在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友尋日 wt app 我話有左,再生就第三個,兩公婆月入約 $15000 - $20000。
有工人,兩公婆連長老細路工人,要養八個,怕再生埋依個就生活較困難。

想問大家意見

大宅

畀面勳章

回覆:有冇在職媽生三個

想問咩意見?點搵多d錢定係要唔要呢個?

別墅

回覆:卡兒 的帖子

但20000要養咁多人,夠用嗎?我同老公加埋30000 到養兩個都覺得辛苦

BABY就快出世了!!!!

珍珠宮

兩公婆加埋月入2萬,已有2個細路+工人+父母都搞的掂

男爵府

我同老公月入約10萬,養3大長老,比半個工人錢,就快生第3個,而家想請多個工人都請唔到。好煩,屋又唔夠住,其實我一路都唔鐘意請工人,但生3個一定要有工人在自己家湊,勁煩

mmami  add oil!  發表於 14-2-7 01:42
bb081090  加油呀,好羨慕有3個小朋友呀,雖然壓力好大,又辛苦,但係屋企熱鬧又歡樂  發表於 14-2-5 15:22
rachel_ching  Add oil  發表於 14-2-4 23:57
wcpcelia  add oil  發表於 14-2-4 20:51

男爵府

卡兒 發表於 14-2-3 11:11
朋友尋日 wt app 我話有左,再生就第三個,兩公婆月入約 $15000 - $20000。
有工人,兩公婆連長老細路工人 ...
我都係3個小朋友在職, 你朋友係想要咩意見? 如果係問要唔要的, 就好難俾意見, 因為唔係淨係錢咁簡單, 生咗出黎要養要教, 在職又要搵人湊, 話唔要都唔係一件輕易嘅事, 內疚一世!
我同老公月入約3萬, BB而家俾EE湊約5000, 養兩大長老, 月光族! 屋企逼逼挾挾, 有時湊到真係人都癲, 不過等細B大少少識得同大兩個玩應該好開心熱鬧!

男爵府

引用:想問咩意見?點搵多d錢定係要唔要呢個?

原帖由 sukileung0619 於 14-02-03 發表
想問咩意見?點搵多d錢定係要唔要呢個?
佢煩惱緊要唔要好。
因為有係緣份,唔要又殘忍。
生三個,小朋友既資源會被瓜分,雖然有工人,老爺奶奶都會幫手,但本來已迫近月光族,再生既真係唔知點好。

雖然話就平有平養,但而家生活指數甘高,佢真係好怕養唔店 。

男爵府

引用:兩公婆加埋月入2萬,已有2個細路+工人+父母

原帖由 winifredwin 於 14-02-04 發表
兩公婆加埋月入2萬,已有2個細路+工人+父母都搞的掂
朋友家既野,冇問太多,只知佢先生收入不定,唔係個個月出糧。

別墅

我都是在職媽媽...仲有2個月就生第三個...

wlmom  要養咁多人,要月入廿萬才剛好有錢剩  發表於 14-2-5 22:13
dragon2012  勁  發表於 14-2-5 17:30
rachel_ching  Add oil  發表於 14-2-5 00:15
卡兒  加油!  發表於 14-2-4 21:07
wcpcelia  add oil...恭喜晒  發表於 14-2-4 20:51

別墅

BabyBmom 發表於 14-2-4 16:30
我都是在職媽媽...仲有2個月就生第三個...

初初知道時...唔開心咗幾個月>_<
而家接受了啦...

公爵府

BabyBmom 發表於 14-2-5 14:31
而家接受了啦...
唔開心時, 睇下韓國版既爸爸你去哪兒啦, 有3個小朋友既家庭好熱鬧,又開朗活潑,睇完個人會輕鬆D開心D架, BTW 恭喜你呀,做媽咪係開心事, 每個小朋友都係天使拖住手送比你既禮物黎架

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

畀面勳章

BabyBmom 發表於 14-2-5 14:31
而家接受了啦...

我都想生三個, 但屋企無錢LOL

大宅

我下個月生第3個了,請了工人,當初也有迷惘的時候,但現在好期待BB出世,有3個小朋友的whatapp group?

[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

大宅

剛生了第三個,我同老公夾埋大約每月搵130k,而家要供樓供車,養兩大長老兼請兩個工人。錢方面仲可以,慳啲洗,老三又多數可以用番老大老二啲野。反而我覺得湊三個所花的心力真的不少!

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

原來咁多人生3個 hehe...
我而家大住肚...拖住兩個去公園玩...都有人眼金金望住我...
大家有冇諗過唔返工自己湊?
我3個都係仔...我又怕24 hours 自己湊會發神經

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係在職媽媽, 有3個細路呀

今年佢地就 10, 6, 3 yrs。
本來一個工人,自三妹出世後就加多一個鐘點煮飯ee,後來都係頂唔住,要請兩個工人姐姐。兩個姐姐算好,我地收入又算唔差,雙方父母唔需要“養”,不過孝心都係要比。一樣都係入不敷支,大果兩個已經係讀資助學校,唔洗學費但其他開支多又要供樓,不過有一舊錢係去月供保險/人壽/儲蓄保險 etc,所以叫做e + 猛猛緊但都儲緊d 錢佢地將來讀書用啦。

有得 3個小朋友,最重要係兩公婆一條心,我地兩個都係放工就返屋企,唔會有咩娛樂架喇,weekend 都係同d 小朋友周圍去下。我地好彩既地方係兩個仔之後係囡,個小甜心真係tum 到全家人暈暈地。 佢地三個一起攬住你果時,真係覺得好幸福架

所有 3寶媽媽都要加油呀!!

愛貓  哈哈, 好冧呀~  發表於 14-2-7 20:49

大宅

回覆:有冇在職媽生三個?

我有3個,但其中2個(孖)keep住幾個專科覆診,大囡開始返學病足一個學期,傳染埋D細既。

婆婆+1個工人睇3個非常吃力,睇少眼日日跌倒頭腫面腫。

自己返工時間長,連來回都14hrs,想同佢地玩下都冇機會

又要供樓,又要養成村人,好吃力。想quit專心等孖B好番先做工都唔得。日日壓力大都尼埋喊⋯

googoo  加油呀!盡量安排佢地返全日學校,咁就會輕鬆d,再大d 又會再好d 架喇!  發表於 14-2-10 13:02

大宅

加多双筷姐。

首頁

尾頁

跳至