跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無媽媽0向屯門醫院生呀?

BBElaine:
haha...真係唔知你先定我先la
我呢排個肚成日有假痛...個b又成日係個肚度郁黎郁去...對腳又踵哂...人地話差唔多生得架啦!! 唔知會唔會早產咁多呢? 我好緊張呀!!!

您是我唯一的希望...唯一的夢想...只要您生活得開心快樂...就已經足夠!!

別墅

因為我應承老細0個陣個肚無依家咁隋、咁重,兼且老細話搵唔到人,咁咪幫多佢一個星期囉!點知依家咁辛苦...我都有d後悔。諗諗0下真係唔抵,因為我做補習社,7月至8月公司都唔開,所以合約永遠最多只會簽到六月尾,我幫多公司一星期,0岩0岩好咩產假都無晒。即使同我繼約,都要9月先返工。咁搞法0岩0岩咩產假都無晒... :-(
[/quote]

我覺得天水圍健康院大部份既姑娘都幾好, 每次覆診都唔會話要等好耐, 一個鐘頭內一定攪店. 都幾好啦. 不過唔知點解, 我見人地一般36週時先安排見醫生, 我34週就已經見左, 又無話有咩特別, 可能係我同姑娘提過bbsize偏大, 佢就早d安排我見.

我都係合約制架, 扣埋d年假, 原先返到6月頭唔駛返, 放到前4only, 不過我老細算幾有人情味, 績左我個約半年, 就咁我就可以放埋後6囉. 你都算幾好人事wor, 咁你都肯同你老細返多一個星期. 換著我真係要諗過先. 天時咁熱. 大住個肚返工真係幾辛苦.[/quote]

別墅

To kathy806,
我都係呀!起身時大脾同patpat位都好痛,行路時要就住就住,唔敢行得快,好辛苦。
我夜晚訓覺時又係成日要去廁所,不過我好快訓得返。

別墅

假痛係點樣0架?
我對腳都係腫得好緊要,感覺對腳全完唔屬於自己咁。好惡頂啊!
bbcherie 寫道:
BBElaine:
haha...真係唔知你先定我先la
我呢排個肚成日有假痛...個b又成日係個肚度郁黎郁去...對腳又踵哂...人地話差唔多生得架啦!! 唔知會唔會早產咁多呢? 我好緊張呀!!!

大宅

zoophyte:
假痛咪好似m痛咁痛小小囉!! 個子宮好似縮下縮下咁...我都唔係好識講ar...不過問過醫生佢話如果係有頻率咁痛...又見紅...又穿水就要入院喎!!

您是我唯一的希望...唯一的夢想...只要您生活得開心快樂...就已經足夠!!

別墅

我哩個星期成日都覺得個肚右則好痛,唔知係咪個肚太重太「聚」0既關係,尤其係行路0個陣就痛得更加厲害啊。:cry:
zoophyte:
假痛咪好似m痛咁痛小小囉!! 個子宮好似縮下縮下咁...我都唔係好識講ar...不過問過醫生佢話如果係有頻率咁痛...又見紅...又穿水就要入院喎!!

大宅

大宅

zoophyte:
我最初小出街行,一行就會好似你咁,但係宜家行多左就無周圍痛囉! 我唸你都係行多d,做多d運動試下la!! 都會幫助好生d架!!

民房

cherie:

你煲左果啲蓮蓬鬚好唔好飲呀!點煲呀?我買左啦~hehe

別墅

咁應該一日做幾耐運動呀?
因為我依家放工都會早d落車,行路返屋企。每次大約行十五分鐘。但都係有d痛...
zoophyte:
我最初小出街行,一行就會好似你咁,但係宜家行多左就無周圍痛囉! 我唸你都係行多d,做多d運動試下la!! 都會幫助好生d架!!

別墅

有朋友都叫我煲蓮蓬鬚飲,佢只係話飲0左會好d,但就唔知有咩作用。
蓮蓬鬚究竟有咩用0架?
cathyho918 寫道:
cherie:

你煲左果啲蓮蓬鬚好唔好飲呀!點煲呀?我買左啦~hehe

民房

Hi zoophyte:

蓮蓬鬚係用嚟清胎毒架........好似話會易生啲tim..........

大宅

今日比bb 嚇親, 成日到下晝都冇郁過 , 跟住我諗返起今
朝訓緊覺時個肚突然扯住痛(都幾痛),但好快冇事所以
我咪冇理, 心諗佢成日都冇郁會吾會有咩事所以係咁
叫佢同佢講野 , 過左幾個字佢郁左幾下我先放心d咋...

--------------------------------------------------------

大宅

hi all
我生左啦!! ^^
本來預產期係7月12日架!!
我係6月29日係屯明醫院順產既...囡囡黎架!!
你地有咩想知呢?

別墅

To bbcherie,
恭喜妳啊!
BB出世有幾重呀?
一定好可愛啫!
屯門醫院d醫生同護士好唔好0架?
我聽朋友講,佢0地d態度好差0架!
仲會鬧d媽咪添,搞到我好驚啊!

[ 本文章最後由 zoophyte 於 07-7-3 17:46 編輯 ]

大宅

嘩..恭喜晒呀...
但早咁多既,順利就好啦.
咁痛知幾耐?
同埋屯門醫院要帶d咩?
BB奶粉和尿片有供應嗎?
醫護人員好嗎?
有咩要注意?

大宅

zoophyte, carman206:

屯門醫院d姑娘都ok啦!! 係d醫生cool d囉!! 目口目面咁囉!! 你地生之前會係A7病房~呢度d姑娘好似好忙咁囉...生時會係T7產房~呢度會有好多助產士同姑娘係度行黎行去...佢地都好忙咁睇住你既情況...不過我覺得佢地好鍾意講:"心呼吸啦!"....你叫親話痛,頂唔順佢都係咁答你架啦!! 最後生完會送你去C7病房...呢度係你休息既地方...BB都會住係度...呢度d姑娘好好ga...佢咩都會幫你...你唔識問佢會教你..簡直係同之前係2個世界既地方呀!!

別墅

你囡囡出世時有幾重呀?
因為私家醫生照完超聲波後,話我bb個頭較大,我怕生0既時候會好困難,驚剪埋會陰都唔夠大出啊!:cry:

別墅

我想問一包產婦衛生巾夠唔夠住院時用呀?
我只買0左一包,買多包我又怕用唔著。

大宅

原文章由 zoophyte 於 07-7-9 16:58 發表
我想問一包產婦衛生巾夠唔夠住院時用呀?
我只買0左一包,買多包我又怕用唔著。

zoophyte:
你平時m黎量多唔多ga? 我就因為唔多...d惡露都唔係好勁...所以係醫院都係用左一包唔夠...返到屋企就轉用夜用特長個d就得la...如果你量多就買2包la...買定d夜用裝坐月用ar!!!

首頁

尾頁

跳至