夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 你地有無試過打老公?

bigman,

我覺得你可以嘗試o係你老婆心情好時, 同佢傾下. 溝通係好重要ga.
同佢講你o既感受and你唔係無能力還手, 只係你唔會咁做.
等佢明白佢每次打你, 你身體係有小小痛, 不過個心仲痛等等...

講之前最好講佢o既好野讚下佢先, 等佢心情好d.

and 建議d方法, 等佢下次嬲時有得發洩情緒。
如: 好嬲時先數10聲, 買隻核突公仔俾佢squzze, 叫佢大叫講晒d唔開心野, 互相攬住等等...

不過我覺得要時間改變..只是你地都係有心就得. : )

公爵府

醒目開學勳章

有呀, 有次激到我好嬲, 我打左佢三巴 ( 只係一次)

子爵府

有d男人真係會令到人好"火";我都知打人係吾啱,但係好似我老公咁,成日好似一舊雲咁,真係火都嚟,問佢一個簡單問題,佢個腦都吾知諗咩咁,成分鐘都答吾出,真係"扯"巴佢先有答案.

純屬個人經歷,如有得罪請多多包涵!

複式洋房

我都試過車我老公兩巴...

大宅

有打,不過唔會好大力,因為只係玩,多數同牙咬同抆腳毛(我係咪好毒呢 )

有時玩打大力左,佢都唔會話痛,因為痛果個係我,次次打完佢之後,我都捽下隻紅晒既手,佢就一d事都冇,仲成日都笑我係傻婆~~~

大宅

Bigman,

我曾經勸個男人帶女人去睇醫生, 佢話唔敢叫, 怕激嬲女人, 我話佢無尊嚴係因為佢唔反抗女人係怕失去女人後, 甚麼也沒有, 並非因愛女人而忍受, 他根本沒有想過怎樣去解決事情, 只是逃避, 覺得自己繼續忍受就可以。

發生問題係應該想辦法解決, 唔係自欺欺人來安慰自己, 如果有個人, 你每次心情唔好, 都會俾你發洩, 就算俾你打都無問題, 你仲會唔會尊重佢, 愛佢呢? 只會愈打愈烈, 新聞都講得多, 不過係男人打女人。

你講得好正確, 我不應該用"無尊嚴"來形容佢, 應該用"懦弱" 來引容佢, 我講概係我舊同學, 唔該你唔好對號入座!

洋房

十分同意你的講法

[quote]
Bigman 寫道:
好多謝你提供的真事,這個男人非常愛她的老婆,她害怕她傷害自己,害怕她尋死,所以他對這些不公平的對待都密密忍受。他的老婆可能是清楚他老公的弱點,也有可能是有情緒的問題。這位先生最錯的是不懂得怎樣處理和認識了你這個朋友,他向你訴苦,你不幫他不特止,還換來你給他是一個"完全無尊嚴的人"的稱呼?

很多人也很幸福,感情,婚姻生活美滿,但又有多少人需要面對他/她的伴侶有

大宅

大男人 = Big Man

洋房

任何時候施虐者都唔會有理由過受虐或者懦弱既人,唔通現在眼見所有比老公打,受虐既家庭暴力既受害者,原因就係個老婆冇一早帶佢老公去睇醫生?

爛賭老公搆到家散人亡又因為老婆冇帶佢老公去睇醫生?

同你唔同睇法,你就無法接受得到,亂扣帽子,話人[對號入座]。如果你應為你係有理由既,根本無需用這般方法去誣衊人。

不如照你既方法講:

睇你咁既性格,很難唔聯想到你係你故事中既主角,即係個中學舊同學既 ........

RoseTutoria 寫道:
Bigman,

我曾經勸個男人帶女人去睇醫生, 佢話唔敢叫, 怕激嬲女人, 我話佢無尊嚴係因為佢唔反抗女人係怕失去女人後, 甚麼也沒有, 並非因愛女人而忍受, 他根本沒有想過怎樣去解決事情, 只是逃避, 覺得自己繼續忍受就可以。

發生問題係應該想辦法解決, 唔係自欺欺人來安慰自己, 如果有個人, 你每次心情唔好, 都會俾你發洩, 就算俾你打都無問題, 你仲會唔會尊重佢, 愛佢呢? 只會愈打愈烈, 新聞都講得多, 不過係男人打女人。

你講得好正確, 我不應該用"無尊嚴"來形容佢, 應該用"懦弱" 來引容佢, 我講概係我舊同學, 唔該你唔好對號入座!

