跳至

首頁
45678...33

尾頁

別墅

Calvinmama
calvin是讀英華嗎?他分了班未呢?

Pochacco:
calvin已和你好好的分享,我也很同意她的講法,希望你會好一點吧!

8月17日琳琳學校散學禮,場面實在令人感動!我很不捨得.

別墅

Wrong Post, sorry

[ 本文章最後由 傲雪 於 07-8-21 00:59 編輯 ]

大宅

Pochocco

清很早之前已有講大話傾向, 我沒有在她面前不開心(雖然很擔心), 只用平常態度同她傾計,實際在"盤"她, 待她說出事實, 真相出現更處於泰然, (表面上)說她所隱瞞之事不足隱瞞,下次說出來便是了. 另外再指引其正確方法.
calvinma 也講得很對呢.

大宅

so, 銘銘媽

是呀! 呢2年要到天后返學, 車程大約半小時, 6個地鐵站, 但無辦法, 因為我o地全家都好鍾意呢間學校, 捱多2年搬返赫德傑道就比曦曦自己搭校車.

so

黃錦輝都是呢2年好hit的新校, 我聽阿仔d同學仔媽咪講, interview時每人有2分鐘:time: :time: 自我表演時間, 各小朋友都要在這2分鐘內盡量發揮, 好刺激呀

vanessat

我同你一樣, 都唔知原來現在要環保, 唔包書, 我仲係書展買了2卷包書膠, 因為曦曦幼稚園時所有書我都會包的. 我諗這2卷包書膠有排用, 包o下手冊算了.

p2001

不要o甘嬲啦, 唔好睇晴晴o甘高大, 其實都是1個5歲多d的bb, 思想很單純的.
她的情況 (可能) 就似我o地一起去買o野, 你幫我出住錢先, 一陣買完計數我先比返錢你, (大家女人都知, shopping大過天, 買o左一陣慢慢計 , 總之買o左先) ; 晴晴個朋友可能見到她想要買, 大家好朋友, 幫她比住錢先, 一齊分享, 反正晴晴是個有信用的好孩子; 而晴晴一心以為一陣問返你攞錢, 比返好朋友就是o甘簡單, 點知見到你o地反應o甘大, 都唔知點算 , 先會講大話ga '姐'. 唔好嬲啦, 同晴晴做返好朋友啦

係呢, 你現在是否諗住自己送晴晴返放學??? 我不見了你的mobile phone no., pm 我呀

琳琳媽

曦曦畢業禮上台攞證書時, 我同老公都有d眼濕濕, 但亞仔完全feel不到, 以為自己是明星, 一攞完, 躹躬完畢, 就不斷向台下揮手, 攪到我忍唔住笑, 又喊:-( 又笑 .

[ 本文章最後由 HeiMaMa 於 07-8-21 11:55 編輯 ]

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

heimama
please check pm.
咁真係辛苦哂你啦, 要行黎行去. 好在聽講一年級都唔係太多功課, 咁d時間仲見用d. 如果唔係會辛苦少少既啦.

pochacco
calvinmama 都答咗你既問題, 努力呀.

琳琳媽
please check pm.
你睇到佢地結業禮咪好囉, 因為銘銘結業禮果日, 我要返工, 加上學校話唔洗家長喺度, 所以我咪無返去睇囉, 其實我個心好想返去既, 我又唔係好覺銘銘唔捨得間學校同埋d 同學仔, 返而我就好鬼唔捨得, 須然亞妹都喺果度讀, 但係果日個心總係囉囉'lun'.

[ 本文章最後由 銘銘媽 於 07-8-21 14:43 編輯 ]

禁止訪問

大宅

銘銘媽

check pm

vanessat

你試o下問o下d保母車, 佢o地網絡好大, 可能幫到你.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

vanessat
我細個果陣係坐白牌車返學既, 坐到五年級先自己行返學既咋. 太細個自己返學好危險, 加上而家d壞人咁恐怖, 遇到個戀童辟仲死, 諗起都驚.

別墅

琳琳媽,

Calvin 已經分左班啦, 係1B. 唔知你朋友個仔係邊班?

Calvin 有唔少Kinder 同學與琳琳同校小一, 聽聞之前已開始了普通話既training. 還有管弦樂團, 你有無幫佢報呀? 甘你幫佢報左麥野樂器 (如有的話). Calvin 鋼琴老師話咀細的小朋友如學管樂, 可能要留意管樂管咀太大, 孩子學完後小咀外圍會起紅印, 非常搞笑.

Vanessat,

小朋友始終年幼, 自行上學/放學, 真的要謹慎考慮. Calvin 學校還強調不建議小四以下學生自行上學/放學.

原文章由 琳琳媽 於 07-8-19 18:26 發表
Calvinmama
calvin是讀英華嗎?他分了班未呢?

Pochacco:
calvin已和你好好的分享,我也很同意她的講法,希望你會好一點吧!

8月17日琳琳學校散學禮,場面實在令人感動!我很不捨得. ...

[ 本文章最後由 CalvinMama 於 07-8-25 21:45 編輯 ]

男爵府

各位媽咪,
多謝你們的分享!現在件事已經解決o左!thanks!

HeiMaMa,
我已經pm左個電話俾你了!

各位,
我現在的心情都好緊張呀!9月1日,星期六我囡囡就返學了!唔知她會點呢?
------Pochacco2001(Ming)------

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

pochacco
銘銘星期四係新生日加家長會, 下星期一返幾個鐘, 星期二先正常上課. 我而家只係頭痛緊帶飯既問題, 有為而家係嫲嫲果度煮飯, 屋企都唔煮既, 我又唔想一早起身只係煮銘銘一個飯, 咁所以未諗掂佢帶飯既問題.
我而家仲未緊張, 可能上完家長會就會開始緊張啦.

