論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

工人做得好會否加人工

我個工人好快約滿,會再續約,佢主動問除了政府規定的工資,會否再加人工? 有無僱主遇到類似情況?

禁止訪問

Re: 工人做得好會否加人工

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

極度離譜 不問自取=偷=比我即炒
coreymami 寫道:
今日放假仲攞左我個手提pc出街, 而家等佢返黎仲要出warning letter 比佢, 真煩. :-(
主 賜 平 安

大宅

唔會, 因財政緊絀.

我建議你一年一次出bonus比佢好過喇, 好咪比, 唔好就慳返, 一話左比就個個月都比, 我驚到時你x心渣, 同埋好多媽咪都話d同人續約後好多都keep唔到standard. 三思﹗

大宅

如果做得好,我就會。加100或200都唔所謂。不過,佢居然自己提出,我就覺得唔係好鍾意。我覺得佢想同你講條件,可能佢根本有D想轉工。

dodomom 寫道:
我個工人好快約滿,會再續約,佢主動問除了政府規定的工資,會否再加人工? 有無僱主遇到類似情況?

大宅

我哥之前果個bun加咗一千蚊幾年(佢約滿結婚生仔走咗喇...我都好掛住佢呀...:-( 返來啦)...跟住嚟果個整爛佢master room既廁所仲叫佢炒佢...激到我哥想砍死佢...但冇人用..忍條pk bun忍到佢發癲...到而家新果個佢老婆都話唔值比多小小佢...佢初嚟我哥好豪架..每次出糧齊頭$3500唔使找...而家我阿嫂揸返哂lift...佢冇得"yeah"....阿嫂你係得既~~~

總括嚟講..."質素"好緊要...而家個個都覺得佢地人工貴..就係..."質素"既問題...

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我而家係用返前兩年滿約唔要果個,諗住佢會做好呢份工,因為以前見佢執間屋都好好,唔會求求其其,咁今次咪一開口加佢$200,叫佢做好d囉 ,而家間屋仲細過舊時果間,但佢收多左人工唔係做足野比我,仲成日唔記得,我覺得都係如果好既話就當比tip咁比,唔好講明加幾多比工人好d~ 我都好後悔 :-( :-( :-( :-(

男爵府

Yes, year end bonus is a more appropriate way to appreciate your maid, at least no legal liability and on a discretionary basis.

禁止訪問

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我地一直都講係現今工人既質素令僱主唔願比多d.
我自己個工人好好,好到真係可以叫"絕世好bun"但我老公幾次同我講,+d人工比佢,我都唔立即答應,因我都有我計劃,到佢出年滿4年,如佢身體情況許可,我都會再同佢續約,到時差不多5年時,我會加比佢,等佢有心機繼續做. 如佢為左即攞個長服而係滿5年博炒,我都會如佢所願,因佢無我呢個boss,係佢損失.

不過我贊成年尾比獎金佢.

民房

我都係贊成俾bonus。
我工人係3400,我自己就諗,如果佢做得好好,我會係每3個月同佢傾佢的表現時,每月照新約俾佢。(80x3=240)當三個月的bonus。做得唔好就

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

dodomom,
我覺你個工人有點兒那個,就算佢做得好,都吾應該噤問僱主,都已經加左 la,仲想要多 d。如果你答佢 No,噤佢系米諗住吾續約呀?我怕你續約後,第日有更多要求呀。小心。

大宅

我都同意twins214wy既講法。我會問返個工人,點解你會咁問?看下佢有乜反應。

twins214wy 寫道:
dodomom,
我覺你個工人有點兒那個,就算佢做得好,都吾應該噤問僱主,都已經加左 la,仲想要多 d。如果你答佢 No,噤佢系米諗住吾續約呀?我怕你續約後,第日有更多要求呀。小心。

洋房

同意大家的講法,我老公都係話做得好,按月會有多少加,不會寫在contract上。

我個女就來兩歲,個工人對佢都okay,個女好跟佢,
so far 都無咩損傷。

不過,菲傭係好醒目,好多時都會有要求,
有時小小事,我又要返工,都費事煩。

男爵府

可能佢要威俾佢D FRIEND睇,

dodomom 寫道:
不過,菲傭係好醒目,好多時都會有要求,
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

水晶宮

好建議

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

會比年尾大利是或bonus,但一定唔會加人工,費事反轉豬肚

珍珠宮

like個工人,年年/月月/日日俾bonus都無問題,彈性大,鐘意俾,唔鐘意可以唔俾
加左人工,進退失據,一陣工人表現滑落,喊都無謂
另,加落人工度,第二時長期服務金都要計埋架

大宅

係架 所以我哥個工人走都拎多二三千蚊長金走 :lol: 唔緊要啦...佢做得好...佢應份拎既 :mrgreen:...而家好掛住佢呀...唔知呢度d mom有冇請到佢呢??請到佢就有福喇...
Froggy_joe 寫道:
like個工人,年年/月月/日日俾bonus都無問題,彈性大,鐘意俾,唔鐘意可以唔俾
加左人工,進退失據,一陣工人表現滑落,喊都無謂
另,加落人工度,第二時長期服務金都要計埋架

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

開門見山,

總括嚟講..."質素"好緊要...而家個個都覺得佢地人工貴..就係..."質素"既問題... ==>>你講得好岩,真係質數問題,如果佢地做得好,真係唔想換,換一個大家又要重頭適應,我地要返工,邊有咁多時間同精神去教佢地呀,呢度個個都係為在小朋友先請工人,如果唔係打c都唔想請,我本身都精經質,而家就來思覺失調,好似d工人係來害我咁

首頁

尾頁

跳至