自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由+skybiebie+於+14-02-01+發表

原帖由 bozz 於 14-02-01 發表
要佢請or 包底,都已經唔係朋友平等相處啦
同意。 如果大家都係中學生,咁點包底呢??

伯爵府

白手興家嘅,冇問題
我有幾個良師益友都好好好有錢,同佢地做朋友感覺真係好似塞錢入我袋
同佢地食飯唔一定去高級餐廳,仲之好味就得

伯爵府

回覆:其實有錢人同窮人係咪好難做到好朋友

我覺得做唔到朋友。
中學生時,食嘅嘢,買嘅嘢,鍾意嘅嘢,做過嘅嘢,有錢人同窮人都好唔同啦。唔同level 就有唔同嘅見識同生活。有錢同學想去Soho 食tea 梗係搵個有錢同學一齊去啦。仲有睇concert 買飛有錢人想買前面680蚊,窮人最多只可以買山頂區200蚊。。。。。。

大宅

引用:睇人。友情建基於物質生活上+係好難。大家

原帖由 麥兜媽 於 14-01-31 發表
睇人。友情建基於物質生活上 係好難。
大家行ge商場都唔同。
yes
我有個同學住開屋村(平凡人),自從嫁俾有錢老公之后,成個人變曬,例如行街一定去名店等,每次同佢飲茶傾計總會話不投機。

男爵府

引用:有錢人可以同窮人做朋友.但窮人就好難同有

原帖由 yumui61 於 14-01-31 發表
有錢人可以同窮人做朋友.但窮人就好難同有錢人做到朋友

大宅

我覺得唔會
我識果d都好低調
你唔熟佢根本唔知佢有$$$

侯爵府

引用:有錢人可以同窮人做朋友.但窮人就好難同有

原帖由 yumui61 於 14-01-31 發表
有錢人可以同窮人做朋友.但窮人就好難同有錢人做到朋友
認同

大宅

回覆:mi032280 的帖子

通常窮女人嫁有錢男人,婚後都好鍾意show off,但d 本來出生差5多就5同喇

公爵府

BK Milk勳章

價值觀唔同既人先做唔到朋友,我識d朋友冇錢,但佢都成日講名牌去邊high tea。呢d人跟本傾唔到計。

danad   呢樣最真  發表於 14-2-6 10:12

禁止訪問

大宅

差得遠係唔可以,無錯

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:有感而發

原帖由 tkykeikei 於 14-01-31 發表
有感而發
係,物以類聚,通常朋友會差唔多level, 有共同話題同遭遇。

男爵府

交朋結友,婚姻嫁娶都係門當户對舒服啲,個人意見而已!

子爵府

睇人性格 有錢得黎又就得朋友就更好

禁止訪問

引用:未同過真係好有錢嘅人做朋友,所以答唔到你

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

睇下啦,我有個同學嫁左俾個失匙夾萬之後,佢以為自己係上等人,成個暴發戶咁,我唔多想理佢

龍馬精神.......

伯爵府

有難度,我普通人,同有錢朋友一齊有壓力

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

絕對係,已經係兩個世界

大宅

我有D大學同學,依家發展得好好,上市公司高層住獨立屋,本來都算深交,依家愈來愈難夾得來,尤其晩飯聚會或者出外旅遊,雖然自己唔算窮,但人地六丶七十蚊開支蒸溜水,食飯唔係酒店就Elements, 亦唔介意一千幾百per head請你成家,但你去得幾多次? 好唔好意思?
有次幾家人去西貢食海鮮,無車位泊只好泊街,警察來抄牌,無人起身走去揸車,話罰款當泊車費,我點好意思起身去攞車

首頁
34567...9

尾頁

跳至