跳至

首頁

尾頁

別墅

有無媽媽0向屯門醫院生呀?

我預產期7月23呀!
唔知有無機會見到各位準媽媽呢?

別墅

Re: 有無媽媽0向屯門醫院生呀?

哈哈, 咁岩既, 我又係會係屯門醫院生, 我預產期係7月22號呀. 你係邊到做產前檢產呀?

我今個星期六會去照多次超聲波, 希望bb既 size ok啦, 我都好怕唔可以順產, 上次睇醫生話bb頭仔size偏大, 要遲少少睇下佢落唔落到盤骨先決定到可唔可以自己生到wor....um...希望一切順利.

別墅

我0向仁愛診所做產前檢查0架!你呢?
早兩星期我照過超聲波,醫生又係話BB頭仔較同週數0既SIZE大,但佢又無話有問題喎!
之後去仁愛覆診時,比醫生摸過肚,醫生話BB SIZE偏大,搞到我依家都驚唔可以順產呀 :-(

別墅

我係天水圍健康院呀....
今日岩岩去完照超聲波, bb既size都係大左2個weeks到. 醫生話係中至大碼, 宜家係6.6lb, 生時可能7.5-8lbs喎. 佢又係無講有d咩問題, 我都擔心如果bb足月先出世, 我都唔知係咪可以夠氣力生呢. 我都係好想順產呀. 不過都唔擔心得咁多啦.

別墅

我7月19會去天水圍聽講座呀!
我bb依家5.4磅,我已經腰酸背痛兼腳痛。
嘩!你bb依家都6.6磅?咁你咪駝得好辛苦?
你哩胎係咪第一胎呀?
其實我都好擔心... 不過都唔擔心得咁多,順其自然吧!
希望大家都順順理理生個肥肥白白0既bb啦!

大宅

我都係屯門醫院生呀 , 預產期係7月18日呀,
你地個BB都係遍大, 而我0個個就細左D,
34週時照U/S都係4磅多DD, 下個星期會
再去C+照多次, 同埋我NE個月都冇重到,
仲輕左少少添呀....好膽心BB好瘦吾健康

--------------------------------------------------------

別墅

7月19? 咪好近預產期囉? 你聽果個係咩講座黎架?
我係第一胎呀, 早排都唔算駝得好辛苦, 不過呢幾日就開始開始好覺得囉, 行多步都好倦咁, 天氣又熱呢, 返埋下星期就開始放產假啦....希望放產假無耐bb就乖乖平安出世就perfect啦. yup, 順其自然, 生個肥肥白白既bb!

民房

我預產期3/8,都係屯門醫院生
上個禮拜係私家度照超聲波,個醫生話bb依家重2-3kg。講左等於無講,因為上落太大,所以我根本都唔知bb依家重4磅幾定係6磅幾?

別墅

yee, 大家既預產期都好近wor...
我32週時bb已經有4.5lbs...
真係大家有大家唔同既worry...
點都好, 最緊要係bb健健康康就夠...加油啦!都唔擔心得咁多嘛.

別墅

7月19日聽關於餵母乳0既講座。本來6月18日0向仁愛聽。不過公司請唔到假,搞到要揀過另一堂。之後問0左幾間健康院,最近0既已經係7月19日。同預產期真係好近,我怕未聽講座bb已經出世喇!
我原本返到今個星期五就已經放產假,不過公司搵唔到人頂我。叫我返埋下星期,之前見無咩0野,所以應承0左,但最近陀0既時候辛苦0左好多,早知係咁就唔應承啦。 :-(

別墅

bb偏細,你係咪食得好少0野呀?試0下食多d野啦!
唔好咁擔心啦!我有個朋友之前陀住bb十個月,嘔足咁多個月。佢最後一個月去覆診時,仲輕0左2kg添呀!但佢bb出世時都有6磅重。依家都好健康,好精靈。

別墅

bb偏細,你係咪食得好少0野呀?試0下食多d野啦!
唔好咁擔心啦!我有個朋友之前陀住bb十個月,嘔足咁多個月。佢最後一個月去覆診時,仲輕0左2kg添呀!但佢bb出世時都有6磅重。依家都好健康,好精靈。
kathy806 寫道:
我都係屯門醫院生呀 , 預產期係7月18日呀,
你地個BB都係遍大, 而我0個個就細左D,
34週時照U/S都係4磅多DD, 下個星期會
再去C+照多次, 同埋我NE個月都冇重到,
仲輕左少少添呀....好膽心BB好瘦吾健康

