產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

廣華走佬袋(請幫忙!)

請各位幫幫忙睇下以下呢個清單有咩唔完備?謝之!

廣華入院用品

產婦用:
1) 產前檢查覆診咭
2) 身份證+老公身份證copy
3) 網褲6條+產婦衛生巾1包(黏貼個隻)
4) 乳墊12塊
5) 哺乳胸圍(有鐵絲個隻)2個
6) 日用品-牙刷牙膏、洗面毛巾(大小各1)、梳、拖鞋、水杯、熱水壺、厠紙1卷
7) 產後洗會陰用品-沖洗瓶、廚房抹手紙1卷(清洗傷口後用以印乾下身用)
8)小鎖及2個鉤(用以鉤毛巾)
9)筆記簿和筆 (記住bb飲食時間和便便顏色)
10)電話充電器

BB用:
1)初生紙尿片1包
2)BB濕紙巾1包(80張) (用以抹便便用柔濕巾)
3)廚房抹手紙 (同媽媽用1卷)(餵奶時墊口用)
4)棉質嬰兒手套、腳套各一對防止嬰兒指甲抓傷自己面部)

出院衣物 (自己+bb)各1套(出院時老公帶來)

另外...
床墊,藍墊,滴露係咪需要?
哺乳胸圍(有鐵絲個隻)係咪唔得?
醫院係咪有BB衫供應?但係咪要自備包被?
醫院有冇水泡供應?

子爵府

2019勳章 叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

Re: 廣華走佬袋(請幫忙!)

我o既經驗,希望幫到你!!
產婦衛生巾加多包,如果你條毛巾唔係好大鉤仔可以唔駛(因為櫃仔側面有條野係用黎掛手巾ge),電話充電器你唔駛帶都得,因為唔可以俾你叉電,筆記簿和筆我諗都唔駛,因為食奶時間係睇醫院幾時派奶,佢地多數都唔多定時,有時3.5 hr,有時4 hr,試過有時4.5都未派奶,棉質嬰兒手套、腳套你要帶d細細隻,因為初生bb手腳好細,戴左都會跌出黎
另外床墊,藍墊都唔駛,醫院有,傷口個個都係用暖水得ga la,唔駛滴露
哺乳胸圍你戴唔戴都得,冇人理
bb有衫,有被,水泡都有,唔駛帶

男爵府

samsung915 寫道:
請各位幫幫忙睇下以下呢個清單有咩唔完備?謝之!

廣華入院用品

產婦用:
1) 產前檢查覆診咭
2) 身份證+老公身份證copy
3) 網褲6條+產婦衛生巾1包(黏貼個隻) --- 衛生巾要3包
4) 乳墊12塊--唔使
5) 哺乳胸圍(有鐵絲個隻)2個--唔使
6) 日用品-牙刷牙膏、洗面毛巾(大小各1)、梳、拖鞋、水杯、熱水壺、厠紙1卷
7) 產後洗會陰用品-沖洗瓶、廚房抹手紙1卷(清洗傷口後用以印乾下身用)
8)小鎖及2個鉤(用以鉤毛巾)
9)筆記簿和筆 (記住bb飲食時間和便便顏色)--唔使
10)電話充電器--唔用得

BB用:
1)初生紙尿片1包
2)BB濕紙巾1包(80張) (用以抹便便用柔濕巾)
3)廚房抹手紙 (同媽媽用1卷)(餵奶時墊口用)
4)棉質嬰兒手套、腳套各一對防止嬰兒指甲抓傷自己面部)

出院衣物 (自己+bb)各1套(出院時老公帶來)

另外...
床墊,藍墊,滴露係咪需要?--唔使
哺乳胸圍(有鐵絲個隻)係咪唔得?
醫院係咪有BB衫供應?但係咪要自備包被?--醫院有, 唔使
醫院有冇水泡供應?--有

禁止訪問

別墅

funfunyuyu:
唔該呀!
點解唔需要乳墊呢?

別墅

德德媽咪:
唔該呀
如果唔用bra及乳墊 ,會唔會流奶呢

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至