嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

飲日本奶粉的媽咪請進

各位飲日本奶粉的媽咪,

可否幫忙看吓你地飲緊的日本奶粉, 罐上的營養成份是否含有維他命B3, 謝謝!!

1. 森永 -
2. 明治 -
3. 和光堂 -
4. 雪印 -

別墅

Re: 飲日本奶粉的媽咪請進

我亞b飲雪印, 無維他命B3成份.
係未有什麼事???

別墅

森永同明治都沒有B3成份.晴明而家飲緊明治+森永

複式洋房

What's the matter, pls advise!

複式洋房

維他命B3成份

大宅

唔該晒各位, 是這樣的, 上幾個星期我看明珠台, 話落後地方的人因缺乏維他命B3所以有粗皮症, 皮膚會出現紅疹, 而我聽說飲日本奶粉的小朋友皮膚比較好, 所以就問日本奶粉是否含有維他命B3.

大宅

waihinma,
維他命B3,可以在其他食物裡面補充。我上網查資料,你可以研究以下網址:
http://heartless.hkheartless.com/health06.htm
幫到手嗎?

大宅

Thank you very much Carolchoi .

carolchoi 寫道:
waihinma,
維他命B3,可以在其他食物裡面補充。我上網查資料,你可以研究以下網址:
http://heartless.hkheartless.com/health06.htm
幫到手嗎?

大宅

不知為何我今次新訂的明治細B奶粉BB每餐飲後都立即啊糞, (糞亦十分稀和每日飲3歺就啊3歺), 不知你地有冇呢D問題出現?

tks

複式洋房

原文章由 carychung 於 07-8-20 09:51 發表
不知為何我今次新訂的明治細B奶粉BB每餐飲後都立即啊糞, (糞亦十分稀和每日飲3歺就啊3歺), 不知你地有冇呢D問題出現?

tks

我個囝囝都是飲明治細仔,沒有你講的情況,
但係覺得飲咗有痰,唔知係咪太甜嘅關係,
所以我沒有照罐上指示開奶,每次'不'少一'巾',
唔知係咪稀咗,亞仔好快肚餓:-( :-( :-(

洋房

其實bb有痰可能有好多原因, 少飲水....!我個仔一兩個月時都有痰,但到大d自然便無!!千祈唔好開稀奶粉,因會唔夠營養!!

別墅

明治細B奶粉

原文章由 carychung 於 20/8/2007 09:51 發表

tks

同你一樣, 囝囝如事一天5次, 亦十分稀, 最後pat pat損晒同發炎, 食近antibiotics, :-( 但佢其實食得瞓得, 又好開心, 唔知ok唔ok?
有痰...好多tim, 醫生話是對奶粉敏感, 點算呀, 有冇人help me?
anthealin

複式洋房

原文章由 AntheaLin 於 07-8-27 18:04 發表

同你一樣, 囝囝如事一天5次, 亦十分稀, 最後pat pat損晒同發炎, 食近antibiotics, :-( 但佢其實食得瞓得, 又好開心, 唔知ok唔ok?
有痰...好多tim, 醫生話是對奶粉敏感, 點算呀, 有冇人help me?
anthealin ...

飲咗d便便和放 "被"好臭,你哋bb係咪一樣

男爵府

原文章由 COFFEEQQ 於 07-8-27 21:38 發表

飲咗d便便和放 "被"好臭,你哋bb係咪一樣

我個仔食左森永4個月,痾d屁同便便係超臭呀,分分鐘仲臭過d大人,而且佢d便便又水,但唔算係肚痾....所以依2日幫佢轉緊s26...

大宅

我個女而家食明治, 我覺得太sweet,,細仔糖質係57.2g, 大仔係
60.1g.(每100g計). 我想問食開森永大仔的mama糖質幾多?,因為我想大d同個女轉森永大仔. tks.

別墅

原文章由 fannylki 於 28/8/2007 17:36 發表
我個女而家食明治, 我覺得太sweet,,細仔糖質係57.2g, 大仔係
60.1g.(每100g計). 我想問食開森永大仔的mama糖質幾多?,因為我想大d同個女轉森永大仔. tks.

可以入去睇睇
http://www.re-on.com.hk/ingredient.php?id=842

不過食明治唔知係味太甜, 囝囝好多痰

別墅

飲日本奶粉的媽咪請進

我個女都係飲日本奶粉,咁我想問,3years 後可以飲咩日本奶粉呢?
del

男爵府

Hello!
之前問過"B & M"話可以食到4,5 歲都可以

原文章由 lamlam媽咪 於 07-9-29 12:01 發表
我個女都係飲日本奶粉,咁我想問,3years 後可以飲咩日本奶粉呢?
Don't worry!Be happy!

別墅

I want to change to Japan milk powder Snow brand for my 2 years old kid, but can anyone tell me is there any difference in Snow brand (HK) and those Snow brand (with Japanese words) that we order online?

Some people said baby's skin gets whiter after drinking Snow brand, is it true?

Thank u.

大宅

skin white or not, i think not related to the formula la,(although my bb drink Beansteak and very white)
原文章由 SkyPenguin 於 07-10-9 12:12 發表
I want to change to Japan milk powder Snow brand for my 2 years old kid, but can anyone tell me is there any difference in Snow brand (HK) and those Snow brand (with Japanese words) that we order onli ...

首頁

尾頁

跳至