自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡就黎甩牙,早d甩左係咪好d呢?

有d擔心乳齒唔早d甩,恆齒在牙肉下面會生歪左...
可能擔心得太多,但請過來人俾d意見!

另外想問牙仔盒,上網搵既都睇唔到入面有冇格仔依次序放牙仔,如果知道邊度有分位置的牙仔盒,麻煩話我知,唔該晒!

男爵府

畀面勳章

Re: 囡囡就黎甩牙,早d甩左係咪好d呢?

恆齒出左乳齒未甩,就要去脫左佢架啦,因為會頂住,新既無位就會出得吾好,所以有尼d情況,最好去睇牙醫,我個女都係吾甩,之後去左睇牙醫,醫生都係同佢脫左佢,而家對門牙都生得好靚.

別墅

恆齒出左乳齒未甩->點先知佢已經出左?淨係知牙仔郁郁下鬆左....

唔該晒你呀,咁快答我!

男爵府

畀面勳章

會好似bb仔出牙0廿0家,有d白色既"特"出黎先,我女果時都出左四份三,見佢吾甩就同佢去牙醫到脫左佢,因為我姑9個仔就係無理佢,重話佢有四隻牙食野tim,而家有隻門牙爆左上牙肉,都幾爆下.

大宅

今日剛剛發現囡囡下排前乳門牙後面出左對恆門牙,但佢對乳門牙之前一直都未發現有鬆

於是即上網摷料,搵到我想知既答案,原來係唔駛夾硬剝對乳齒

http://www.toothclub.gov.hk/tchi/tchi_pnc_1_2.html

換牙期常見的問題

孩子新長出的門牙為甚麼呈鋸齒狀?
新長出的門牙若呈鋸齒狀,是正常現象,經一段時間後,鋸齒狀的部分會磨平。

孩子上排門牙長出後,呈「八」字向兩旁分開,是否需要箍牙?
這個所謂「醜小鴨階段」只是過渡期,在正常情況下,當上頜骨發育良好及兩旁犬齒長出來,門牙便會垂直而生,空位合攏。

孩子下排的恆門牙在乳門牙背面長出來,形成重疊牙,是否需要把乳門牙拔掉?
一般而言,乳門牙會自然脫落,繼承恆齒會在其原來位置長出,舌尖會把恆門牙向前推,慢慢令恆門牙回到其所屬位置,回復正常的排列,與此同時乳門牙鬆脫,固此毋需把乳門牙拔除。

門牙長得不整齊,可否脫去旁邊的乳齒,讓門牙排列整齊?
由於恆齒的體積較乳齒大,而頜骨發育未完成,恆齒長出時可能會不夠空位,排列變得擁擠。但是,牙齒是否排列整齊一般而然要待小臼齒長出及頜骨發育穩定才可確定。如有疑問,可以請教你的牙科醫生。

孩子的牙齒參差不齊,何時適合進行牙齒矯正?
一般而言,待全部乳齒換上恆齒,頜骨亦大致發育穩定才可確定牙齒是否出現排列不整齊情況,那時才決定是否需要牙齒矯正。

孩子比同年齡小朋友遲換牙,是否有問題?
換牙的遲與早是因人而異的,家長不需擔心,如果對換牙期有任何疑問,可請教牙科醫生。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

上次個女隻牙生到前後一起,驚起上來去睇牙醫啦,點知俾佢罵到cc下.佢話係你地d人要脫姐,你話脫未脫lor~~其實吾使脫架,佢會生番好架...正式來講係d牙生晒出來,睇下佢有無生得吾好先要做野wor~~

男爵府

我想問下而家仔仔隻牙就係生係門牙後面,不過係2/4左右,真係前後各一隻,但前面乳齒沒有鬆,咁我係咪都可以唔駛脫呀?

男爵府

畀面勳章

我覺得可以脫咪脫左佢,如果真係因為尼隻bb牙頂住而變左爆牙,到時要cool牙重痳煩,所以我選擇脫左佢.

別墅

多謝大家幫忙!

首頁

尾頁

跳至