跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

加$5轉特色人奶冰冰呀唔該....:mrgreen:

原文章由 eeb 於 07-7-4 13:16 發表
我食飽喇,又係時候準備Larry既人奶套餐,頭盤係人奶伴人奶,是日靚湯係人奶,main dish係人奶扒人奶配人奶或人奶或人奶,side dish都係人奶,甜點係冰奶,仲有餐飲妳估係乜嘢:tongue:?

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

大宅

比起好多乳牛媽媽,我唔算多產, 不過Aidan細食, 近一個月食量冇增加, 重量只多了0.5磅, 個冰箱又滿啦, 係時候要清清啦.

大宅

好有創意呀.

原文章由 Harubi 於 07-7-4 13:24 發表
加$5轉特色人奶冰冰呀唔該....:mrgreen:

子爵府

今日心情好...泵到九安啦...

頭先同阿媽講電話,佢話takumi塊面紅了一撻問我點解,我點知喎,今朝送去佢屋企時都無事,跟住阿媽就賴我尋晚偷食左一包蝦條...我以後都唔駛旨意響佢屋企食到零食了...

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Harubi,
小心,真係要小心,bb有皮膚問題煩到妳c架,雖然o個一撻可能係妳媽咪打腫takumi (:tongue:),但妳都要留意下takumi既皮膚,要望同用手摸下,如果d"摺位"都係清(唔紅)同滑,就無乜嘢,可以繼續食蝦條,如果有少少粒粒/鞋烚烚,就要戒兩個星期口,然後monitor住。

希望takumi只係俾妳媽咪打腫

(今日個特飲可以加半個人奶雪糕球)

原文章由 Harubi 於 07-7-4 14:13 發表
今日心情好...泵到九安啦...

頭先同阿媽講電話,佢話takumi塊面紅了一撻問我點解,我點知喎,今朝送去佢屋企時都無事,跟住阿媽就賴我尋晚偷食左一包蝦條...我以後都唔駛旨意響佢屋企食到零食了...

大宅

大家好 ,我都係全人奶媽媽,但未在此topic留言,
而家有個煩惱想請教各位,因為上星期開始食糊仔,所以尋日我第一次俾bb飲水,但佢唔肯飲,仲喊晒口咁:-( ,
想請教下有咩方法令佢飲水呢?
請問用avent奶樽飲水應該用幾號奶咀呢?

子爵府

可否加點黑色素落奶奶度變成黑牛??

原文章由 eeb 於 07-7-4 14:36 發表
(今日個特飲可以加半個人奶雪糕球)

水晶宮

可以,等我扯對黑眼圈出黎先

反正已經有樂樂、盈盈,唔洗我扮 :tongue:

原文章由 Harubi 於 07-7-4 14:56 發表
可否加點黑色素落奶奶度變成黑牛??

水晶宮

Laughter is the breast medicine (you may have the Chinese version already, but note the last paragraph - so true)

FAMED for its restorative powers, it now seems that laughter also helps breast milk to fight skin allergies.

Breastfed babies with eczema experienced milder symptoms if their mothers laughted hours before feeding them, according to a study be Hajime Kimata at the Moriguchi-Keijinkai Hospital in Osaka, Japan.

He showed breastfeeding mothers either a feature length Charlie Chaplin movie or bland footage of weather information, and took samples of breast milk at regular intervals afterwards. Two milk feeds later, he also measured their babies' allergic reactions to dust mites and latex. Those infants whose mothers had laughed had markedly reduced reactions (Journal of Psychosomatic Reseach, vol 62, p. 699). All participating babies and some of the mothers suffered from mild atopic eczema - the most common type.

Kimata also found significantly higher levels of melatonin in the laughing mothers' milk, the hormone is associated with relaxation, and levels are reduced in people with eczema.

"It would be good to investigate if 15 minutes of laughter a day can reduce allergies in mothers and infants in the long term," says Michael Miller of the University of Maryland Medical Center in Baltimore, who studies the effect of laughter on heart disease.

(New Scientist, 16 June 2007, pp23)

所以我係為咗Larry而買黃子華/林海峰等番黎睇 :tongue:

[ 本文章最後由 eeb 於 07-7-4 15:14 編輯 ]

大宅

CreamBlue, pm 左個之前有個BK mami refer既中醫contact 比你啦!

我係帶埋Rafael去睇中醫(西灣河工聯會)架,個醫師有幫阿b把脈.我都唔係好肯定中藥對bb既濕疹有冇幫助,因為我地見阿b有次好嚴重,出哂水,都有開始用類固醇.我地已經無比bb食中藥成個月啦,只係間中查少少類固醇,同埋用mustela隻濕疹皮膚cream,而家so far未試過以前咁差,但係又未清,都係時好時壞,可能係我地用類固醇contain左個情況.

