自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

一家夾埋返齊成10幾人, 屋企冇工人, 亞新抱你又唔煮又唔洗, 咁唔緊要, 老實說我都唔想煮/洗! 咁最simple 咪出去飲茶, 再唔係大家樂law!

我媽說了聲出去飲茶啫(平日根本唔會去飲茶, 只做節至出去食歺晚飯), 即刻話要加三ga wor! 早1 OR 2日煮定咪得law (haha冇錯係1 OR 2日煮定!) 大姐呀, 我媽上月confirm中風榨, 以前年年煮比你食la, 體諒下得掛! 又冇話要你請!

一係1人煮個餸去食LAW, 總之大前題係唔要老人家過勞! 呢個姑仔的要求唔太過份呀嘛!

我的體會係, 好仔不如好新抱. 我自己都係人地新抱, 真係體會做新抱的要尊重下62,99!

唉......呻完!

珍珠宮

回覆:係咪為咗過年飲茶貴d, 就要個輕微中風的老人家年初一煮飯

好心啦做乜要老人家過年刀咁辛苦

別墅

回覆:係咪為咗過年飲茶貴d, 就要個輕微中風的老人家年初一煮飯

最好每人整幾味,加埋已一枱。

我屋企係咁,最多都係翻熱。

男爵府

2016畫展勳章

回覆:catcatcat549 的帖子

大家一齊食杯麵

大宅

叫個盆菜簡單方便

珍珠宮

早一兩日煮定咁都講得出

BBJOJO  咪係  發表於 14-1-27 23:04

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

咪係,大6燦嚟架?而家邊有加二加三架

大宅

回覆:chan.peggy 的帖子

老人家煮甘多人的餸好辛苦㗎,希望大家體量下啦,夾$出街食最好。將來自己也会老的,將心彼己。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 2016畫展勳章 親子王國15週年勳章

呢啲大時大節出街食好過啦,唔洗煮唔洗洗,乾手淨腳。仲要老人家做,點食得安落呢

丫雅    發表於 14-1-27 23:09

水晶宮

煮一圍菜真係好辛苦,出街食最好!!

公爵府

好媽媽勳章

你應該同佢講,“原來你咁out㗎,依傢仲有加三咩?”

珍珠宮

回覆 catcatcat549 的帖子

好彩有你地支持, 我不是數亞嫂唔啱! 而我係睇住我媽真係差咗, 佢好捱得架 , 但今次病後都同我講好倦, 連晨運都冇去. 咁我就知媽媽身體退步中! 平日佢又唔會要新抱/仔交人, 你返就返, 佢有空就跟婆婆級的朋友仔去玩下, 都唔打攪我地d後生.

所以我地做新抱的真係要尊敬下62/99! 總之, 佢地唔過份干予大家生活的大前題下, 大家互相尊重一定係開心d ! 各JM 加油

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:一家夾埋返齊成10幾人,+屋企冇工人,+亞新抱

原帖由 catcatcat549 於 14-01-27 發表
一家夾埋返齊成10幾人, 屋企冇工人, 亞新抱你又唔煮又唔洗, 咁唔緊要, 老實說我都唔想煮/洗! 咁最simple 咪 ...
我撐你,我今日先又講緊呢個問題,不過唔係我問題,係d阿哥阿嫂問題囉

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:回覆+catcatcat549+的帖子好彩有你地支持,+

原帖由 catcatcat549 於 14-01-27 發表
回覆 catcatcat549 的帖子

好彩有你地支持, 我不是數亞嫂唔啱! 而我係睇住我媽真係差咗, 佢好捱得架 , 但 ...
所以我好錫老人家,就算我婆果時仲在生,我一有時間都會去探佢,我阿媽呢邊係大家族,咩都會做齊。

係99呢邊人少,佢地根本唔識尊重99囉

水晶宮

叫佢自己煮啦

大宅

引用:叫個盆菜簡單方便 +

原帖由 chan.peggy 於 14-01-27 發表
叫個盆菜簡單方便
快/靚/ 正/平

伯爵府

加二加三咪加囉~ 過時過節係要洗錢架啦, 叫佢唔好派利是Tim 呀:pppp:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

awinyee 發表於 14-1-27 19:24
大家一齊食杯麵

del

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:一家夾埋返齊成10幾人,+屋企冇工人,+亞新抱

一家夾埋返齊成10幾人, 屋企冇工人, 亞新抱你又唔煮又唔洗, 咁唔緊要, 老實說我都唔想煮/洗! 咁最simple 咪 ...
老人家意思點?
我阿嫂都係甘上下,平時就算一家三口出去玩都唔會食埋飯番,而係要我媽煮定飯等拒地番來食,阿媽唔中意,但係就照煮,只係識得係我面前呻。。。

首頁

尾頁

跳至