自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你好!電話查詢.....(再來英文篇)

<轉貼>

有D你地可能聽過,不妨聽多次....

case1.劉更次電話

電:1083,有乜野可以幫到你?
問:我想查甜夢K劉更次電話.
電:甜夢K係咪屯門區呀?
問:係囉...我要劉更次o既電話呀!
電:劉更次係咪醫生呀?
問:唔係呀!佐野果d呀...
電:佐野?做野呀?(本人開始好唔耐煩....)
問:咪係囉!(佢都開始好唔耐煩喇..)
電:咁係咪公司名呀?
問:唔係呀!!!!佐野呀... 電:咁劉係咪劉德華個劉呀?
問:劉呀!!!唔係劉德華個劉呀!!﹝本人個心開始少少聲..)
電:咁更係咪更改個更呀?
問:唔係呀.....劉更次呀...你係咪鄉趕人o黎架?
(本人真係火都o黎埋...)
電:係咪政府部門呀?(語氣好差)
問:係呀....搵野佐果d呀....
電:你等等啦...
(本人開始苦思呢條茂x要搵o既係乜,5秒鐘後終於....)
原來佢要搵o既係.......
勞工處!!!! 真係眼都反埋...
> > > > >
> > > > >

case2.嬌記五金電話

電:1083,有乜野可以幫到你?
問:我想搵嬌記五金電話!
電:請等等....唔好意思,無登記喎!
問:無理由架...嬌記喎!
電 :請問嬌係咪嬌俏個嬌呀?
問:咩呀!嬌咪嬌囉....嬌呀!!!!
電:唔好意思,請問係邊個嬌呀?
問:...嬌呀......嬌矮個嬌囉!!!
電:啊∼∼∼嬌∼∼∼矮個嬌呀...請等等啦!!
(頂...又話嬌...高就高啦...@@!)
電:呀腥新,記低高記五金電話啦!
> > > > >

Case 3. 牛頭唔搭馬咀形:

本人: 你好, 電話查詢, 請問有咩幫到你?
亞嬋: 唔該豐明銀行呀!
本人: 請問要邊區呢?
亞嬋: 有邊區呀?
本人: 有銅鑼灣, 中環, 尖沙咀, 屯門
亞嬋: 咁要元朗啦!
本人: 小姐, 唔好意思, 無元朗區喎!
亞嬋: ? 咁有邊區呀?
本人: (頂...又講多次) 係有銅鑼灣, 中環, 尖沙咀, 屯門

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 你好!電話查詢.....

伯爵府

Case 4. 鄉音未清形

本人: 你好, 電話查詢, 請問有咩幫到你?
亞伯: 唔該蓮學疆屍呀!
本人: (已經想笑) 唔好意思, 係咪蓮花個蓮呀?
亞伯: 唔係呀, 蓮學個蓮呀!
本人: (講左等如無講) 咁係咪學年掉返轉呀?
亞伯: 都話唔係咯, 呢.....蓮學航空個蓮學呀!
本人:(頂...) 聯合呀???
亞伯: 咪係囉!
本人: 咁請問疆屍又係咩呢?
亞伯: 一間間果d疆屍呀!
本人: (本人被激得半死) 哦! 公司電話?! 請記低號碼啦....
> > > > >
> > > > >
這個最好笑!我笑到咳完一輪先回應到....... 咁樣咳發好易死架!

禁止發言

男爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章

真係好似呀~
因為我十幾年前都做過1083,有時啲人查電話,真係好嘔血架~ :lol:

大宅

我奶奶都好搞笑,(佢係客家人)話說佢揾師傅幫我細B改名,跟住打電話講我老公知啦,
奶奶:師傅改好名啦,叫做“澤完”
我老公:“澤完”??邊個完啊?
奶奶:光源嘅源啊。
我老公:光源嘅源?即係三點水嘅源啦?!
奶奶:唔係啊,係“光源”嘅源啊。
我老公:“光源”?咁咪三點水囉?
奶奶:都話唔係囉,光源嘅源啊,“源華酒家”嘅“源”啊,咁出名你都唔知。
我老公:源華酒家?好出名咩?聽都未聽過,係咪“完全”嘅“完”啊?
奶奶:都話唔係囉。。。唉!光源嘅源啊,唉。。。點講你至明啊,源華酒家咁出名你都唔知。
我老公:。。。
奶奶:唉,我都唔識講囉,講極你都唔明
(跟住來來去去,講佐好耐。。。起碼半粒鍾)
奶奶:賣月餅果個源華啊。
我老公:你係咪話”榮華月餅“果個”榮“啊
奶奶:係啊,係啊!!
我老公:。。。(呆佐好耐,心諗,榮華月餅有開酒樓咩?)

