跳至

首頁

尾頁

大宅

急!BB肚瀉, 可飲寶礦力嗎?

請問BB可飲大人飲的寶礦力嗎?因BB肚瀉。另外,我還應比奶粉給BB飲嗎?我現在已溝起了奶粉。 :-(
]

男爵府

Re: 急!BB肚瀉, 可飲寶礦力嗎?

萬寧有d bb 補充濟架(籃色包裝),你比bb飲嗰d咪仲好!

大宅

最安全都係飲清水, 你諗住用保育礦力的原因都係怕bb缺水&因缺水而引至發燒啫。所以清水係最直接, 飲多d水亦會快d幫bb沖走腸腸d污糟野呢!早幾日聽收音機時有個醫生講如果太多澱解質又唔係幾好嘅(但我唔記得佢話咩唔好)我地又唔知bb最多可以飲幾多....所以除非醫生有指示,如果唔係都係唔好比好d。唔好飲奶住, bb可以食d希粥先。

如果bb腸胃好易敏感(sensitive) 我建議你比probiotic 佢食。probiotic 差不多是=益力多內的益生菌, 對腸道健康有幫助。touch wood so far peter囝 未點真正試過肚瀉, 我一向有比probiotic 佢食架!

複式洋房

bb可唔可以飲寶礦力我就唔知, 不過醫生話, bb肚瀉就唔好開牛奶比佢飲(一般bb飲開的奶粉都係牛奶), 有牛奶、芝士、牛油的食物, 最好dd都唔好比bb食住! 奶方面就要轉飲豆奶, 同埋當然係要配合埋醫生開o既藥, 記住要飲番多d水tim!

公爵府

畀面勳章

最好就睇醫生, 由醫生開電解質粉開水好d囉

大宅

我個仔肚瀉時, 醫生叫我一定要開稀d奶 (用少一半奶粉)
我又怕阿b唔飽, 所以用米水開.......
至於寶礦力....因為阿b唔like飲水, 加d寶礦力有甜味肯飲所以加少少落水度俾佢飲, 不過你最好問吓醫生先
希望你個b快d冇事啦

大宅

我今日唔敢比奶佢飲啦, 試下飲豆奶, 今早一早就食白粥, 同埋比佢飲多d水。Thanks 各位媽媽資料。
]

大宅

亞B唔肯飲豆奶, 點算好 :-( :-(
]

公爵府

畀面勳章

佢肯食白粥就淨食白粥!! 都係一兩日啫, 快d清左腸胃, 到時會食番野(勁食添), 無問題呢

大宅

noodles,

但係一日5餐都白粥?我正擔心最後一餐不知點算。 :-(

囡囡已經唔肥, 今次唔知點算。
]

複式洋房

poohpoohlee, 你買邊隻豆奶粉呀? 美贊臣果隻d味唔好, 我bb都唔肯食, 聽人講雅培果隻好味d, bb會易接受d!
同埋你bb鍾唔鍾意食糊仔呀? 如果佢鍾意, 你用d豆奶粉黎開糊仔啦! 開d有味d o既糊仔, bb應該會肯食!

poohpoohlee 寫道:

公爵府

畀面勳章

囡囡e家點呀?? 一日5餐都唔係問題, 好過你比d野佢唔食或食左痾耐d咪仲衰, 最緊要快d好嘛, 比多d水佢飲啦!!

大宅

noodles9112002,

今天d poo poo正常番, 明天食多一日白粥, 後天, 會飲番奶奶, 希望真係會冇事啦, 好番晒啦。謝謝各位關心。
]

大宅

惠氏豆奶粉...., 囡囡聞到陣味, 掉都掉唔切呀....
princess123 寫道:
poohpoohlee, 你買邊隻豆奶粉呀? 美贊臣果隻d味唔好, 我bb都唔肯食, 聽人講雅培果隻好味d, bb會易接受d!
同埋你bb鍾唔鍾意食糊仔呀? 如果佢鍾意, 你用d豆奶粉黎開糊仔啦! 開d有味d o既糊仔, bb應該會肯食!

[quote]
poohpoohlee 寫道:
[/quote]
]

首頁

尾頁

跳至