產前產後

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問你地個B會唔會訓訓下喊?同埋小小聲都成個彈起,唔知係咪嚇親呢?好擔心...

我個B成日都訓唔"LUM",訓訓下會喊,有時訓幾個字就醒,但又唔係濕片,又飲完奶冇耐,同埋小小聲都會成個彈起,好似好驚咁,唔知係咪嚇親?我有時唔小心跌D野落地,唔知會唔會咁樣嚇親佢?有咩方法令佢冇咁驚??請問你地個B有冇咁O既情況?我見到佢成日喊,我又好心痛...

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 超級版主 BK Milk勳章 15週年勳章

Re: 請問你地個B會唔會訓訓下喊?同埋小小聲都成個彈起,唔知係咪嚇親呢?好擔心...

如果其他方法試過都無效用

咁不妨試下食保嬰丹

伯爵府

2019新春慶豚圓

Re: 請問你地個B會唔會訓訓下喊?同埋小小聲都成個彈起,唔知係咪嚇親呢?好擔心...

你個b幾大呀?如果係好細...1-3個月既bb都會係咁架~唔會訓得"林"架...我個b果陣又係少少聲就即醒~唔好自己嚇自己啦...如果佢持續都係咁..可以比塊玉佢駝住..可以定驚既~~唔洗擔心~~~bb係咁架~慢慢佢聽得人聲多...佢就慣架喇~我個b細個果陣晚晚半夜都喊...喊到好似比人打咁~跟住我d屋企人去紙紮鋪問..話算到佢比人聲嚇親...比大肚婆沖到...比果d野騷擾喎~~~咁我就覺得信則有,不信則冇囉~我依家就比度"符"仔同埋"玉"bb駝住既~~~我覺得好左d囉~不過真係架...適應期黎架咋...bb大下大下...就會慣架喇~佢地習慣左嚮我地個肚入面係寧靜架嘛...出到黎咁嘈..嘈住佢地點會有覺好訓姐~~所以唔洗擔心啵~

ellen0610 寫道:
我個B成日都訓唔"LUM",訓訓下會喊,有時訓幾個字就醒,但又唔係濕片,又飲完奶冇耐,同埋小小聲都會成個彈起,好似好驚咁,唔知係咪嚇親?我有時唔小心跌D野落地,唔知會唔會咁樣嚇親佢?有咩方法令佢冇咁驚??請問你地個B有冇咁O既情況?我見到佢成日喊,我又好心痛...

洋房

bktcc 寫道:

咁不妨試下食保嬰丹

請問保嬰丹o係邊度買?

洋房

[quote]
carrie_1102 寫道:
你個b幾大呀?如果係好細...1-3個月既bb都會係咁架~唔會訓得"林"架...我個b果陣又係少少聲就即醒~唔好自己嚇自己啦...如果佢持續都係咁..可以比塊玉佢駝住..可以定驚既~~唔洗擔心~~~bb係咁架~慢慢佢聽得人聲多...佢就慣架喇~我個b細個果陣晚晚半夜都喊...喊到好似比人打咁~跟住我d屋企人去紙紮鋪問..話算到佢比人聲嚇親...比大肚婆沖到...比果d野騷擾喎~~~咁我就覺得信則有,不信則冇囉~我依家就比度"符"仔同埋"玉"bb駝住既~~~我覺得好左d囉~不過真係架...適應期黎架咋...bb大下大下...就會慣架喇~佢地習慣左嚮我地個肚入面係寧靜架嘛...出到黎咁嘈..嘈住佢地點會有覺好訓姐~~所以唔洗擔心啵~

我個b而家21日大,佢初初返屋企o個幾日都唔係咁架,所以我好擔心...其實我都有諗過去紙紮鋪問,但我媽咪話佢肚仔有風所以先咁,我都唔知點,希望好似正如你咁講,佢未適應先係咁啦~請問你度符同埋玉o係邊度搵到架?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

bktcc 寫道:
咁不妨試下食保嬰丹

請問保嬰丹o係邊度買?

ellen0610,
你的bb幾大? 如果只係0-3個月大, 個人唔係咁贊成未試其他方法就俾佢食保嬰丹. 因為保嬰丹始終都係藥來的, bb咁細, 唔係真係病都唔好俾佢食藥啦.

