興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

十二年了,你陪伴了我十二年,家人一直都極力反對我養你,我堅持照顧你終老,為了你每日都和家人大吵,關係冇可再差了,心很難過
係我以往的疏忽,自從rc 轉了上大陸生產後,你的腸胃變差了,轉了很多不同的糧也爛便,最近更差到肚痾,看了很多vet ,係我累了你,係我唔識照顧你,對不起

自從你肚痾後,家人落了最後通碟,愛貓過年後不可留低,離婚
我同家人講,我又冇能力搬走,佢又未好番,邊個會收留佢?
家人叫我啪針 ,我做唔出,我十二年來屈到情緒病了
如果我返左工,佢又痾,我都唔知點算。

如果是你們,你地會點做?

大宅

回覆:貓咪,我很愛你,我心很痛,你們可否教我點算

先去睇醫生吧!暫時食住處方糧再打算,先止咗痾同攪好返d關係再算。

大宅

食i/d 罐頭&乾糧試過未?

複式洋房

allychoy 發表於 14-2-1 15:08
先去睇醫生吧!暫時食住處方糧再打算,先止咗痾同攪好返d關係再算。

...
已看了很多vet ,全部都話糧的問題,而家蒸雞飯比牠清腸胃,冇得再拖,我真痛心欲絕

男爵府

我隻貓食Origien 同埋 Innova 都幾好, 便便好靚

複式洋房

allychoy 發表於 14-2-1 15:11
食i/d 罐頭&乾糧試過未?
I/d 乾糧牠情願餓都不肯食,濕糧牠吃了會痾其實我好多辦法都試過,vet 話要時間去適應,
但我冇時間了,崩潰了
你地係我的話,你會點做?好痛苦

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:allychoy+發表於+14-2-1+15:11+食i/d

原帖由 痛心 於 14-02-01 發表
I/d 乾糧牠情願餓都不肯食,濕糧牠吃了會痾其實我好多辦法都試過,vet 話要時間去適應,
但我冇時間了,崩 ...
我貓貓轉糧都肚痾左個幾星期,真係要時候適應的,試過一食生肉糧DR B立即靚屎,不過唔係隻隻肯食

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

複式洋房

Lavenda-S 發表於 14-2-1 15:24
我隻貓食Origien 同埋 Innova 都幾好, 便便好靚
我試了很多都唔得

男爵府

會唔會有虫? 我隻貓前果排無端端痾爛屎, 醫生話有虫.

食左杜虫藥而家無事

子爵府

引用:Quote:Lavenda-S+發表於+14-2-1+15:24+我隻

我試了很多都唔得
你有冇睇過九龍貓醫院或者香港貓醫院?

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

複式洋房

orangekkkkk 發表於 14-2-1 15:30
我貓貓轉糧都肚痾左個幾星期,真係要時候適應的,試過一食生肉糧DR B立即靚屎,不過唔係隻隻肯食

...
牠多年前尿道問題,已好番,keep 住食處方糧,我轉了好多天然糧都唔得,仲因為天然糧比較淡口,我已灌牠渴水,牠仍渴不夠,剛驗尿,有小小想復發跡象 ,要食番處方糧
過年後,咁短時間,根本冇可能攪掂,而家就算攪掂,都冇得再養,我唔可以啪佢針,牠是我女兒一樣

複式洋房

回覆 orangekkkkk 的帖子

Dr Maggie ,八年前有看過,夾唔到我貓咪

複式洋房

Lavenda-S 發表於 14-2-1 15:37
會唔會有虫? 我隻貓前果排無端端痾爛屎, 醫生話有虫.

食左杜虫藥而家無事 ...
驗了大便,冇蟲

複式洋房

orangekkkkk 發表於 14-2-1 15:30

...
請問你貓咪呵爛定肚痾?

大宅

你試吓轉餵全濕糧啦,我隻貓痾嘔咗2年都唔知食乜乾糧好,所有醫生敏感腸胃乾糧都唔得,仲搞到佢有胰臓炎,自從上年10月轉餵濕糧+每日1條蒸雞柳(連汁),so far 日日有靚便便
濕糧係貴d,但總平過成日睇醫生嘛……你試吓先餵淨雞味先,等佢腸胃ok嘞,先再試其他魚味啦

子爵府

引用:Quote:orangekkkkk+發表於+14-2-1+15:30+我

請問你貓咪呵爛定肚痾?
Sorry係軟便,即爛爛地,肚痾係水狀的

大宅

我睇開九龍貓醫院Dr . Chan, so far 都夾到
仲有,我每日餵2罐fussie cat 濕糧(醫生recommand)+1條雞柳
**我係土瓜環1間寵物店買$6/罐,醫生賣$1x/罐

複式洋房

Dongmui36 發表於 14-2-1 16:01
我睇開九龍貓醫院Dr . Chan, so far 都夾到
仲有,我每日餵2罐fussie cat 濕糧(醫生recommand)+1條雞柳
** ...
牠而家要食處方糧,不能食can food ,佢肚痾,我比雞肉飯牠請腸胃也很擔心牠番發尿道問題

複式洋房

回覆樓主:

我就來崩潰了,又要擔心牠

大宅

引用:Quote:Dongmui36+發表於+14-2-1+16:01+我睇

牠而家要食處方糧,不能食can food ,佢肚痾,我比雞肉飯牠請腸胃也很擔心牠番發尿道問題 ...
我隻貓食處方乾濕糧都痾,醫生就建議先餵雞枊+雞罐頭……食清d,處方濕糧都好油
我隻貓之前痾嘔到絶食,得2.2Kg……差d死
或者你試吓睇九龍貓醫院啦……我隻貓困為腸胃問題日日要食類固醇

首頁

尾頁

跳至