跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb不再食果泥,糊仔?

剛看完有線新聞,聯合國兒童基金會有新發表,話6個以下既bb除咗奶就唔好食其他嘢,到6個月先至食糊仔,果泥,呢樣大家都知la,但家下唔係la,專家話喎,經過佢哋25年既研究,話6個月開始可以比林既生果蔬菜同肉比bb食,再大d就加入肉碎,,唔係磨成泥比bb食,係成舊比bb自己拿嚟食喎,又話如果用spoon餵b食果泥同糊仔,會有有不良影響,令到bb將來會有偏食習慣,大家個b剛滿6個月,你哋會跟嗎?

大宅

Re: bb不再食果泥,糊仔?

我阿b4~5個月左右, 我自己磨d蘋果蓉佢吃, 佢唔吃架, 唔知係唔係凍冰冰既關係.......
我阿b由4個月開始已經係一餐糊仔架啦, 冇咩問題.....而家仲吃下魚肉添.....佢又冇咩野喎......
冇話消化不良同過感反應喎........
而家牙仔都未出, 好難成舊比佢妹架喎......
至於林既菜呀, 瓜咁, 都有比阿d食, 我阿b 喜歡食冬瓜........哈哈

大宅

掂解用匙餵b食果泥同糊仔,會有有不良影響? 有根據嗎? 個節目叫什麼名? 我想睇吓個節目內容.

大宅

畀面勳章

CreamBlue 寫道:
掂解用匙餵b食果泥同糊仔,會有有不良影響? 有根據嗎? 個節目叫什麼名? 我想睇吓個節目內容.

同感, 有好多唔明! 都想知道多d...

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

首頁

尾頁

跳至