自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

祝樓主細仔身體健康~~

男爵府

醒目開學勳章

回覆:chitingma 的帖子

唔怕,我識好多小朋友,大左可以食固體食物,哇!食几多野,即刻追返晒,自己take care

男爵府

樓主,我明白你的難受,現在比體型,遲些比成績,但我們要記住,自己的寶貝是獨一無二的,是珍貴無比的!

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:細仔常被人恥笑

呢啲說話我之前都聽唔少。老公親戚果邊有個女仔細我個女幾個月但生得牛高馬大(基本上已變大山婆),相比下我個女咪細粒囉。次次見面我99都俾說話我聽架,我一路聽一路都微笑唔出聲,因為心裏果句係「家陣係養豬養雞啊?快大攞去賣啊?傻的嗎!」

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

珍珠宮

好媽媽勳章

chitingma 發表於 14-2-1 02:58
你99真好,我99基於傳統怕開口中,吾肯反駁人。但我仔到依家除左有兩三次流過丁點鼻水而要睇e生食藥外,都 ...
小朋友一歲前係較少病架, 因為仲有媽媽的抗體, 但一歲後就要靠自己打仗.

侯爵府

引用:Quote:chitingma+發表於+14-2-1+02:58+你99

原帖由 jaycee_mami 於 14-02-01 發表
小朋友一歲前係較少病架, 因為仲有媽媽的抗體, 但一歲後就要靠自己打仗.
...
無錯,我女一歲後先多左病痛

男爵府

熱血勳章

唔駛理啲三姑六婆嘅無謂批評!
個細路細粒,父母都唔想
用盡辦法佢唔吸收,做父母都冇計格。

好多人好無聊,成日以佢可以糟肥個細路為榮, 肥c大隻又唔代表係健康。

咪理佢地啲惡意比較。

侯爵府

我仔都好瘦、仲要有個為食家姐在前、感覺上好似個仔無得食、個家姐食到圓面圓身、幸好我奶奶、父母都曾經照顧过小時奀瘦既bb,明白大隻、肥、唔代表健康! 樓主、唔好太在意、如真係好難過、直接同佢地講出感受、唔好因此折磨自己心情、唔值得!

男爵府

我兩個小朋友都一樣,比同齡細粒好多,甘d親戚又喺講一樣的說話,我都慣嗮,回答翻話「喺呀,我地兩公婆都細粒啊嘛」,有個親戚個仔比我仔細成歲半,佢爸一見面就話「我仔都有你在高啦」,個樣仲好自毫,我心想「生得高大又如果,個樣似你咪唔得人中意」!

子爵府

好媽媽勳章

其實都唔好太介意人地講,我個女都一樣,拍埋表妹到都差成個碼。昨日親戚都咁講,話叫我女要食多些飯,但我都一笑置之。我女還要戴眼鏡,出到街還要俾三唔識七的人話我女可憐,咁細話就要戴眼鏡,通常我都會答無計,天生。其實自己知什麼事就算la.人地講野無為太介意。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我個女同樓主倒轉 我女似爸爸比較大粒 班女人未又多野講。 過肥唔好呀 又乜又乜都癈事理佢 現在我女小一了又高又瘦 班女人就話我唔比飯個女食 逼個女減肥 即係無論我個女係點佢地都多野講 我習慣左了

kandyb  肥又話肥,瘦又話瘦,真係無言  發表於 14-2-1 19:02

侯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

rayrayus 發表於 14-2-1 03:27
你仔而家一歲幾多磅? 我大仔出世7磅9,但而家長期都係生長線5%下,而家差唔多3歲都仲係細粒,無計,佢又唔 ...
My kids are exactly the same. My daughter was born at 9 lbs, she dropped to 3rd percentile on the growth chart at 10 months. She's now 3 and only 28 lbs. My son was born at 7 lbs 15 oz, he's now 18 months and also at 28 lbs. People always ask if they are twins
"My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style." -- Maya Angelou (1928-2014)

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆:chitingma 的帖子

明白你,俾著我都唔開心。唔好理佢地,最緊要BB健康。

伯爵府

口係人地度,自己心態最重要

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我小朋友一樣....但唔會同人比較...所以聽完就算的

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

明白你感受
唔好太在意

大宅

好多白痴冇腦,說話唔經大腦的人!
健康咪得,甘肥甘大隻去耕田呀!!

男爵府

引用:他出世有7.5磅,現在一歲,自出世以來食奶

原帖由 chitingma 於 14-02-01 發表
他出世有7.5磅,現在一歲,自出世以來食奶都係超級慢吞吞亦經常嘔奶(食人奶)。嘔到10個月叫正常番D。我發 ...
你仔現在幾大?出世已7.5磅,無理由同個滿月B差不多。唔好理人地講乜,最緊要佢健康,問健康院及醫生,其他人唔好理,唔好人比人,凡事看正面

男爵府

細粒B,唔使$食buffet可以食到4,5歲!唔使$入ocean park入到4,5歲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ToopyBinoo 發表於 14-1-31 18:20
My kids are exactly the same. My daughter was born at 9 lbs, she dropped to 3rd percentile on the gr ...

我仔4月就3歲,我100% sure而家佢都未有28磅,你已經好我d,哈哈哈 不過最無奈係好似你同我,bb明明一出世都唔係輕磅,你話如果出世係5-6磅條curve一直都係比較低,醫生可能唔會咁多野講,但出世又偏偏係above average,curve係咁跌個下先慘

首頁
23456...7

尾頁

跳至