禁止訪問

別墅

Hi all

Long time no chat! 大家都祈待小朋友小一開學, 我上星期六同jeremy返學開家長會. 基本上校車, 訂飯,買書等都搞掂晒. 佢就見班主任同了解上堂係點, 好在佢話班主任好好,好鐘意佢. 而家只等9月3號上堂就ok. 我比jeremy係學校訂飯食, 因佢食得太慢&唔like食菜希望老師可以迫下佢&改變佢. 我就報左名返學校做義工,想了解學校多d. 至於細老11月就返pre-nursary, 希望一切順利唔好哭.:lol: :lol: :lol:

[ 本文章最後由 kimama 於 07-8-29 01:57 編輯 ]

別墅

Duplicate 左個message, 但唔識點delete.

[ 本文章最後由 kimama 於 07-8-29 01:57 編輯 ]

男爵府

銘銘媽 >>
你亞sir分工條橋都幾好喎﹗等我都試o下先。

pochacco >>
事情已過就好喇﹗

Heimama >>
嘩﹗要去天后, 好在有地鐵, 時間容易預, 如果唔係, 仲麻煩。幾時起好中學呀?
希b琴日去左小一面試, 都唔知佢見成點, 希望佢無問題啦﹗佢ok, 第二輪先到我兩公婆面試。
如果唔收, 都唔知點算。或者我要幫佢做多兩手準備先得。

VANESSAT >>
依家點同以前的治安, 我唸你老公都係講o下, 佢都唔會放心佢自己搭車。
不防試吓搵媬母車。

大宅

曦曦都係9月1日返學2hrs, 9月3日又係2hrs.
我都係在學校order飯, 全個月的飯盒都是曦曦自己"簡"的, 每天4"簡"1, 爸爸看到張飯紙就話連佢自己都想食 , 我現在只希望d餸菜"arm"呀仔d胃口就好la. 因為我唔想自己煮呀

so

其實之前我o地都有諗過把自己的屋放租,然後再在天后租2年屋住, 但我老公唔想, o甘現在唯有捱2年先.
其實間學校是中,小學一齊的, 都是2009年才興建好, 所以現在要忍住先

希b現在是大仔, 好多學校都鍾意收佢的, 放心啦

to all

本來都有諗過呢個暑假約大家一齊出來傾o下計, 玩o下, 但原來仲忙過平時返學, 可能今年報了太多暑期班了, 日日都要上堂, 本來諗住去長隆玩2,3天都沒時間, 希望11月生日會見到大家啦

別墅

HeiMaMa,

我都你一樣安排Calvin在校食飯盒, 也是Calvin自己在餐單中4揀1. 其實我原本一心一意叫工人姐姐帶飯比佢食, 後來見到餐單款式 "包羅萬有", 連自己都流洒口水 , 咪轉為訂飯囉.

我都好耐好耐無見大家 (之前有兩次聚會我都出席唔到), 十分希望再度與你們見面, 但如果11月可能要月底才行了, 因為是考試高峰期 (通常在11月嗎? 查實我都唔係好清楚 )

原文章由 HeiMaMa 於 07-8-30 11:34 發表
曦曦都係9月1日返學2hrs, 9月3日又係2hrs.
我都係在學校order飯, 全個月的飯盒都是曦曦自己"簡"的, 每天4"簡"1, 爸爸看到張飯紙就話連佢自己都想食 , 我現在只希望d餸菜"arm"呀仔d胃口就好la. 因為我唔想 ...

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

kimama & vanessat
其實我估老師未必會睇住小朋友食哂d 食物既, 因為有一次我去亞仔而家果間聽d講座, 咁啱有個家長話佢個小朋友唔肯食野, 咁唔知係老師定係校長解釋, 老師只係見到個學生有食過野, 就叫做 ok, 食唔食得哂, 食咗d , 佢地路本唔洗理, 咁即係小學生可以偏食, 可以食唔哂, 食得好少都無人知. ~~~

heimama
係呀, 個個暑假都咁忙, 仲忙過返學, 話咁快過埋呢兩日就話放完個暑假, 大人, 小朋友都又要開始努力, 更努力啦.

so
唔洗咁擔心既, 希希咁醒, 仲要係大仔添, 應該無問題既.

all mom
擒日去咗銘銘學校既新生日, d 飯餐都幾抵喎$15/, 不過我老公話亞嫲實唔俾我地訂, 佢領願自己送去好過, 須然唔係好遠, 我又唔係咁想亞嫲咁辛苦行黎行去, 不過我估佢為咗個孫實肯.

[ 本文章最後由 銘銘媽 於 07-8-31 10:38 編輯 ]

大宅

Hi All,

明天是上小一的大日子了, 我開始擔心我要做功課, 以前kinder時代我從不理她的功課, 她自己想辦法攬掂,(除了新聞剪報).

希望學校有一堂是教做功課吧.

ANYWAY, 祝向位小朋友學業有成

Cheers!!

男爵府

各位,
我囡囡都向9月1日已開學!她放學後話返學好開心!希望她好快會適應學校的新生活!
我現在都係煩早上俾甚麼野芷晴食,因為返下午班,11點幾要上車,所以比較煩惱!

HeiMaMa,
去長隆?好呀!真的好好玩!(不過要約多d朋友一齊去先好玩)
------Pochacco2001(Ming)------

首頁
45678...33

尾頁

跳至