別墅

zoophyte 寫道:
7月19日聽關於餵母乳0既講座。本來6月18日0向仁愛聽。不過公司請唔到假,搞到要揀過另一堂。之後問0左幾間健康院,最近0既已經係7月19日。同預產期真係好近,我怕未聽講座bb已經出世喇!
我原本返到今個星期五就已經放產假,不過公司搵唔到人頂我。叫我返埋下星期,之前見無咩0野,所以應承0左,但最近陀0既時候辛苦0左好多,早知係咁就唔應承啦。 :-(

餵母乳0既講座我係3月時聽左啦, 個姑娘好比心機教, 我覺得都幾好, 有時間都值得一聽.

返多一星期都好既, 生完之後多一星期對住bb嘛. 我都係捱得多一日得一日, 情願多d時間recover同照顧bb.

別墅

你0個邊d姑娘咁好0既。
我上星期0向仁愛聽0左個教執「走路袋」0既例行講座,個姑娘講0既時候好似好緊張咁,講得唔清唔楚。後尾同個朋友講開,佢話同佢之前0向容鳳書聽0個個講座差好遠,佢話我聽哩講座個姑娘講少0左好多0野添呀!
唉...最弊0既係我份工係合約制,0岩0岩好到6月尾就失業,所以就算我遲一星期放產假,產後都唔會多返一個星期假0架!

別墅

zoophyte 寫道:
你0個邊d姑娘咁好0既。
我上星期0向仁愛聽0左個教執「走路袋」0既例行講座,個姑娘講0既時候好似好緊張咁,講得唔清唔楚。後尾同個朋友講開,佢話同佢之前0向容鳳書聽0個個講座差好遠,佢話我聽哩講座個姑娘講少0左好多0野添呀!
唉...最弊0既係我份工係合約制,0岩0岩好到6月尾就失業,所以就算我遲一星期放產假,產後都唔會多返一個星期假0架!

我覺得天水圍健康院大部份既姑娘都幾好, 每次覆診都唔會話要等好耐, 一個鐘頭內一定攪店. 都幾好啦. 不過唔知點解, 我見人地一般36週時先安排見醫生, 我34週就已經見左, 又無話有咩特別, 可能係我同姑娘提過bbsize偏大, 佢就早d安排我見.

我都係合約制架, 扣埋d年假, 原先返到6月頭唔駛返, 放到前4only, 不過我老細算幾有人情味, 績左我個約半年, 就咁我就可以放埋後6囉. 你都算幾好人事wor, 咁你都肯同你老細返多一個星期. 換著我真係要諗過先. 天時咁熱. 大住個肚返工真係幾辛苦.

別墅

我都係屯門醫院生,預產期係12/7, 12/6見醫生話我個肚大喎, 要轉我都屯門醫院覆診, 都好我在政府一次超聲波都未照過. 我都想聽母乳餵浦, 有無人知道邊間健康院有堂上呀, 不過要快唔知幾時生, 因容鳳書裝修無得上呀.

大宅

bbelaine:
屯門醫院最快都要14/7先有堂"嬰兒餵哺"呀!! 要睇其他媽咪幫唔幫到你lu...sor

我同你預產期同一日,唔知你生先定我先呢?

您是我唯一的希望...唯一的夢想...只要您生活得開心快樂...就已經足夠!!

大宅

bbelaine:
我岩岩搵到個網好岩你用ga...上網都可以上堂...我都睇左好多個topic都好有用...你睇下幫唔幫到你丫!

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/mulit_med/vcd/vcd.html

您是我唯一的希望...唯一的夢想...只要您生活得開心快樂...就已經足夠!!

別墅

bbcherie :
唔該你喎, 係la你預產期又係12/7, 真係唔知邊個生先, 仲有唔知會唔會係醫院見到唸?

大宅

zoophyte,

可能ne 排訓得吾係咁好喇 , 要好難先訓得著 , 又成日去
廁所去完又好難再訓著 , 你地會吾會呀?
有時吾知係咪訓一邊身太耐攪到左邊大脾同patpat位
痛到起吾到身呀..

--------------------------------------------------------

首頁

尾頁

跳至