親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人試過坐巴士由池袋去輕井澤?

車程可接受嗎?巴士站大約在哪兒?

大宅

Re: 有無人試過坐巴士由池袋去輕井澤?

Maggie3493:
我地也會在7月尾去輕井澤,唔知到時會唔會見到你同孖仔呢?點解唔搭火車?我估搭巴士要成3個鐘有多架!我地今次自駕遊,希望大家都玩得開心啦

大宅

我都係七月尾呀
我會去3日2夜,巴士平d麻,新幹線一陪價錢!
無辦法啦,我hb唔曉開車,我又唔敢,唯有坐車.
你plan好未?可以交流下 :mrgreen:

大宅

我地會30/7至1/8在輕井澤,在網上book左一間叫星之子的民宿,每人6000yen一晚連早餐,private bath, 我諗都算平,所以book了兩晚,其實都唔知好唔好!咁你的行程又如何呀

大宅

星之子比較遠,你自駕遊就好正.
我28/7-30/7在輕井澤(我走你來,可能在輕井澤碰頭 )
我book wings club,近jr站,方便d.我打算join local tour,不用怕等車,方便d,因為我和老爺奶奶去,不想太趕.
你是由東京開去輕井澤?好叻!!!
我會26/7-2/8,共8日,你呢?

大宅

我地會29/7-4/8共7天,今次都係胆粗粗自駕遊,老公去年試過北海道自駕遊後大胆左,咁你book wings club多少錢,join local tour唔怕講日文唔識聽咩?輕井澤有個玩具王國,D遊戲好似o岩3-4歲小朋友玩架,你會去嗎

大宅

玩具王國在哪兒?我無資料.
我join local tour不怕言語不通,因為主要是for他的bus,因為想去瀑布和鬼押之園(類似的名).看過書這兩地要轉車的,雖然暑假車會密d,但仍是疏的,我和老爺奶奶去,不想太趕,所以join 團.
wings club 6300 /人有早餐,但那已是discount價.無法,暑假是peak season.

大宅

http://www.omochaoukoku.com/karuizawa/ticket/typeA.html
這是玩具王國割引劵的link,你去佢地個網站看看啦

大宅

thanks!
那兒似遊樂場,可以玩足一日.要看有沒有時間.

大宅

我已經在網上BOOK了巴士票,很方便,到時前一日去便利店俾錢取票就OK.
不過我唔知是否和JR一樣,6歲才需要買票.我無幫兩個仔玩.
同行和一個小學的侄仔,小朋友半價,好抵(也是有一個位).
希望到時找到巴士站:)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

請教有經驗媽咪:
我打算七月頭一家4口去東京, 去七日, 由於上次去唔到輕井澤好遺憾, 今次想去下
我見east japan rail pass有5日, 10日, 同埋flexible四日, 如果我maily想包: 1. 成田去新宿NEX來回 2. 東京去輕井澤長野新幹線來回
我係咪應該買FLEXIBLE4日最抵? 買普通等怕唔怕到時難book位?

大宅

Charlotte_mom,
我決定坐巴士除了平之外,其中一個原因就是見你試過想去但無票買.
你有無計過,如果你機場去新宿用Suica & N'EX +east japan rail pass5日用在最尾幾日去輕井澤+回程,和FLEXIBLE4日,兩者邊個平?
你7月頭去,未到日本summer,應該無咁full掛?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

因為我去7日, 買10日pass會唔抵啊
其實上次我自己衰姐! 我白痴到以為好似九鐵咁, 一日n咁多班車隨時起行架嘛 點知到天氣好, 去到火車站睇下, 理想時間都full左.........

大宅

http://www.jreast.co.jp/tc/eastpass_sp/index.html
你會否考履這個3日pass?
我都正考慮中.
一日去輕井澤,
一日會東京,
一日回程往機場.

由機場去酒店可用Suica & N'EX ,3500yen,包一程n'ex去東京都,一張2000yen的sucia(1500面值+500按金)

男爵府

我都去完東京+輕井澤 我個trip係7月3日至9日 7月6-7日係輕井澤

一到東京就去換巴士票 (之前係網上做了預訂) 7月6日搭8:15am由池袋去輕井澤 好衰唔衰 個衰佬o個日較錯鬧鐘 結果捱o左一程昂貴o既新幹線 叫做見識過....

回程就坐返巴士返池袋 中途會停車畀你去買下野食去洗手間 6:00pm開車 8點幾到池袋

大家玩得開心d 係東京就狂shopping 去到輕井澤 空氣好清新 氣溫較東京低 好舒服

男爵府

再補充一下 我之前都係一心諗住去family mart出車票 但自己試過唔成功 經店員幫助都唔得 結果去o左池袋站 近西武有個小office 係o個度先可以成功出飛

另外我住apa hotel 好近巴士站 9800yen一晚 冇要早餐 因為早餐要千幾yen一個人

大宅

pandakeikei
你的另一半有無俾你炳:-P
輕井澤和東京大約相差幾多度?
現在大減價,你一定滿載而歸
想問下,你在東京酒店check out,是否把部份行理留在酒店?
臨時買新幹線容易嗎?你是否在池袋出發?那要轉jr,是嗎?

大宅

pandakeikei:
請問輕井澤現在的溫度如何?需要穿外套嗎?
Maggie3493:
請問你有冇試過由馬鞍山call的士去機場?價錢如何?有好介紹嗎?

男爵府

hinhinmami,

請問你自駕遊係咪由東京揸去輕井澤
?

原文章由 hinhinmami 於 07-6-20 19:54 發表
Maggie3493:
我地也會在7月尾去輕井澤,唔知到時會唔會見到你同孖仔呢?點解唔搭火車?我估搭巴士要成3個鐘有多架!我地今次自駕遊,希望大家都玩得開心啦
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

男爵府

原文章由 Maggie3493 於 07-7-14 23:16 發表
pandakeikei
你的另一半有無俾你炳:-P
輕井澤和東京大約相差幾多度?
現在大減價,你一定滿載而歸
想問下,你在東京酒店check out,是否把部份行理留在酒店?
臨時買新幹線容易嗎?你是否在池袋出發?那 ...

炳到佢成個豬頭o甘呀
氣溫我諗係相差3~4度啦 不過地方空曠 有時幾大風 以下張相係下午4:30影架~ 早上去白系之滝 山上更加清涼 最好著件長袖衫 (都有人著短袖o既)

係呀 減價去東京真係好吸引 好多都有減 不過burberry blue label就冇 我買o左幾個袋 2個TC 1個patrick cox 1個HeM 另外就係一d衫o甘o羅...
大件行李就擺係酒店寄存 因為去完輕井澤都係住同一間 我地只係帶o左個背囊去輕井澤咋

當知道唔可以搭巴士 即刻係池袋jr站買埋新幹線飛 我買自由席 張飛重包埋由池袋去東京站呢一程o既車費

[ 本文章最後由 pandakeikei 於 07-7-15 18:40 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至