大宅

你鍾意點講就點講, 反正俾人打果個又唔係我, 我唔會再回應你, 費時又無程程得罪你。 :tongue:

民房

我只是一個新會員,我是"Bigman"會員,不等於 "大男人"會員。請不要自作聰明好嗎?

謝謝你曾勸告他帶他的太太去看E生,可是,有些事情在第三者角度看似容易不過,但針不拮到肉不知痛,如你是當事人,我想你也是一個懦弱or沒有尊嚴的人。當然,你絕對需要有一個相同的條件,就是你真正愛錫你的太太,是一個不輕言放棄她的人。我視這種情況為一種情緒病,假如你太太有一天患上此病,你會對她揮拳還擊,硬捉她去看醫生,報警,然後送她入青山,之後一走了之,另結新歡嗎?這樣是最直接脫離苦海的方法,有誰不懂!

我和你舊同學的情況很相似,有過之而無不及,我現在是盡我的努力和她溝通,需然很多時要忍受她無理取鬧,她也還未能完全可以控制自己,失控的時侯還是會使用暴力,但情況已有改善,我也從中知道了自己很多缺點,加以改善。

你知道她的行為是需要付上刑事責任的嗎?你的舊同學選擇和你傾訴是你的幸運,我身邊沒有一個人知道我太太有這樣的問題,其一我不希望別人對她有錯誤的看法,其二不希望家人朋友給她壓力,使她更難治好她的病。欲速則不達。

在這裏討論是希望一些有相同經驗的朋友在這裏分享,想幫助的朋友在這裏表達意見。因為這些問題是很難和身邊的朋友傾訴的呢。
RoseTutoria 寫道:
大男人 = Big Man

民房

有90%的男人都有這樣的通病。如果你知道你再打你老公,你老公一定沒法再接受,會永遠離開你,你會否在打之前三思呢?

勸你一句,好好控制自己情緒,心平氣和的和他說說他的問題,給他時間改善。也從中學習怎樣接受他的缺點。一個慢慢改善,一個慢慢接受,不是會更快達到相同的標準嗎?世界上沒有性格完全相同的人,每個人的能力也不同,你懂的他不一定懂。要白頭到老,是相方的努力啊!

試想想你自己有缺點嗎?而你先生是怎樣面對你的缺點?是接受,包容,還是也回敬你兩巴呢?

當然有很多實際不同的情況,可以拿出來討論一下,家家有本難念的經啊。
[quote]
wife 寫道:
有d男人真係會令到人好"火";我都知打人係吾

水晶宮

心平氣和的和他說說他的問題,給他時間改善。也從中學習怎樣接受他的缺點。一個慢慢改善,一個慢慢接受,不是會更快達到相同的標準嗎?世界上沒有性格完全相同的人,每個人的能力也不同,你懂的他不一定懂。要白頭到老,是相方的努力啊!
試想想你自己有缺點嗎?而你先生是怎樣面對你的缺點?是接受,包容,還是也回敬你兩巴呢?

天空之城, 快樂之地

子爵府

Bigman 寫道:
有90%的男人都有這樣的通病。如果你知道你再打你老公,你老公一定沒法再接受,會永遠離開你,你會否在打之前三思呢?

勸你一句,好好控制自己情緒,心平氣和的和他說說他的問題,給他時間改善。也從中學習怎樣接受他的缺點。一個慢慢改善,一個慢慢接受,不是會更快達到相同的標準嗎?世界上沒有性格完全相同的人,每個人的能力也不同,你懂的他不一定懂。要白頭到老,是相方的努力啊!

當然有很多實際不同的情況,可以拿出來討論一下,家家有本難念的經啊。

可能我個心真係想佢永遠離開我,所以我成日比苦佢受;之前有個bk member講,其實呢d行為係"懦弱",我好認同,佢咁樣就我忍我,我吾會感動,我只係覺得佢係一個無能力嘅男人(連自己都保護吾到),有問題吾識諗方法去解決,比人打完仲要好似一隻狗咁"tum"返我,我心底真係覺得呢個所謂男人真係無尊嚴,又何來會有愛的感覺.
我c6的問題其實吾係一般男人問題,佢性格行為好難比人認同,老實講,我吾想佢同我白頭到老,同佢一齊有被人折磨嘅感覺,不過係佢鍾意維繫呢段婚姻,到頭來互相折磨.

只屬個人經歷,如有得罪,請多多包涵!

大宅

Bigman,

可唔可以試下下次你太太情緒失控時,出街行一陣先返屋企呀?
我冇打老公,老公都冇打我
我好贊同你諗好多方法去面對個問題,唔係離婚/一走了之,
支持你!

