懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

香港 3 間儲臍血公司, 點簡好?

香港 3 間儲臍血公司, 點簡好?

各位姊妹有冇 idea 呀? 請發表 & 分享吓呀

so far 我自己覺得:

1) healthbaby
- taiwan based company, 個人覺得可能唔得國際化
- 聽聞亞陳總統係其中一個大 shareholder, hmm 佢個人....
- 佢地個 system 係用最 latest 既 technology, 幾好

2) cryolife
- hk based company, 個人覺得可能唔得國際化
- 佢個 website 話係 AABB accredited, 但實際只係伸請緊, 好似有 d 唔老實
- 係 hk 已經 10 年, long history
- 我個私家醫生 suggest 呢間. hehe 但係佢可能有股份.

3) cordlife
- australia 上市公司, 好似幾信得過
- 係 hk 只係 2 年
- 佢地係 singapore 既 lab 係 AABB accredited, 但係 hk 既 lab 未係

所以 so far, 我覺得 cordlife 好似好 dd
但係因為醫生既關係, 想睇埋 cryolife
healthbaby 就用最新既 technology
真係唔知點簡呀!

洋房

Re: 香港 3 間儲臍血公司, 點簡好?

hi MoJoJoJo,
知唔知每個月幾錢呀?我有興趣呢

大宅

healthbaby 我幾位朋友都話佢地d 儀器最先進 但好似最貴, join 18years 先好woo ?-( 嘻我都未join 

男爵府

bryan_csy 寫道:
hi MoJoJoJo,
知唔知每個月幾錢呀?我有興趣呢

價錢 18 年大約 $27000-$30000 左右
可以分期, 大約二千幾一個月啦

男爵府

sorachan 寫道:
healthbaby 我幾位朋友都話佢地d 儀器最先進 但好似最貴, join 18years 先好woo ?-( 嘻我都未join 

係啦, 佢地最 high tech, 但係我未聽過醫生 recommend 佢地, 所以有少少 concern

大宅

MoJoJoJo,佢地d公c 有得比你參觀架 你可以係決定前親自去了解下先 然後再問下e生
我的朋友話佢地join healthybaby那時(上年)有 chicco car 送

複式洋房

Health baby, Taiwan based...好似信唔過...我見間公司成日請人, 可能管理上唔係咁可靠...

我個人認為cordlife 國際化好啲, 澳洲上市公司穩陣些...

男爵府

sorachan 寫道:
MoJoJoJo,佢地d公c 有得比你參觀架 你可以係決定前親自去了解下先 然後再問下e生
我的朋友話佢地join healthybaby那時(上年)有 chicco car 送

係呀, 我都 book 左佢地 d talk, 月尾會去睇睇
所以想依家問定大家既意見先 lor

我自己個醫生就 recommend cryolife.

男爵府

hipofant 寫道:
Health baby, Taiwan based...好似信唔過...我見間公司成日請人, 可能管理上唔係咁可靠...

我個人認為cordlife 國際化好啲, 澳洲上市公司穩陣些...

hipofant, 我同你既諗法一樣呀.
咁你又點睇 cryolife 呀?
佢地係香港最耐, 又好似有好多醫生入股.....

大宅

我兩個 b 都 join o左 cryolife.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

MoJoJoJo 寫道:

佢地d sales話係上市公司全資附屬架喎 ?-(
haha~我有個ee响e院度做阿嬏都有入市炒下
咁算唔算"入股"呀?

:mrgreen:

男爵府

klau213 寫道:

可以分享一吓點解你 join cryolife 而唔簡另外果两間呀?
thx thx

男爵府

kerkermui 寫道:
[quote]

佢地d sales話係上市公司全資附屬架喎 ?-(
haha~我有個ee响e院度做阿嬏都有入市炒下
咁算唔算"入股"呀?

:mrgreen: [/quote]

hehe 真係唔知邊間上市公司呢?

男爵府

up

別墅

ha, have been thinking of sending you a PM asking you how you're doing.

actually now deciding which cord blood bank to join as well. my doctor recommended Healthbaby and Cryolife (and never mentioned Cordlife). Like others, she said since Healthbaby is recently newly set up, its technology is more advanced. And Cryolife's lab is in some kind of industrial building. But personally not think much about Taiwanese companies and whether it is listed (you know a listing status really doesnt mean much). Had asked Cryolife to send me its brochure and see how it goes. Let me know your choice.
[img align=left]http://bd.lilypie.com/SnzSp8.png[/img]

男爵府

hihi rlandrl,

hey, long time no talk! hope you're well too!

咁睇黎你會簡 cryolife?
暫時我未決定呀, 不過我 3 間都會聽講座.
我老公就話若果聽完都決定唔到就簡 cryolife, 因為我地個醫生 recommended 呢間....

大宅

我生第一胎時只得 cryolife 同 cordlife, 我都唔記得點解會揀 cryolife, 不過我諗當時一定係覺得佢好o的先揀o既.
到生第二胎時我同老公都有諗過揀 healthbaby or cordlife 以分散風險, 但諗o黎諗去都未揀定小 b 就趕住出世 (35 週), 當時o係醫院手足無措之際老公忽然醒起要留臍帶血, 好彩醫院有 healthbaby 同 cryolife o既後備血袋, 我o地對台灣公司有o的保留, 於是就臨急臨忙搵o左 cryolife. 當時乜錢都未俾 cryolife 都有人o黎收血, 所有手續都係後補. 到俾錢時我o地先知原來第二胎都搵 cryolife o既話處理費 ($8,000) 會有八折, 於是就平o左 $1,600.

[quote]
klau213 寫道:

可以分享一吓點解你 join cryolife 而唔簡另外果两間呀?
thx thx [/quote]

男爵府

thx klau213 !

咁睇黎 cryolife 都幾好喎.

hehe 同埋似乎都幾多人對台灣公司有保留.... (我地都係)

大宅

1. HealthBaby 成日請人?? 咁新公司梗係需要多d 人手啦~又或者人地生意好 ? 成日都唔出奇喎... 反而我見到 Croylife 成日都轉 GM, 股權係咁變,報紙都賣晒話佢地想放棄臍帶血業務喎... 好似好驚喎...

2. 好多醫生入股 ?? 因為利益上問題,咁醫生d 意見係咪唔中立, 有bias?? 同埋,,,, ...(知唔知邊d醫生入左股呀?? 分享下丫~~ )

大宅

1. HealthBaby 成日請人?? 咁新公司梗係需要多d 人手啦~又或者人地生意好 ? 成日都唔出奇喎... 反而我見到 Croylife 成日都轉 GM, 股權係咁變,報紙都賣晒話佢地想放棄臍帶血業務喎... 好似好驚喎...

2. 好多醫生入股 ?? 因為利益上問題,咁醫生d 意見係咪唔中立, 有bias?? 同埋,,,, ...(知唔知邊d醫生入左股呀?? 分享下丫~~ )

首頁

尾頁

跳至