跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: Jasmine仲未識行..

多謝你地關心,其實囡囡13/6去個健康院姑娘話亞囡有問題,但我都擔心.

大宅

醒目開學勳章

mewong
你話個nurse話你個女有問題? 咁‘佢有咩野講呀? 我都係會搵個pedi睇下好d啦..因我女個pedi話有d bb會係最遲18個月會行, 如18個月後仲未識行,先會係一個concern.

大宅

carrie210,
香港衛生署指引都係話如果 18 個月大都未識行就要跟進啊!

伯爵府

2019新春慶豚圓 分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

醫生都係咁同我講..如果18個女都仲未識行就要去睇..不過佢又補充多句,話跟 進都係講果d野架la..邊有bb唔識行架...
希望jasmine唔駛等到18個月啦

大宅

醒目開學勳章

WING/REGINE
都唔只會係講架..可能佢地會做多幾個test..check下夠唔夠calcimum呀..etc咯..
好似話..係18個月..大多bb係會識jump起架啦..有mami個bb試過..太肥(但父母唔多覺), 醫生叫佢jump,佢對腳係唔可以離地, 叫佢行上一step都唔得(因parants慣左扶佢上stairs)..醫生就會覺得bb太重行唔到, 要on diet啦.
所以我成日都睇住個chart, keep住叻叻within個chart.

大宅

畀面勳章 爸B勳章

桐桐呢兩日終於敢自己放手行兩步了, 不過行到左遙右罷好攪笑

大宅

~ yeah ~
桐桐跑出了, 有冇拍 video 呀?

叻叻, jasmine & mewong 個囡囡,
努力加油! 努力加油!

好. 等我俾個短片刺激吓你們的奮鬥心:
Sophie 自己落兩級樓梯

大宅

醒目開學勳章

桐桐好叻女1呀∼∼∼yeah

叻叻而家放手行到12步啦..不過一步行得一吋度..好攪笑呀, 未影到行路video呀, 

哇..乜sophie叻成咁呀..仲拱大膽落兩級..係勁呀

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你地亞b真係好叻,姑娘話都ok,不過腳尖行路,叫做唔算大問題.

亞b近1,2日扶往嘢行行快左好多,可能叫進步左d.

jasmine我地努力呀!!

大宅

我孖b係3月27日出世, 都係呢個禮拜開始行得快, 啊仔仲識踢波, 轉捩點就係佢地上星期六去左一個3月bb聚會, d bb全部行得好快, 孖b番到屋企便日行夜行, 唔駛兩日已經行得好好, 所以最好帶bb去同d 同齡bb切磋下

大宅

醒目開學勳章

mewong
如你bb而家開始扶住行得快左, 即係有個sign佢會想學行啦..比多少少時間啦

jan

你又講得好岩呀..但我呢邊, 真係想搵個岩age既bb好難呀, 我而家識既朋友,佢地既bb一係大過叻叻一年, 一係又細個叻叻成年, 有時gathering, 都係未岩玩架..可能要等多一年, 我諗佢地先岩玩咯.

大宅

醒目開學勳章

嘿嘿
今晚終於影到叻叻自己行幾步啦..唔知咁算算識行呢?
click here叻叻識行幾步

大宅

醒目開學勳章

嘿嘿
今晚終於影到叻叻自己行幾步啦..唔知咁算算識行呢?
click here叻叻識行幾步

大宅

畀面勳章 爸B勳章

叻叻行得好好喎, 叫做識行喇, 我桐桐都未識跌低, 自己起番身再行丫, 佢成日都行得好急, 行兩三步就pa落我地身度, 所以都未係好得

大宅

Carrie210 寫道:
jan

你又講得好岩呀..但我呢邊, 真係想搵個岩age既bb好難呀, 我而家識既朋友,佢地既bb一係大過叻叻一年, 一係又細個叻叻成年, 有時gathering, 都係未岩玩架..可能要等多一年, 我諗佢地先岩玩咯.
叻叻行得都好啦,但點解妳唔舖膠墊既?妳怏D帶叻叻番黎啦,呢度幾十個4月BB同叻叻玩架 話時話今年妳地會唔會番黎過年呢??

大宅

醒目開學勳章

叻叻係上兩個星期都未得架..係今個星期進步先有明顯d咯..
我諗桐桐都會好快識行啦..
rabbitjc 寫道:
叻叻行得好好喎, 叫做識行喇, 我桐桐都未識跌低, 自己起番身再行丫, 佢成日都行得好急, 行兩三步就pa落我地身度, 所以都未係好得

大宅

醒目開學勳章

恆恆爸
我地呢邊既屋同hk唔同架, 我地呢度冇乜石屎做既屋架, 我坐building外面係brown stone, 入面係用木架咋, 所以地板係木黎架..趺倒都唔痛架..不過我地凍天係有用地gin咯..因地下會好凍...
我地都想番hk呀..不過而家hk拱熱..真係咪攪咯..都會係凍天先諗幾時番啦..因叻叻兩歲前番, 都係比10% air ticket..嘿嘿..平d麻..而家機票好貴呢..我都係諗過年番咯.

伯爵府

2019新春慶豚圓 分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

carrie ... 叻叻好叻呀..行到十幾步啦..

jasmine呢兩日都叻左la..佢扶住我自己企起身..之後自己放手企..不過就好似不倒翁咁搖..企到5秒啦..

大宅

醒目開學勳章

wing
咁jasmine都好快識啦, 一日企5秒, 第二日會多一兩秒, 咁一個星期後又會耐d, 跟住佢知道自己ok, 佢會自己試行架啦..
不過我firstly, 係兩手拖佢行, 兩星期後係單手拖佢行, 再一星期後佢自己試行.

伯爵府

Jasmine仲未識行..

我帶jasmine去有軟"戰"既兒童遊樂場玩..諗住咁多小朋友跑黎跑去會刺激起佢行路既意慾啦 ...

點知 ... 佢3個鐘齋坐 ... 爬既時間加埋都唔知有無半個鐘 .. 激死

首頁
12345...7

尾頁

跳至