講自己而家錄緊音,叫佢一陣咪諗住cut線, 當時我話要佢fax張取消服務表格, 佢話2日內有同事會reply我, 我問佢點解要等2日,
佢話張表格要打客戶no. /名等等個人資料, 所以要等.......
我同佢講, 如果我2日內都收唔到佢公司電話, 我就即刻再進一步行動, 亦叫佢mark低, 消委員已幫我開左file, 有線再唔俾我cut服務, 我就再出律師信....
個女仔都好有禮貌咁話會幫我跟進 (<<<---希望佢真係會咁做!!)

由於有線係我老公個名登記, 所以我用手提打俾老公, 再用會議通話打去 1832 888,
原本我想搵返6月6日果個小姐 (下稱A), 但接我電話果個 (下稱B) 以為我 "申請有線" , B話幫我......
我話 A 講左 今日上午有人reply我, 請問而家幾點? (對唔住, 係我屈左A, 之前A係話2日內)
鬧左一陣, B話即刻同另一部門同事跟, 下午4點前一定有人搵我,
我: 我用打字機逐粒字成張FORM打出黎 1個鐘都唔駛, 你用電腦print出黎反而要幾日????
佢最後又話2日內FAX俾我.....我話唔得, 我SAT唔駛返工, 冇人會收FAX,
佢就應承左我6月8日FAX俾我...我叫佢FAX左就打電話同我講聲,
佢又話唔得, 我話我冇可能唔做野full day企o係fax機隔離.....之後佢話盡量,
我再問, 如果我收到form, 塡好晒, fax返俾佢地, 佢地收到當睇唔到咁點?
佢話要4~5日先會處理到, 6月13日之前佢收唔收到都打電話俾我跟進,
最後我俾佢6月8日fax張form俾我, 如收到塡好就即fax + 寄俾佢地

我: 容乜易我fax左, 你地又扔左, 你地一收到我張form就即刻打俾我啦~

我足足要俾多一個月月費, 晒左我5月至6月既時間打電話...發誓唔再裝有線,
我同你個case一樣,千辛萬苦搵到人聽電話取消,叫佢寄封終止服務表格俾我,又話要等第二個staff 聯絡我(痴線)好算數!幾日後,到第二個原來又係俾D所謂平Dplan俾我(還要簽約X#Y%Z...我睇左10幾年都無話平俾我),我唔騷佢照cut,点知成個禮拜都收唔到張終止服務表格,再千辛萬苦打去搵到人聽電話叫佢fax黎,足足一日都收唔到,再打去(平均每次要45min至有人聽)叫佢1/2鐘頭內好fax俾我,佢 仲要應承我,点知2個鐘都收唔到.又再打去小佢,先自fax到黎,由開始打去至收到張終止服務表格足足要2個禮拜.仲要浪費不知幾多時間打電話去交涉(勞氣).我都以後唔再裝有線.(i-cable[size=xx-large]去食屎啦!
我都係想做個好人''遮''

大宅

係吖 d台屎到不得了,約期一到都唔會在續

複式洋房

但係有線一台都有 de 野幾 好睇 , 呢個唔知係唔係10蚊台呢 ?

大宅

大宅

"有線"呢個名...唉...
我真係睇到、聽到、諗到...就成個人都 哂呀
真係勁[size=x-large]不知所謂...

珍珠宮

有幾不知所謂呢?

如果你地當初唔裝有線既,根本就唔會有今日既問題發生啦,咪一未話有線,你地自己都有責任架

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

我覺得有線都唔係咁差,可能我鍾意睇西片,又有幫我

侯爵府

silence 寫道:
Forward:

6月6日 (wed)

最後我俾佢6月8日fax張form俾我, 如收到塡好就即fax + 寄俾佢地,

6月7, 8日

我收到佢地張FORM 了, 但7號同8號既FORM係唔同......
2張FORM最大分別係 郵寄信箱NO. 唔同
我打去 1832 888問
我: 想問點解你公司FAX 過2張FORM都唔同地址既??
你地係咪開左個信箱專收取消服務既FORM, 之後睇都唔睇就扔晒去, 所以D人cut唔到有線....
有線: .........(依依哦哦) 唔係, 你fax返黎咪得lor, 唔駛by post既......
有線: 我地盡量啦....
我: 你咪同我講盡量, 我俾足5日時間你, 再收唔到你地電話話收到, 我就唔會再打黎, 到時法庭見.
有線: ....咁好啦.....

6月11日 (mon)
我俾左老公簽完名, 即時fax 同寄去有線。

6月14日 (thu)
有線打黎話收到我張form, 會o係8月5日正式取消服務, 到時交返解碼器同remote就得~~

hi,silence
你真係好叻,我之前不斷打電話都唔聽,一見你話打1832888,我即打唔洗10秒已有人聽... :mrgreen:

大宅

畀面勳章

我屋企之前個有線box燒左~
我爸爸叫我打去叫人黎整~
我5月25號就狂打左10次以上先有人聽~
好~鐘意有人聽喇...
我:唔好意思呀~我屋企個box燒左呀~我想搵人黎整整佢~
接線生:哦!好~麻煩你比d資料我呀!!
我:....(比完喇)er...我想問最快幾時有人黎整呀?
接線生:em...最快都要6月2號~
我:下!!!!!0口0咁耐?!!
接線生:係呀~多人呀嘛~咁冇計嫁喇~
我:(心諗:嘩!!洗唔洗咁講野??謙d講得唔得?)
em...咁幾點呀?
接線生:下晝2點至6點半!!
我:下!!@_@咁要我係屋企等你4個鐘呀??
有冇1個短d既時間比到我?
接線生:下?!!冇噃!!!唔知喎~要睇下個師父自己點安排!!
我:咁算啦~幫我book呢個時間先啦~唔該~~

到6月2號~
2點等到4點都未黎~又冇電話~咪打去問囉~
又打左幾次先聽...
我:唔該~我約左時間黎換box嫁~請問幾時黎?
接線生:好~幫你check下~
等左陣~
接線生:em...2點至6點半呀??!!你等下先~就黎嫁喇!!
我:下~佢就黎我都知~
不過可唔可以比個確實時間我?
接線生: 唔知喎~幫你打去問下個師父啦!
等左陣~
接線生:我搵唔到佢呀~你等下先啦!
我:(好忟)搞錯呀~!!!唉~算喇~唔該
又等...6點仲未到!!!
又打去問~又打左n次....
我:唔該我想問個師父幾時黎呀??
又講左1大堆資料比佢~
接線生:em...我諗差唔多嫁喇~應該黎緊嫁喇!!
我:(等到已經好忟~你仲咁講...)你呢番說話頭先聽過喇~
唔該比個時間我~
接線生:下~咪2點至6點半囉~!!咩時間??
我:1個確實既時間我呀
接線生:我即刻幫你問師父呀~
等左陣
接線生:佢話6點半到喎~差唔多到會call你~
我:好~唔該!!
等到6點半~
係1個冇電話既情況下~個師父自己上左黎=.=
個時爸爸番左黎1陣~
佢上黎真係換左個box~
佢1路換我爸爸1路嘈佢~
佢1換完check過睇到即閃~ :lol:

首頁