民房

難倒你真的認為你的C6沒能力反抗,沒能力令你身體受傷嗎?我想我只要一拳,我的太太便要入廠,打應D可能會猝死。是否這樣才算有尊嚴?這樣才算可以保護到自己呢?當然,如果你給他人欺負,他也是縮頭龜,要你保護他,就另作他論了。當你比苦佢受都時侯,他也可以走開,避開你,不受你虐代。但試想想如果他這樣做你是否會更不開心,更狂?很多時老公都是怕留下太太一個會做傻事才不離開現場,另願受打。

結婚的時侯不是誠諾過,不論生老病死也不離不棄嗎?性格行為有問題,是應該你幫助他去改善,他不是去嫖,去包二奶,怎可以用折磨他的方法來迫他離開你。

你不感動是你的問題,請不要侮辱他對你的愛。如你已不愛他,就請把你的真心說話,對他的睇法告訴他,看看他會怎樣?他可能會立即展視他的男性原始本能給你看,樣你親身體驗他有絕對的能力保護自己。也有可能會一言不發的離開你,主動為你脫苦海(當然,他的身心已傷透了)。

很多人都不想做衰人,做好多事來折磨對方,樣對方知難而退,還樣對方感覺是因為自己的問題才有這樣的結果。但假若對方真的離去是,欲又不一定會覺得是解脫啊!真的想清楚了,如不愛他,就離開他,樣他找一個真心愛他的人,也樣自己去找一個你會真心愛的吧!

[quote]
wife 寫道:

可能我個心真係想佢永遠離開我,所以我成日比苦佢受;之前有個bk member講,其實呢d行為係"懦弱",我好認同,佢咁樣就我忍我,我吾會感動,我只係覺得佢係一個無能力

民房

謝謝你的支持!

離開試過了,沒有用,她會更狂,會做傻事。最好的方法還是了解她的想法,認同她,盡快讓她平伏,一定要誠懇啊!表面認衰是沒用的,她聽得出你口服心不服只會更憤怒。當然要經過很長的日子才能了解丁點,而且也不是每一次都可以做得到,因為先控制自己的情緒才是最重要。控制不了自己,又怎可以控制她的情緒。經驗之談,不論男女也合用!

有一部份朋友認為這樣就她,捱打是沒有尊嚴,懦弱,沒有能力保護自己。我的情況是,我身高六呎,超過二百磅,恐武有力。親人,太太或朋友遇到別人欺負,我是第一個行出來保護他們的,對這些壞人我大多不需用暴力,大多數看見我便調頭走,可以想像一下我的外表是非常的兇猛。如果打起上來,我更加絕不手軟。所以希望各位不要誤會你的另一伴對你忍樣時,是因為他沒有能力對你怎樣,不為也,非不能力。

wxxyxn 寫道:
Bigman,

可唔可以試下下次你太太情緒失控時,出街行一陣先返屋企呀?
我冇打老公,老公都冇打我
我好贊同你諗好多方法去面對個問題,唔係離婚/一走了之,
支持你!

民房

這是問題的開始,要好好和她談,不然,有機會會越來越嚴重。讓他明白你是會聽她說的,不用出手,也讓她明白你自己的感受。問題嚴重了便不容易開口了,及早解決為上策。
Hong爸爸 寫道:
我都間唔中俾老婆係街到車巴我架,其實都幾冇面,不過我知道她經常都是一時手快,所以我都沒有跟她吵架,不過唔開心就梗有。

民房

謝謝你的意見,你說的我也在試,但真的不是兩三天可以改善的,一定要有耐性。
yanyanyan888 寫道:
bigman,

我覺得你可以嘗試o係你老婆心情好時, 同佢傾下. 溝通係好重要ga.
同佢講你o既感受and你唔係無能力還手, 只係你唔會咁做.
等佢明白佢每次打你, 你身體係有小小痛, 不過個心仲痛等等...

講之前最好講佢o既好野讚下佢先, 等佢心情好d.

and 建議d方法, 等佢下次嬲時有得發洩情緒。
如: 好嬲時先數10聲, 買隻核突公仔俾佢squzze, 叫佢大叫講晒d唔開心野, 互相攬住等等...

不過我覺得要時間改變..只是你地都係有心就得. : )

大宅

有時,太太嘅嬌縱係丈夫養成

我老公好就我,無理取鬧佢都覺得我好好笑好得意
慢慢我發多左脾氣,而自己唔覺
直至有一次佢冇理我,當時好驚先識反省

當然你個問題可能係其他原因...祝你搵到原因

首頁

尾頁

跳至