不過之前Rafael有隻眼有infection,滴左好耐eye drops都唔好,但係食左一次中藥就好左,真係好神奇.

子爵府

但係你比樂樂盈盈做熊貓更神似同形似喎....

原文章由 eeb 於 07-7-4 15:01 發表
可以,等我扯對黑眼圈出黎先

反正已經有樂樂、盈盈,唔洗我扮 :tongue:

[ 本文章最後由 Harubi 於 07-7-4 15:50 編輯 ]

子爵府

對唔住呀...我個仔到家陣都未飲過水,俾唔到意見你呀...
我都怕肥仔唔肯飲水....

原文章由 qk347 於 07-7-4 14:36 發表
而家有個煩惱想請教各位,因為上星期開始食糊仔,所以尋日我第一次俾bb飲水,但佢唔肯飲,仲喊晒口咁:-( ,
請問用avent奶樽飲 ...

大宅

Harubi, 好羨慕你呀!Rafael無日唔喊架!尋日第一日返工,返到去見佢唔係訓就係喊,攪到我自己都喊埋一份...不過好彩佢後來笑番.:lol:

Rafael, 你今日喊左未?

原文章由 CreamBlue 於 07-7-4 13:08 發表
搭口咀先

嘩Harubi, 個仔唔喊...真係好, 有時聽到Aidan喊就覺得煩, 通常一抱就收聲, 好明顯係想有人抱.

大宅

原文章由 qk347 於 07-7-4 14:36 發表
請問用avent奶樽飲 ...

你試下用隻"更" 餵佢丫. 可能佢會想飲多d, 又或者開始用學習杯試下... 如果佢都唔like, 學人地煲d有味既水比佢飲, 例如萍果水.

我仲試過溝水茖d人奶度, 佢就飲哂.

水晶宮

怕唔怕bb飲慣咗蘋果水,第日仲唔肯飲清水
Larry都未開始飲水,我地估佢既然苦茶都飲過,水應該無問題掛 我媽咪有講過(但我未試過) 可以o係bb飲完奶之後(樽餵時) 加d清水入個剩番兩滴奶既樽度,因為個樽仲有少少奶味,bb會飲少少。

如果到時Larry唔肯飲水,我會同老公營造一個"開心飲水氣氛"俾佢,因為氣氛好,佢連飲苦茶都唔喊乜滯 :)

原文章由 Timyi 於 07-7-4 16:29 發表

你試下用隻"更" 餵佢丫. 可能佢會想飲多d, 又或者開始用學習杯試下... 如果佢都唔like, 學人地煲d有味既水比佢飲, 例如萍果水.

我仲試過溝水茖d人奶度, 佢就飲哂.

子爵府

點樣營造呀...

原文章由 eeb 於 07-7-4 17:04 發表
如果到時Larry唔肯飲水,我會同老公營造一個"開心飲水氣氛"俾佢,因為氣氛好,佢連飲苦茶都唔喊乜滯 :)

大宅

我都想知呀!我諗就算我地自己bottle-feed奶既時候,都需要營造個咁既氣氛.

原文章由 Harubi 於 07-7-4 17:18 發表
點樣營造呀...

大宅

btw 我老公幫我掉左幾次冰奶,佢而家話要我唔準咁浪費,要我比阿b食番哂d冰奶呀!呢幾日阿b响育嬰院都係食一支雪奶,兩支冰奶,跟住我d新鮮奶又變成冰奶... 佢話bb六餐食兩餐冰奶冇所謂喎,點好?

原文章由 CreamBlue 於 07-7-4 13:56 發表
比起好多乳牛媽媽,我唔算多產, 不過Aidan細食, 近一個月食量冇增加, 重量只多了0.5磅, 個冰箱又滿啦, 係時候要清清啦.

大宅

有新鮮奶緊係飲新鮮奶, 唔好飲冰奶啦, 冰奶味道唔好味.

原文章由 hanahaha 於 07-7-4 17:41 發表
btw 我老公幫我掉左幾次冰奶,佢而家話要我唔準咁浪費,要我比阿b食番哂d冰奶呀!呢幾日阿b响育嬰院都係食一支雪奶,兩支冰奶,跟住我d新鮮奶又變成冰奶... 佢話bb六餐食兩餐冰奶冇所謂喎,點好?

大宅

開始餵水啦, Aidan係唔肯飲水, 尋日加了少少蘋果汁落水, 用匙餵, 飲到眼都唔開:tongue: , 因為酸 , 自己都唔鍾意飲啦, 何況係佢呢. 我試過用combi2號咀學習柸, 唔肯飲溜晒出嚟, 都係要用奶樽餵水啦. 睇怕我都會有餵水煩惱.:-(

首頁

尾頁

跳至