自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸 爸 昏 迷 了 - 我 只 得 兩 個 月 大

當 普 天 下 的 父 親 都 與 兒 女 飲 茶 逛 街 的 時 候 , 許 爸 爸 還 在 病 床 上 為 每 一 口 氣 掙 扎 。 許 爸 爸 才 做 了 兩 個 月 父 親 , 就 癌 病 發 作 入 院 留 醫 了 。 許 太 怕 女 兒 永 遠 都 不 能 與 爸 爸 慶 祝 父 親 節 , 在 網 上 發 起 呼 籲 , 叫 昏 迷 中 的 爸 爸 撐 下 去 。 在 一 個 共 享 天 倫 的 節 日 , 有 一 群 與 許 爸 爸 素 昧 平 生 的 人 , 為 這 位 病 榻 上 的 父 親 , 默 默 祝 禱 。

媽 媽 很 害 怕   網 友 送 祝 福

「 請 大 家 代 禱 或 以 你 們 自 己 的 方 式 , 去 支 持 嘉 倩 爸 爸 吧 ! 媽 媽 真 的 很 害 怕 ! 嘉 倩 只 有 兩 個 月 大 , 連 爸 爸 都 未 認 清 , 連 『 爸 爸 』 都 未 識 叫 … … 」 這 是 許 太 在 網 誌 上 的 呼 籲 。 許 爸 爸 患 有 癌 症 多 時 , 一 星 期 前 病 情 惡 化 入 院 , 一 直 昏 迷 。
許 先 生 與 妻 子 今 年 清 明 誕 下 女 兒 嘉 倩 , 一 心 要 做 個 好 爸 爸 , 擁 抱 一 個 好 家 庭 , 卻 連 第 一 個 屬 於 自 己 的 父 親 節 , 也 無 法 跟 女 兒 一 起 度 過 。 網 友 得 知 此 事 , 都 送 上 誠 摯 的 祝 禱 : 「 許 bb 爸 爸 , 撐 住 呀 ! 要 同 太 太 一 齊 活 到 公 公 婆 婆 , 仍 然 手 拖 手 行 公 園 … … 囡 囡 要 你 參 加 佢 學 校 活 動 , 你 要 佢 游 水 , 踏 單 車 , 讀 書 … … 我 都 會 幫 你 祈 禱 , 知 道 嘛 ! 」 網 友 Purin 布 旦 說 。
許 太 希 望 每 份 祝 禱 都 可 化 作 能 量 , 喚 醒 睡 夢 中 的 許 爸 爸 。 她 昨 日 在 網 誌 說 : 「 爸 爸 : 你 看 , 有 那 麼 多 人 支 持 你 , 你 要 繼 續 撐 下 去 呀 ! 知 道 嗎 ? 只 要 過 得 這 兩 個 節 日 ( 父 親 節 及 端 午 節 ) , 就 可 以 了 !
女 兒 嘉 倩 不 懂 得 爸 爸 生 了 病 , 許 媽 媽 要 一 個 人 承 受 冷 清 的 父 親 節 , 她 惟 有 這 樣 鼓 勵 女 兒 , 鼓 勵 自 己 : 「 可 能 沒 有 爸 爸 與 你 過 將 來 的 每 一 個 節 日 , 尤 其 是 父 親 節 , 可 能 會 令 你 更 加 想 念 爸 爸 , 但 不 要 緊 啊 , 媽 媽 會 給 你 一 張 爸 爸 的 相 片 , 你 有 甚 麼 都 對 爸 爸 說 的 話 , 就 對 相 片 說 吧 ! 爸 爸 會 聽 懂 的 。 」

「 我 們 會 快 快 樂 樂 活 下 去 」

「 你 要 記 住 , 爸 爸 現 在 病 了 , 所 以 很 累 很 累 , 他 需 要 睡 一 個 很 長 很 長 的 覺 , 終 有 一 天 , 我 們 一 家 三 口 會 繼 續 一 起 健 健 康 康 , 快 快 樂 樂 地 生 活 下 去 。 」
許 爸 爸 一 早 知 道 病 情 將 會 惡 化 , 年 初 就 說 過 自 己 快 將 離 開 。 他 對 愛 女 有 三 個 願 望 , 想 替 女 兒 改 個 洋 名 , 叫 Angel , 象 徵 天 真 、 純 潔 ; 想 女 兒 學 彈 琴 , 這 樣 有 助 她 考 入 名 校 ; 想 Angel 日 後 入 讀 大 學 : 「 在 爸 爸 昏 迷 前 就 只 留 下 這 三 個 對 你 的 願 望 , 可 否 為 爸 爸 完 成 這 三 個 小 小 的 願 望 呢 ? … … 永 遠 陪 伴 你 左 右 的 媽 媽 字 。

許 嘉 倩 網 誌 網 址 :
http://hk.myblog.yahoo.com/huibb-mama

侯爵府

Re: 爸 爸 昏 迷 了 - 我 只 得 兩 個 月 大

:-( :-( :-(

公爵府

按 ===>> 許 嘉 倩 網 誌 網 址

恭賀新禧,迎春接福!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

:-( :-(

大宅

伯爵府

魅力王子

work hard ar :-(

別墅

我點樣先可以係入面留下我既祝禱? 入左個blog, 已經 roll 到最下面, 見唔到可以回應或留言既 icon (但我已是member in yahoo), 唔知click 邊度?

祝許爸爸早日康復, 唔好再訓喇! 讓孩子能聽聽你的聲音...!

[size=x-large]Wake UP 喇!

子爵府

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

禁止訪問

珊瑚宮

好媽媽勳章

大宅

:-( :-( :-( :-(

子爵府

牛年勳章

公爵府

好媽媽勳章

侯爵府

大宅

hope to get well soon

別墅

今早在報章都有看到, 心裡感到很難過. 希望佢能醒過來, 可以看到他的 Angel 成長喇!

珍珠宮

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至