自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛看完新聞....

剛看完有線新聞,聯合國兒童基金會有新發表,話6個以下既bb除咗奶就唔好食其他嘢,到6個月先至食糊仔,果泥,呢樣大家都知la,但家下唔係la,專家話喎,經過佢哋25年既研究,話6個月開始可以比林既生果蔬菜同肉比bb食,再大d就加入肉碎,,唔係磨成泥比bb食,係成舊比bb自己拿嚟食喎,又話如果用spoon餵b食果泥同糊仔,會有有不良影響,令到bb將來會有偏食習慣,我個b妹啱啱6個月大,真係唔跟唔跟好
?-( ?-( ?-(

侯爵府

Re: 剛看完新聞....

成舊比bb自己拿黎食?!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

值得跟既咪跟~
唔值得既跟黎做咩?

我個人就覺得果d咩咩研究有時唔係一定岩晒~
我唔係咁跟佢地做野,點樣養都會大架啦~
我覺得有時佢定話一定好既野唔代表一定好~ :lol:

男爵府

係呀,重話唔好切咁細舊,要大舊d,等bb可以拿到嚟自己餵自己食!
RonicaKwok 寫道:

子爵府

我想要跟每個bb自己既進度安排,好似我個女咁成歲先出牙咁點敢6個月就比成舊肉佢食呀

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

好勁0的bb
我亞囝剛剛6個月.都未得就禁食

RonicaKwok 寫道:

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我而家都成舊魚比個仔食

大宅

魚肉'林'd,應該可以既,但豬肉點成舊比bb食呢? ?-(

男爵府

畀面勳章

食就真係難d,拎住黎比佢'梅'就ok,但都要睇到實,梗親就大件事.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

阿仔6個月我就試過比魚肉比佢,因為佢4個月食餅仔都要大大塊先肯食,你細細塊,細細舊比佢唔食~
但問題係依家話豬肉喎...點樣細舊極...都會"UN UN"地~
冇咩可能囉我覺得~一陣BB哽親點算~
當然我地會睇住佢地食,但我覺得太快囉~

我個仔成11個月先出牙...出左牙之後反而懶趙野...我就唔會跟佢做~

公爵府

好媽媽勳章

我唔會跟聯合國呢個建議

話如果比斷奶食品 (即係將食物磨蓉) 有可能造成BB日後偏食
我話佢地呢個報告都黐黐地兼9唔搭8
可能 ? 咁即係有幾大可能?? 喂, 呢個世界冇野係冇可能架喎!! 講咗等於冇講!

偏食, 人人都唔多唔少有d架啦, 咁人總會有d偏好
譬如我唔鐘意食炸到好硬, "慘"晒口嘅食物
咁算唔算偏食? 使唔使打一身?

成舊肉or成件梨比個無牙的bb自己"梅"喎
我諗十個媽唔知有冇7個肯
除非叫有份做呢個"長達25年調查"的人員
齊齊拖佢地個6個月B出黎表演啦

首頁

尾頁

跳至