論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人搽腳甲, 点好呀!! (請俾意見)

啱啱見到工人10隻腳指都搽左奶白色的甲油. 其實佢上班的時候都俾左份守則佢簽, 講明上班時間唔可以搽手/腳甲油. 可能佢擒日放假, 所以搽左掛, 甘我係唔係應該即該同佢講呀, 請俾的意見, 唔該晒

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 DHA勳章

Re: 工人搽腳甲,

同佢講, 叫佢洗左D腳甲油啦, 守則已聲明, 而家請佢黎做野, 唔係扮靚....
但如果我個工人搽腳甲我都可以接受, 手甲就一定冇可能...
主 賜 平 安

禁止訪問

Re: 工人搽腳甲, 点好呀!! (請俾意見)

等待驗證會員

你都話佢放假啦!有咩問題!!!

我都係想做個好人''遮''

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

工人搽腳甲可以接受,但就絕不能留手指甲及搽手甲

大宅

Agree!!!

ecling 寫道:
同佢講, 叫佢洗左D腳甲油啦, 守則已聲明, 而家請佢黎做野, 唔你扮靚....
但如果我個工人搽腳甲我都可以接受, 手甲就一定冇可能...

子爵府

醒目開學勳章

有BB要湊,而又簽哂家規,真係可以要求佢剪短,如果無BB要湊,我個人只可以接受透明囉!可能我保守D掛 太長我一定會企係佢身邊睇住佢做家務,一做得唔好,就哦佢,哦到佢肯剪為止

大宅

係呀,我工人一到已聲明唔可以整d咁嘅嘢,若果你心入面唔高興,就一定要同佢講,唔好忍呀。winnie好橋呀,你日哦夜哦,佢遲早頂順走去抺咗佢。

都唔使下下閙嘅。不過嚴重錯誤,一定要閙囉。

winnie_sh 寫道:
有BB要湊,而又簽哂家規,真係可以要求佢剪短,如果無BB要湊,我個人只可以接受透明囉!可能我保守D掛 太長我一定會企係佢身邊睇住佢做家務,一做得唔好,就哦佢,哦到佢肯剪為止

複式洋房

我同意工人搽腳甲都仲可以,但就絕不能留手指甲及搽手甲 , 要湊bb架, 點可以架!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

winnie_sh 寫道:
我就一味會話dirty架.

大宅

凍冰冰 寫道:
你都話佢放假啦!有咩問題!!!

佢係係16号放假, 甘擒日係星期日17号上班時間都仲未洗左佢, 甘係唔係有問題呢.

而且一上班都俾左守則佢簽, 佢一而再, 再而三甘犯規, 我諗佢梗係諗住湊到我個仔, 我冇佢乎掛. 佢成日都同我個大女講我一定同佢續約, 因為佢搞得掂我個仔, 唉.....

anyway, 我擒日攞住份守則同佢講, 俾埋佢睇, 甘佢都say sorry, 之後仲佢洗左佢.  我諗呢啲係規矩, 我地返工, 公司都有唔同的規矩, 我地都要去跟足, 点解啲工人成日都側側膊, 唔多覺嫁.

子爵府

個d所謂家規係無法律效用wor~我都有俾個工人簽,佢一樣係攪到鬼5馬6.不過係吾影響小朋友下,都無乎wor~我試過買俾小朋友玩個指甲機吾見左2枝油,過2日又係架度出現番.梗係佢偷左用啦.部機d野放晒盒內,又放係好高地方,小朋友攞吾到既.佢見我地用未攞番出來.無証據係佢用左都無法啦.唉~~

民房

如果佢一向做野ok,同我關係好,我諗會讚佢"隻色幾靚,幾襯佢"or"油得d手勢唔錯,你自己油架?不過為左小朋友著想,你放完假返到黎就要抹左佢!請你而家即刻抹左佢先!"
如果佢聽聽話話,我出街時會買支差唔多色的俾佢出街搽。

子爵府

醒目開學勳章

ydoris 寫道:
個d所謂家規係無法律效用wor~我都有俾個工人簽,佢一樣係攪到鬼5馬6.不過係吾影響小朋友下,都無乎wor~我試過買俾小朋友玩個指甲機吾見左2枝油,過2日又係架度出現番.梗係佢偷左用啦.部機d野放晒盒內,又放係好高地方,小朋友攞吾到既.佢見我地用未攞番出來.無証據係佢用左都無法啦.唉~~

錯哪!
家規只要唔差得過勞工法例,係可以拎上法庭做證據的,呢個point係勞工處高層答我地的。

至於所謂儀容,要記得正苦搵我地笨實入落商業僱主類別,咁呢D儀表上要求,工人唔守的話,係可以出警告信的,但當然係又出,唔係又出,只會比人小家感覺,其實咪等同我地打工仔o既員工守則之嘛!

大宅

多謝你呀winnie!!!

其實所謂的守則都係一啲簡單的要求, 如放假日要幾点返屋企, 有事要同我地講唔好不辭而別, 上班時唔可以穿低胸衫, 唔可以搽手腳甲, 有緊要事需要打電話 - 不過要先同我地講聲先. 都唔係好過份 (我覺得).

當然唔會同佢係到warning黎warning去啦. 佢仲有10個月係到, 只係想好黎好去之如, 都唔想佢甘放肆.

:-| :-| :-| :-|

大宅

已經講明上班時間唔可以搽手/腳甲油既話,咁就要同佢講唔準搽,要即刻抺左佢.. 唔係一陣佢得寸進尺,唔跟入面其他條款;又或者以為你唔介意佢點做都得,到時就好難教返好喇∼

可能佢擒日放假<-尋日係尋日,佢鍾意放假扮到隻雀係佢既事,返到屋企就有屋企既規矩...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我個工人都有搽

大宅

其實我都擔心個啲指甲油的氣味, 因為個仔有G6PD, 為安全起見, 最好乜都唔好搽, 當然香體露除外, 係我買俾佢既, 都係安全, 陣香氣唔係好大.

子爵府

winnie_sh ,
係未真架,使吾使証人架?我都有俾佢簽架,一式2份,but可能佢跟住掉左去啦,我就keep住.不過係屋企簽lor~好難介定佢係犯法姐..in case,例如佢化到鬼咁,嚇死左人咁,係未拿份野出來話佢錯?出warning勞工處又話吾可以用來炒工人吾使補俾佢...實情佢吾聽你支笛都係要補俾佢送佢走....

大宅

放假可以,不過返嚟要叫佢洗咗佢

首頁

尾頁

跳至