2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

子爵府

廿幾日大bb埋身或用樽飲完掃埋風,有時會流返奶水出黎,可能係人奶關係比較水,同埋埋身食有時都會“續”到咳,你地bb有嗎? 其實呢個係妹妹,幾年前湊哥哥既情況都唔太記得

子爵府

畀面勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

回覆:Dado康 的帖子

我果個都有流返出嚟,但就無續親囉

子爵府

引用:我果個都有流返出嚟,但就無續親囉 +

原帖由 numnumbb 於 14-01-27 發表
我果個都有流返出嚟,但就無續親囉
續應該係佢自己飲得急,岩瞓瞓下又流啦!我諗應該係氣管同胃未習慣,成日好似click住想嘔咁既樣

回覆 Dado康 的帖子

Hello Dado康,因為倒流而嘔奶對初生寶寶係好普遍嘅,通常都唔會影BB營養吸收,BB腸胃嘅結構會逐漸成熟,尤其BB身長有所增長時,情況就慢慢好轉,掃風後抱直BB一陣先輕輕打側放低,另外食奶前順時針幫BB按摩肚仔去肚風都會有幫助。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

回覆:飲奶吐奶問題

呢個問題都勁困擾我呀!特別係半夜餵完掃晒風( 但半夜捱眼訓掃風好痛苦), 放低佢都唔敢訓,成日怕佢吐奶會哽親,已經打側身訓,但又怕佢會流落耳仔or 件衫濕晒唔舒服,每次起身都攪個幾兩個鐘先訓,但轉頭又起身餵奶了

複式洋房

引用:呢個問題都勁困擾我呀!特別係半夜餵完掃晒

原帖由 hilaryashley 於 14-02-05 發表
呢個問題都勁困擾我呀!特別係半夜餵完掃晒風( 但半夜捱眼訓掃風好痛苦), 放低佢都唔敢訓,成日怕佢吐奶會 ...
我都系啊

複式洋房

我個仔都系 有時中會打思x

洋房

原帖由 hilaryashley 於 14-02-05 發表
呢個問題都勁困擾我呀!特別係半夜餵完掃晒風( 但半夜捱眼訓掃風好痛苦), 放低佢都唔敢訓,成日怕佢吐奶會 ...
我都係,不過,我會用乾淨的沙巾,圍著佢下巴到耳仔旁,等佢唔好整濕件衫

大宅

原來咁多人都係咁,搞到我勁擔心

大宅

育兒性格勳章

我b囡都係,而我係埋身餵。

而家食完,跟住掃風,抱佢比佢個身至少斜30度以上 15-20分鐘,再放低就無肚奶,但掃風一定要聽到佢放胃氣的聲,之後打側訓

子爵府

有時真係吐唔止1安

大宅

育兒性格勳章

引用:有時真係吐唔止1安

原帖由 Dado康 於 14-02-14 發表
有時真係吐唔止1安
會唔會阿b食得多得制?個胃放不下?還是佢喊左好耐先食(已食左好多風)?

我b囡最多吐8ml咋。。。佢吐8ml我已經話佢浪費啦

我家人教每次掃風都要聽到胃氣聲先好完,有時重會聽到唔只一聲。。。

洋房

我都係AR~~一日掃風掃到黑~~幾大會好啲??

男爵府

回覆:jody4444 的帖子

我都係呀,人奶,尋晚訓住餵佢,我件衫都有濕,怕佢吾舒服,抱起佢餵,點知,一抱起好多奶嘔出,佢件衫領都濕埋,我用大少少的紗布圍住,怕凍親佢,之後唯有起身餵,打斜抱,再掃風,再直抱,又半個鐘,

小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

首頁

尾頁

跳至