夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 去99度食飯, 老公排行最細, 係咪等如每次食完飯都要佢個老婆洗碗??

你需咩, 需太好人囉, 喺我一於扮唔知囉. 幫吓執碗就算, 一喺食完飯就走. 人地以為鐘意做. 咪喺你做囉. 現在發爛都冇用. 只喺你有硬起心場.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

伯爵府

Re: 去99度食飯, 老公排行最細, 係咪等如每次食完飯都要佢個老婆洗碗??

通常係老公d屋企人黎我地度食飯囉...食完佢地執好晒...我老公就會爭住洗...因為佢知我唔鍾意洗同埋佢寧願我睇住bb好過~洗碗~我洗佢條命咩!?我嫁我老公唔係要做阿4架...我同老公食飯,我洗碗..我甘心命抵...但係要serve埋佢屋企人就no way囉~ :tongue:

男爵府

畀面勳章

以前同99住...佢不嬲都唔洗我洗ge...我咪識做d執下碗咁lor...不過如果有人立心恃大蝦細ge...我會企硬ga...現實當然唔會發生呢d事啦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我大伯個老婆 / 叔仔老婆 佢哋啋妳都傻,
仲唔走得快好世界.....
D碗就全部我工人洗~

大宅

唔好講話去99度,自己屋企人返齊黎,我排最細,d碗全部都要我去洗晒 :-(
老公,我愛你,我愛你,我愛老公; 我是老婆,我是老婆,我是你老婆。 [img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

男爵府

你都係洗下碗o者, 我返親外家都要我煮飯(at least 3菜1湯), 煮親都1-2個鐘, 我上有家姐, 下有弟婦,未嫁妹, 一屋女人都係咁, 你話邊個慘 :-(

shirley73a 寫道:
如題!! 真係好唔公平!! 十足十成個妹仔咁!! :evil: :evil:

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我老公都係最細,
拍拖時, 家庭聚會,多數是我洗....好慘, 成棚人,咁多碗筷,就只有我一個人洗....

好彩後期, 姑奶每次黎都帶埋賓賓, 之後都唔駛我洗了!
甩難∼^^
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我老公排中間, 3個新抱之中, 幸運地99最鍚我。62及99都有偏心, 不過,唔會太出面, 返去食飯都係99煮飯洗碗。99唔會叫我地任個一個人做, 因為佢話如果連煮飯洗碗都要我地做, 佢就真係變廢人無貢獻喎。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我老公都係最細, 奶奶個賓賓走咗, 奶奶又要買又要煮好辛苦, 所以我都會幫手洗碗, 唔好意思白食唔做... 當然佢啲家姐都有做, 一家人分工合作啫.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

我老公都係最細, 不過我冇開始過所以到而家都冇洗過. 我c6去我99到唔咁叫我做野, 因為佢地自己都只係顧住打麻雀.

男爵府

大家都有份食...仲咩事指定要我做...佢地都傻ga :tongue: ...碗我就吾洗ga la...頂多執下野ge jet...我又要返工...又要湊囡...睬佢地都傻ar ...我老公都無晒我符...

子爵府

我老公都係排行最細, 不過我99係好勤勞嘅人, 不單只唔洗新抱幫手, 去到我地屋企重要幫我到做埋
小朋友放暑假比平日更忙!

男爵府

咁你老公有幾多兄弟姊妹呢?如果你食完飯,特登唔郁手,又會有乜反應?如果要洗好多人的碗碟,一個人負責真係好辛苦呢!幾個一齊洗唔得咩?

子爵府

我99有5個仔女+9個孫, 過節人齊有成廿幾人, 佢唔鐘意出街食, 次次自己一個人煮晒! 同仍一齊住嘅姑奶會幫吓手. 要佢其餘兩個新抱洗碗都幾難喇, 兩個都係印尼婆, 一個懶到死, 一個short short 地, 而99又最錫我c6, 成日話我已經好辛苦, 嚟到食飯就休息吓wor~所以計完之後, 佢都係自己做番 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
小朋友放暑假比平日更忙!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我都係固定要洗碗的,有時都會覺好似工人咁,不過這是媽咪叫的,因為這是家教,奶奶煮埋比你食,仲要奶奶洗碗,你就真係當左奶奶係工人了,所以要我主動洗碗。
老公唔係細仔,不過好少同佢細佬食飯,所以除左佢細妹輩份最細就係我,佢個妹係公主,飯飯都要請幾次先出來,有次奶奶病左無煮飯要食飯盒,佢又要加班,放工返來見無飯食發脾氣 都成四十幾歲人啦,食一餐飯盒洗死咩,佢知唔知個媽病左架 我唔同住都知,因為奶奶病左,我去照顧自己b仔幾日,等奶奶好番先,佢同住無理由唔知.....所以如果去食飯碗一定係我洗的,但一年都有3次唔使洗碗的,就係初一~三啦^^

民房

我未嫁已經要洗啦.... 何況嫁左之後更加要添..

我又唔覺好大問題既... 就算你上個朋友到食飯..都唔好e c坐係度啦..何況去你c 6 個呀媽到食...

呀媽教落..邊到有99唔擺99款..人地擺款要咁要咁..做到咪做..自己有家教既..fine~豪畀佢囉, 但係豪畀佢唔代表屈服喎. 適當時做適當既野, 等佢知道你都唔係好蝦.

等待驗證會員

我老公都細最細,洗碗我覺得無所謂啦,最過分係佢阿哥同個女朋友日日返來食飯,又夜返,我地去街佢地先返到來食,食完啪啪手走人,成(台)野留到我返來先拾
99有同仔有過,你唔想洗都要拾 好張(台)啊。不過佢地睬你先傻

侯爵府

畀面勳章

好在的 99 一路都有賓賓, 我咩都唔駛做, 拍打個pat pat 就走得

洋房

我媽咪都係做咗人奶奶, 但係佢都無要新抱洗碗, 佢仲話如果次次去奶奶度都要做呢樣做嗰樣, 咁樣無人願意去咁話, 所以我去bf度都無做過野, 費事比人話我做一次唔做第二次.

男爵府

好媽媽勳章

我同你相反, 我老公係最大, 但我次次都有洗碗, 一來做比老公睇, 二來廢事同佢屋企人吹水, 有野做下D時間快過D!

首頁

尾頁

跳至