夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大家對領養點看法?

水晶宮

Re: 大家對領養點看法?

一來人人佢會接受唔到自己身份, 二來會好易反叛, 三來好易唔考順

乜理論黎架?

其實以上咁多所謂憂慮,(except 1st one) 就算親生仔女都會發生。如果收養人有足夠愛,視被收養者為己出,我相信佢會更加弄得珍惜、感恩。

而第一點,我覺得要睇收養人由細對佢既教育,要俾被收養者知道佢係與普通人冇分別, 父母 - 收養人,係一養咁錫佢。

不過如果收養,就最好收養 0歲 (幾個月大), 性格、習慣尚未形成,會比較容易教導、適應。
天空之城, 快樂之地

大宅

種咩因就得咩果,嗰小朋友將來點對父母,都係睇個父母點教養,就算自己親生,也難保證將來對自己百份百好啦。可以領養一d初生BB,由少湊到大,同自己生沒什麼分別,只喺差別在肚內嗰十個月。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

而家收養BB,好似可以落埋出世紙,
個BB 大左,都唔知自己係領養架喎?!
只要領養者自己堅定,心裡唔好覺得幫人養仔,
認為個BB 大左會有毛有翼飛左去,
當佢親生一樣用心愛佢,試問佢點會反佢?
自己親生既,教養得唔好,一樣可以好忤逆,
忤逆兒只是個「果」,「因」卻是父母自己種下的。

別墅

如果你可以真心真意愛佢,全心全意照顧好,教好佢,咁領養都係一件好事。
佢大左會否反叛,反而唔係bb是否領養或親生既分別。

男爵府

畀面勳章

喺我方面...老實講...助養就得...領養就真係接受唔倒...雖知教養小孩係要有無比ge愛心同耐性...呢種情懷只係侷限自己親生ge小朋友...至於反叛同唔孝順...就算親生都會啦...睇你點教點溝通je...唔關係唔係親生ge事...領養真係要諗清諗楚ar

男爵府

如果領養最好在bb時間, 由自己一手湊大, 性格冇得改, 但人品教養都係睇湊佢的人, 因為 "身教" 好緊要; 我身邊有一個親戚, 佢係由bb時開始領養他, 現在巳經讀中學了, 這個孩子好乖, 好聽話, 而且個小朋友都知道他是領養的.

我覺得如果冇BB, 領養都係一種好方法, 生娘不及養娘大 你聽過嗎? 好多事, 事助人為啫

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

如果真係無得生, 領養都係一個好辨法, 至於孩子的教養問題, 我覺得係睇大人點教, 孩子係領養定親生反而唔係重要, 好多人d小朋友的係親生, 但係唔多理的話一樣出壞細路

男爵府

我都覺得,如果是從bb好細開始(幾個月)就領養,同親生的分別其實不大,大家做過呀媽都知,養才是大功夫呢!
不過,應該從小就如實告訴bb領養一事,不要等bb大個才讓從別人口中得知,因為佢地會覺得俾人騙了!我身邊有兩個例子,bb都是從小就知道自己是領養的,但就非常乖(有男有女),又孝順,仲好過自己親生的。

大宅

hello all,
我有一位朋友一年前領養了一位女孩,她告訴我一些資料,讓大家聽聽 :
首先社署會調查父母的背景、經濟能力和性格等等,完成後由女方告訴男家各人及查詢各人同意(男方向女方家人問),完成後合格便領養小童(可選性別但不可選樣),由懂性開始父母必須告訴她是領養,不可隱瞞,社署還會定期跟進。

大宅

如果你100%肯定收養後唔會在生小朋友,就沒有問題.
以我為例, 生母經濟問題把我送給養母.
成長的我很自卑, (可以選的話, 我另願一生一世都唔知)
好討厭親戚問我想見生母嗎? 養母錫你嗎!
如果養母不是在我對下生幾個, 她應該很錫我的.
記得妹妹未出細我8歲, 她真係好錫我, 因為其他的都是仔.
妹妹出細後, 養母對我, 簡直天與地的對待.
13歲的我成日想離家出走, 不過都只是想, 沒實行.
至於建立感情, 有時人與人之間的感情其實好簡單.
22歲前還有離家出走&自殺之諗.
但幾次我入醫, 醫生講到好嚴重, 之後出院,
她以為我褲被爬上上架床為我蓋被,就是就這樣被她溶化了,
所以只要有拿個心出來, 佢係會感覺得倒.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係咁諗.

monchan 寫道:
喺我方面...老實講...助養就得...領養就真係接受唔倒...雖知教養小孩係要有無比ge愛心同耐性...呢種情懷只係侷限自己親生ge小朋友...至於反叛同唔孝順...就算親生都會啦...睇你點教點溝通je...唔關係唔係親生ge事...領養真係要諗清諗楚ar

大宅

我諗領養佐就要知道呢個係一生一世既承諾, 要好好諗清楚
如果自己之後再生佐一個, 就要堅定地大家都愛
否則只係害佐一個小朋友

至於乖唔乖, 又睇你點教, 親生都可以唔乖啦, 唔關領唔領養事既
我自己覺得去領養呢個行為係好偉大, 將自己既愛無私咁比一個小朋友, 真係好難得, 如果真係咁想要小朋友, 其實都係好事黎

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

之前係bk 睇過話:

領養BB果D, 好似話無出世紙, 但會有領養紙. 所以第日BB一定會知自己唔係養父母親生.
麟媽媽 寫道:
而家收養BB,好似可以落埋出世紙,
個BB 大左,都唔知自己係領養架喎?!
只要領養者自己堅定,心裡唔好覺得幫人養仔,
認為個BB 大左會有毛有翼飛左去,
當佢親生一樣用心愛佢,試問佢點會反佢?
自己親生既,教養得唔好,一樣可以好忤逆,
忤逆兒只是個「果」,「因」卻是父母自己種下的。

複式洋房

複式洋房

大宅

我公司有個高級的經理最近呢一兩年都領養咗個BB, 佢哋兩公婆都好錫個BB, 我哋話做佢個養仔非常幸福, 有好愛謢佢的養父母, 經濟環境又好, 將來生活無憂 !

複式洋房

我有兩個朋友... 都係外國人...本身一個有三個仔... 一個有一個女... 兩個都系大陸領養左個bb女... 佢地相處完全冇問題... 個女將來大左一定知自己唔係佢地親生...因為膚色唔同... 頭髮色又唔同... 但係最緊要父母點對佢地... 以我所見三個哥哥都不知幾鍚個妹妹... 我都好佩服佢地... 自己本身有三個仔.. 仲去領養... 因為佢地話幫得幾多就幾多... 仲成立左一個會幫人領養中國既小孩添....

首頁

尾頁

跳至