超級版主

2019勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

CANDY.W 寫道:
我奶奶都好搞笑,(佢係客家人)話說佢揾師傅幫我細B改名,跟住打電話講我老公知啦,
奶奶:師傅改好名啦,叫做“澤完”
我老公:“澤完”??邊個完啊?
奶奶:光源嘅源啊。
我老公:光源嘅源?即係三點水嘅源啦?!
奶奶:唔係啊,係“光源”嘅源啊。
我老公:“光源”?咁咪三點水囉?
奶奶:都話唔係囉,光源嘅源啊,“源華酒家”嘅“源”啊,咁出名你都唔知。
我老公:源華酒家?好出名咩?聽都未聽過,係咪“完全”嘅“完”啊?
奶奶:都話唔係囉。。。唉!光源嘅源啊,唉。。。點講你至明啊,源華酒家咁出名你都唔知。
奶奶:唉,我都唔識講囉,講極你都唔明
(跟住來來去去,講佐好耐。。。起碼半粒鍾)
奶奶:賣月餅果個源華啊。
我老公:你係咪話”榮華月餅“果個”榮“啊
奶奶:係啊,係啊!!
我老公:。。。(呆佐好耐,心諗,榮華月餅有開酒樓咩?)

榮華有酒樓架...不過佢係叫--->大榮華酒樓之嘛...
雖然我在線,但可能行開左

大宅

以前都睇過, 但宜家睇返一樣咁好笑

thanks for sharing!

伯爵府

好媽媽勳章

男爵府

2019新春慶豚圓

我以前係銀行做,我好怕遇到呢客,聽到成身起雞皮,好驚收錯指示。我聽呢D話又特別差,聽極都吾明,寧願佢地講國語。
但呢個Topic勁好笑,多謝您畀個機會大家笑下。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

D鄉音勁好笑
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

子爵府

唔洗客氣! 只要別人感到開心,我都開心,我自己d朋友唔開心時都會揾我,要我講笑話佢地聽,香港人每日生活咁緊張,係應該抽d時間出黎笑下gama!!!

大宅

我都睇過,但再睇都覺得好好笑,試過係街諗起都係度笑

大宅

咪.......咪.......咪.......

子爵府

仲有喺一間髮型屋裡面.....

1.我:[小姐吹頭ar~想點吹!!]
小姐:[ 同我推返個言! !]
我心諗推乜鬼言ar~~
原來佢係想講~[ 吹返個形 ]

2.我:[小姐想點剪ar]
小姐:[ 師父同我剪得神似D ]
我:[ 小姐我己經剪得好神似嫁la ]
小姐:[ 唔係神似,係要有神似 ]
我:[?]
後來我先知道佢係話要剪層次~~~

3. 我:[ 小姐做顏色~~想做D咩色ar!! ]
小姐:[ 我想做好似森林咁o既色 ]
我:[ o下!!做森林咁o既色 ]
小姐:[係ar~~]
我心諗究竟森林係咩色~~佢想要森林D樹(綠),定D花(紅)
於是我就俾個色版佢,謎底終於解開~~
原來佢係想染(深藍)色ar~~~

子爵府

仲有喺一間髮型屋裡面.....

1.我:[小姐吹頭ar~想點吹!!]
小姐:[ 同我推返個言! !]
我心諗推乜鬼言ar~~
原來佢係想講~[ 吹返個形 ]

2.我:[小姐想點剪ar]
小姐:[ 師父同我剪得神似D ]
我:[ 小姐我己經剪得好神似嫁la ]
小姐:[ 唔係神似,係要有神似 ]
我:[?]
後來我先知道佢係話要剪層次~~~

3. 我:[ 小姐做顏色~~想做D咩色ar!! ]
小姐:[ 我想做好似森林咁o既色 ]
我:[ o下!!做森林咁o既色 ]
小姐:[係ar~~]
我心諗究竟森林係咩色~~佢想要森林D樹(綠),定D花(紅)
於是我就俾個色版佢,謎底終於解開~~
原來佢係想染(深藍)色ar~~~

男爵府

醒目開學勳章

haha....
"徐若瑄"果個未聽過....笑c我...
仲有"森林色"果個....係公司忍唔住要另歪面笑

大宅

好媽媽勳章

攪笑~~~~個人唔開心睇返d開心既野即刻開心返哂
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

男爵府

首頁

尾頁

跳至