跳至

首頁

尾頁

大宅

坐月子

炎炎夏日,各位媽咪點坐月啊?聽講唔可以掂生冷水同吹風瓜喔>?咁點算好? :-(

別墅

Re: 坐月子

我一向最怕熱坐月唔可以直接吹風扇,因為咁樣會入風,對身體唔好。所以我決定開冷氣。
最慘係坐月個陣又唔洗得頭、沖涼,乜都唔做得,真係好辛苦。不過我打算照用彊水沖涼、洗頭,不過洗完會即刻吹返乾。其他要掂生水0既0野留比屋企人幫手啦! 因為冷親第日就手尾長。

大宅

唉,夏天坐月好辛苦啊!~
又唔可以成日都開住冷氣喔,惟有係咁出汗咯.

大宅

hoss:
我同你一樣一個人坐月咋...我都仲唸緊會唔會沖涼洗頭...因為唔比我沖涼洗頭我會死架><!
不過琴日睇到有個post話有隻沖涼液叫no rinse沖涼唔洗過水,坐月最岩用喎!!我都唔知買唔買好? 呢樣野對我地一個人坐月個d可能幾有用既,你點睇ar?

您是我唯一的希望...唯一的夢想...只要您生活得開心快樂...就已經足夠!!

別墅

真係好熱呀,好擔心再遲d7、8月生完點算。剛剛都忍唔住再去剪短d頭髮。

大宅

bbcherie:

我都係一個人坐月呀, 而且我都係要日日沖涼洗頭, 如果唔係會好唔舒服, 所以我都買咗no rinse 嘅body bath唸住坐月時用, 如果你想買就好襯佢而家特價去買啦, 因為真係平成半架!!

bbcherie 寫道:
hoss:
我同你一樣一個人坐月咋...我都仲唸緊會唔會沖涼洗頭...因為唔比我沖涼洗頭我會死架><!
不過琴日睇到有個post話有隻沖涼液叫no rinse沖涼唔洗過水,坐月最岩用喎!!我都唔知買唔買好? 呢樣野對我地一個人坐月個d可能幾有用既,你點睇ar?
Welcome to my blog蝦仔媽媽

大宅

蝦仔媽媽,hoss:
多謝你地既意見ar!! 等我聽日產檢完打去訂返半打先!! hehe...不過個body bath同body wash有咩分別呀? 我睇好似差唔多咁既?
唔好介意...我想問點解你地會一個人坐月既?

您是我唯一的希望...唯一的夢想...只要您生活得開心快樂...就已經足夠!!

民房

Hi hoss,cherie:

我都係得自己坐月咋~因為媽咪唔係度,到時唯有睇下邊個朋友得閒可以幫下手lo~

大宅

hoss,cherie:

我已經攞咗番屋企啦! 個sales話bath可以開水用, 甚至你鍾意嘅話溝薑水都得, 之後用嚟抹身, 用完之後就會好爽好滑, 好似沖完涼咁喎........
而wash就可以唔駛加水, 直接用, 嗰次我去攞時, 個sales比我試過枝wash抹手, 直到4個鐘後我番到屋企都仍然好香架, 但e個唔駛加水, 應該無bath咁襟用, 所以wash 我會for bb換片片時用, bath就for bb同埋自己坐月時當沖涼用!

至於點解自己一個人坐月, 因為我mami要番工, 而62,99唔喺香港, 再加上我老公係巴基斯坦人, 佢都唔信咩坐月嘅, 所以我唸到時我有排煩啦~~

cathyho918:

哈哈~~原來你同我地一樣, 咁大家一齊加油啦!! 我已經唸定到時有咩唔明, 即刻上bk求救架啦(如果仲抽得身嘅話)
[size=medium]大家一齊努力呀!!

大宅

hoss :

我上個禮拜已經收到huggies嘅片片試用裝啦! 但我填form時要NB size, 但佢寄咗S size比我呀!!
另外你會唔會訂片片呀? 佢有優惠價$200一箱喎, 我唸緊訂唔訂呀, 其實應該話我係想訂, 但佢寫明唔會送DB呀, 所以又係好麻煩, 而且就算訂, 我又唔知訂兩箱S好, 定係NB, S每樣一箱, 但我本身已經買咗兩包NB, 如果再訂一箱NB又好似太多~~
hoss 寫道:
蝦仔媽媽,
你都好快手已經拎埋 , 我怕重ar~所以要老公放假先拎得
我呢幾日都會上去試下佢枝wash 睇下係咪真係咁正
今日收到huggies既試用片(s) ...仲有d現金劵
仲有一張係用$9.9係惠康換huggies wash , 唷!原價原來要成三十幾蚊ga~ 你地入左會未ar? 好似好多著數

cathyho918,
我地大家都係自己坐月 , 到時我估一定會好辛苦 , 不過最緊要係保持心境開朗ar~~ 大家加油

男爵府

我早幾日都收到huggies嘅片片試用裝啦!
老公話怕之前買的唔夠用,所以訂左一箱NB同一箱S.

大宅

ellako99 :

你訂左一箱NB同一箱S呀, 咁你之前買咗幾多包NB呀?
我之前已經買咗2包NB, 如果再訂一箱6包嘅NB, 即total 8包, 而且我怕到我生完之後, D親戚朋友會又會買片片嚟探我, 所以我怕會太多, 你知唔知一個B會用大慨幾多嘅NB片片呀?

大宅

hihi咁多位呀!! 我地要為一個人坐月而努力呀!!!

huggie我未入會喎...你地有無人做介紹比form我填ar? thx

蝦仔媽媽:
唔該哂你先呀!! 等我唸下每樣訂幾多枝先!!
片片你都係唔好訂咁多住la...因為我個fd話bb大得好快...佢個patpat一大左d片片又唔岩用ga la...同埋呢...我個fd話貴小小都叫我用pampers喎...因為佢試左好多隻牌子架la...有d會攪到個bb patpat紅哂...有d個bb尿尿完唔舒服你要成日同佢換...但係pampers就唔洗咁密換(當然屎屎完點都要換la)同無敏感過喎! 佢都湊過幾個bb ga la,我唸唔會錯既!!

男爵府

嘩..................

你o地會拎幾多尿片入e院呀!!!!!我都唔知拎幾多好播!!!我片都未買呀!!!成個月應該都係用NB嫁喇!!!都未諗到買幾多包好喎!!!
我老公個朋友做行街SELL HUGGIES嫁!!佢話係藥房買最抵.....但我行開超市同藥房都好少有NB買呀!!!真麻煩喇!!!!

我听人講BB一出世無耐,唔好成日用沐浴露同佢沖涼喎!!佢話用清水都夠路喎!!!一星期用兩次乜都夠喎!!

大宅

我都係帶一包入院用喳~~~

男爵府

拎晒成包好似多o左o的播!!!35塊喎!!!

上網話拎5-6塊又好似少o左o的咁喎!!

大宅

5-6塊?? 唔得~~bb一日都用起碼5-6塊啦, 生完之後可能要住多3日架, 帶一包安全d~~
pomuimui 寫道:
拎晒成包好似多o左o的播!!!35塊喎!!!

上網話拎5-6塊又好似少o左o的咁喎!!

洋房

各位媽媽,

大宅

我都未買... 應該買huggies... 不過聽人講如果bb大得快.. 好快唔駛用nb.. 我唸住先買2包。之後再試下pampers, 因為佢地都分別比左coupon比我, 抵d!

首頁

尾頁

跳至