母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔剛滿月,最近兩星期都係feed on demand (兩個鐘一次), 除了晚上12點補奶粉,其餘全人奶,已經夠濕片!
宜家每次都要餵晒兩邊,但由於佢每次都邊食邊瞓,所以每邊只會餵15分鐘,加加埋埋掃風,換片,整醒佢,餵親都一個鐘以上!
所以好想知何時開始可以定時間表?係咪通常都三個鐘一次?

複式洋房

回覆:Puie0811 的帖子

push

別墅

從1個月起已經為bb定時間表:-

1-2 個月: 3個鐘一次 (7-8餐)
2-3 個月: 3.5 個鐘一次 (6餐, 停夜奶)
>3 個月; 3.5-4 個鐘一次 (5餐)

禁止訪問

回覆:想請教何時開始可以為bb定時間表?

複式洋房

引用:我嗰個都滿月la,一喊就食,好多時一個鐘幾

原帖由 Bethanylove 於 14-01-22 發表
我嗰個都滿月la,一喊就食,好多時一個鐘幾次添,又系食五至十分鐘就瞓唔肯食,但放落床晤夠十分鐘又再黎過: ...
我都好明白呀!唯有喺佢重啜緊時不停整醒佢啦!

子爵府

嗰時健康院姑娘教,要整醒bb, 最好r 背脊, 唔隔衫最理想。冬天就唯有隔薄底衫。

唔想佢食住瞓,可以靠換片整到佢醒d, 都work.

複式洋房

回覆:想請教何時開始可以為bb定時間表?

但係係咪需要奶量穩定後至開始定時間表?
點知道奶量已經穩定?

複式洋房

另外,定時間表其實係咪都係等佢喊至餵?

男爵府

BK Milk勳章

埋身餵係無得定時間表,母乳根本係FEED ON DEMAND的,到奶量定果陣先慢慢定時間表啦...大約3個月...

伯爵府

環保接龍勳章

我大約兩星期開始set時間表, 退左黃又夠濕片就開始, 我覺得太遲set, bb習慣左一喊就要食, set就會困難d, 因為已經唔係面對建立的問題, 而係變左要改變習慣, 如果一開始就有好的規律, bb唔洗再適應, 就會有安全感, 唔會夾硬改變咁.

複式洋房

引用:我大約兩星期開始set時間表,+退左黃又夠濕

原帖由 於 14-01-23 發表
我大約兩星期開始set時間表, 退左黃又夠濕片就開始, 我覺得太遲set, bb習慣左一喊就要食, set就會困難d, 因 ...
咁應該點set呀?
今日我試過set三個鐘餵一次奶,但係有時到未個鐘都會喊,應該俾佢飲嗎?
不過我又驚自己奶量未穩定,如果隔太耐餵,自己會少左奶!

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 Puie0811 的帖子

奶量要穩定左先set, 一定要清楚bb係識食, 要夠濕片幾日先好開始, 有半小時走盞. 咁食完一餐, 掃埋風, 玩一陣, 最多都係喊個零鐘, 越細越喊得少, 如果bb開始大, 要改佢的習慣佢會更辛苦, 喊得會更耐.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