親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

去首爾

請問各位:

暑假跟團去首爾是否多數搭凌晨機00:20, 祇行社話係,我有小朋友一齊去,吾想禁辛苦,是否應該轉地方?

男爵府

Re: 去首爾

去韓國9成9係凌晨機,因為旅行社訂晒比喲轉美國機客, 雖有0.1成係下午機仲係搭國泰,但大多數不成團而價錢都貴少少. :-(
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

男爵府

卓媽.

多謝你的回應
旅行社話要晚上十點到機埸check in, 再搭四個鐘到首爾, 04:00 到達仁川機埸, 在旅遊巴再睡過,你話幾辛苦 :-(

男爵府

我遲吓會去試吓是否會好辛苦!到時話你知.
但我想問有否人剛回來,果邊天氣如何?

男爵府

卓媽:

是嗎?你幾時去?跟邊間旅行社?
去完記得話俾我知,好吾好玩?

大宅

我都打算暑假去, 記得報料呀! 你地帶幾多歲小朋友去呀?

伯爵府

我報左永安,住太陽郵輪那個團。

男爵府

歌莉亞:

我都報左永安太陽郵輪那個團, 你幾時出發?

男爵府

天娜:
   我去完回來了,搭凌晨機真係超辛苦,仔仔全程不能睡,加上佢有點不舒適.韓國天氣超乾燥,你去時記得帶口糖同潤膚油.果邊依家約24-26度有時有雨,片片奶粉要帶足,果邊都幾難找到去買.
我回來後已病倒了. :cry:

大宅

我未同過小朋友去韓國, 但去過北京, 都係半夜機, 不過可以有小小計仔教下你地, 我早三兩日就同小朋友講定好辛苦, 要佢聽我話, 放學番屋企五點鐘就訓, 訓到十一點就 call 佢起身去機場, 話要坐飛機, 無得訓嫁好辛苦嫁, 點知佢真係一番到屋企飲左支奶就訓到十一點叫先醒, 一點鐘上到機, 一起機無耐佢又再訓過, 因為天黑黑呀.. haha ... 所以我就無咁辛苦囉 ... 我小朋友o個時三歲半咋 ...
韓國買 bb 野係幾麻煩嫁, o個 d 人好環保, 真係要自己帶足晒先得 ....

大宅

復活節時去過,都係凌晨機,個仔好辛苦啊,頭兩日都係昏睡狀態,天氣好乾燥,一定有帶足夠補濕用品.

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我前年聖誕去過,都係零晨機,可能我d小朋友比較大(當時9 & 11歲),所以都OK

機上面只係"恰下恰下",

男爵府

卓媽:

多謝你的忠告, 真係眨下眼你就完成你的韓國之旅
係呢,你跟邊間旅行社?好吾好玩?除左第一天吾夠訓之外, 其他時間又點呀?行程趕吾趕呀?

男爵府

卓媽:

多謝你的忠告, 真係眨下眼你就完成你的韓國之旅
係呢,你跟邊間旅行社?好吾好玩?除左第一天吾夠訓之外, 其他時間又點呀?行程趕吾趕呀?有甚麼是必買?

男爵府

我原先報永安豪華團不需凌晨機的團,但最後不能成團轉咗去康泰.個領隊拾吓拾吓,講野仲細聲過女仔,全程都講不過20句說話,一講就只有講佢自己笑的笑話. 韓國領隊雖然好但居然講國語,我都係第一次,好彩自己D煲冬瓜麻麻付付.之前跟康泰去日本都好好,今次真係差到極.
除左第一天吾夠訓之外, 其他時間都可以,因為韓國真係無街行,而我無買太多野,只係買咗人參粉比仔仔食,其他野香港都有得買.如:紫菜,魷魚,人參糖,名牌手袋,化妝品.價錢都差不多.
依家果邊1000W對$8.8港紙

男爵府

卓媽:

多謝你的指點, 我都未遇過一個講普通話的導遊wor, 而家又吾係旺季, 點會禁ga, 希望我吾會遇到個拾下拾下的la

大宅

我幾年前(2001年)去個導遊都係全程用普通話...

估唔到而家6年後都仍然不變

伯爵府

天娜
我報了7月26日永安團,都係坐零晨機,其實我想去日本多一些,因我十月可能要去韓國出trip,但我老公好鐘意韓國,所以又去多次,(之前我地已去過,只是個女未去過)今次主要是住太陽郵輪,我那個團其餘的三晚都提升了住國際五星級,同埋會去兩個樂園(樂天世界和繽紛樂園),你幾多號去呀 ?

大宅

卓媽,

Would you mind letting me know how much you spent for the trip. My daughter has joined the EGL to Seoul for 5 days on this Sunday and I wonder how much she needs to bring it with her. Thanks.
卓媽 寫道:
天娜:
   我去完回來了,搭凌晨機真係超辛苦,仔仔全程不能睡,加上佢有點不舒適.韓國天氣超乾燥,你去時記得帶口糖同潤膚油.果邊依家約24-26度有時有雨,片片奶粉要帶足,果邊都幾難找到去買.
我回來後已病倒了. :cry:

男爵府

歌莉亞:

我稍遲出發, 報了14/8號團, 13/8凌晨出發, 這是我一家人首次去首爾, 故十分期待

首頁

尾頁

跳至