我的小b現在1個月大. 由於佢係我的第2個小朋友, 屋企平時慣了嘈, 所以有時嘈佢都瞓到"林"的. 有一次小b扭抱, 我唯有一路食飯一路抱住佢. 我老公留意到每當我講野時, 小b就好想瞓覺. 但當我一停咀唔講野, 佢就睜大番眼仔. 同埋我試過有時下晝哥哥去左返學, 屋企好靜佢反而瞓得唔好.
所以你可以試下在屋企開收音機或音樂, 等屋企有番d聲 (當然唔好開得太大聲啦), 可能bb聽到d"人聲", 反而安心. 同埋如果佢慣了屋企有聲, 有時我地唔小心整跌野落地, 都冇咁易嚇親佢地.

大宅

Agree, 我女細時健康院姑娘都係咁講,"屋企開收音機或音樂",照做係 work 既。

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

Hi Ellen

我呀B都係 (現在1個月大), 但我唸大D會好D. No worry. Or 老人家話放個米袋仔係佢心口, 可以定驚!

我個B成日都訓唔"LUM",訓訓下會喊,有時訓幾個字就醒,但又唔係濕片,又飲完奶冇耐,同埋小小聲都會成個彈起,好似好驚咁,唔知係咪嚇親?我有時唔小心跌D野落地,唔知會唔會咁樣嚇親佢?有咩方法令佢冇咁驚??請問你地個B有冇咁O既情況?我見到佢成日喊,我又好心痛...[/quote]

大宅

最好唔好亂食野喇,佢得個幾月,就係會咁嫁啦,大大0下就無野嫁喇,唔洗擔心...

子爵府

畀面勳章

我個女兩個星期大o個陣都係咁....
我99話比o個d野嚇親wow,
之後整左個米袋比佢扎住心口訓,
到左女女兩個月已經冇咩事lu....

大宅

我個B日頭都係訓訓下喊,試過開音樂,結果喊得更大聲,唔知係唔係唔鐘意音樂呢.夜晚就訓到Fu Lu Lu,嘈極都唔醒.

伯爵府

2019新春慶豚圓

[quote]
carrie_1102 寫道:

我個b而家21日大,佢初初返屋企o個幾日都唔係咁架,所以我好擔心...其實我都有諗過去紙紮鋪問,但我媽咪話佢肚仔有風所以先咁,我都唔知點,希望好似正如你咁講,佢未適應先係咁啦~請問你度符同埋玉o係邊度搵到架?

bb個符仔係屋企人求架~你可以去d廟宇(黃大仙/車公廟/大嶼山果d)都可以架~而玉...就買一塊細細地就ok架喇~我bb果個係就咁circle shape既~冇乜特別架~你個b得21日大...係會醒訓d架~~~過多一排會好d架喇~~慢慢黎啦~~~唔洗擔心架~我果陣都好似你咁架~~~我仲醒訓過bb...驚佢會唔會嘔奶,會唔會凍...真係乜都驚一餐架~~~比d信心自己~~~你同bb都會好快適應到架喇~+油~

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果係初生都會咁,冇安全感。用條長形的包巾包住bb,包埋bb手腳,等佢好似有人抱住咁。如果唔明,我在賣黃鴨仔間鋪見過有d類似的現成包巾,睇下就明

不過最好唔好亂比藥bb食,有乜事情願睇醫生或去健康院啦。

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 超級版主 BK Milk勳章 15週年勳章

bktcc 寫道:

咁不妨試下食保嬰丹

食保嬰丹係最後一招,我講左"如果其他方法試過都無效用",

你search下BK,好多條thread都有講過類似問題

男爵府

2019新春慶豚圓

我呀b到依家就快3個月都係咁, 我發覺佢"足八"係度訓會好d , 但係咁樣好危險, 所以要睇住佢, 我只係睇住佢時佢先會"足八"係度訓, 我又會用米袋放係佢心口, 佢都會定d

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

如果bb細, 好常見, 你可以俾個米袋 or 用張被仔"come"住佢心口, 等佢有安全感, 我個女細過時都係咁, 而家已經唔會, 仲成日大字型咁訓。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

bb細個個時就有...而家大左冇乜啦..因為佢愈大就懶訓

複式洋房

我去佘仁生買珍珠未比呀B,佢都仲有喊但冇再彈起...(我bb25日大)

首頁

尾頁

跳至
熱門主題