懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日產檢,醫生話我o既情況可以選擇開刀生bb,
個心十五十六,
如果係公立醫院開刀生,同私家有咩分別?
有咩要注意?有d擔心安全同傷口發生併發症o既問題(聽講公立醫院有時會由實習醫生縫針)

有冇媽咪可以享下係公立醫院開刀生bb的經驗?
同埋係咩情況下,醫生會比你揀開刀生?
Honeybaby Yan Yan

大宅

我o係威x斯開刀生bb,比姑娘穿左羊水,可能感染左細菌,之後要催生,仲發埋燒...痛足15個鐘,都係開4度,生唔倒....
醫生最尾話再唔生,bb會焗死...問我開唔開刀,梗係開啦!!大佬...會死wor!!
最尾個女順利出世呀,不過同我一樣發燒呢!!!><
拎左我個女出o黎之後,縫針縫左好耐呀~仲feel倒自己d皮膚比人扯下...扯下.....

其實我覺得如果有得揀,梗係唔好開刀啦....
好辛苦的,坐月果個月好似廢人咁,完全郁唔倒...傷口痛到爆!!
我個女就o黎兩歲啦,但我條疤痕仲係好粗,又顯眼!
我諗公立同私家最大的分別只係環境囉~
手勢好講個人o既~~公立同私家都有好醫生,right?
仲要睇埋你本身皮膚好唔好啦,我唔好呀,所以條疤痕起左肉(牙).
丫~~好似私家比老公陪產(開刀),但公立唔比老公陪架!

真的...個人經驗...唔好開刀,試下自己生啦,生唔倒冇得好講,生倒我諗滿足感會好大~haha!
我好想下一個bb順產呀~
^^
希望可以幫倒你啦~:loveliness:

男爵府

我亞b冇調頭, 所以要開刀!! 本來見要開刀, book左去私家, 但35週o係屋企穿左水, 屋企冇人, 叫左白車, 送左入聯合!! so far, 我覺得聯合非常好!! 我係好怕痛好緊張既人, 手術半身麻醉, 麻醉後我仍然好驚, 但唔駛10mins已經聽到亞b喊聲!! 手術其間完全feel唔到痛! 手術後, 12hrs我已經落床, 傷口唔太痛, 到第二日我已經可以自己落下一層新生嬰兒ward睇bb同餵奶, 前後住左7日, 拆埋線同亞b一齊出院, 傷口好細好底, 基本上坐月時, 行動都冇乜問題, 當然唔可以太大動作!! 我既經驗都唔錯呀, 冇後悔o係政府開刀!! 慳番幾萬蚊
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

大宅

我2個都係威記開刀, 都ok嫁, 半身痳醉. 第2次老公可以陪產, 的醫生同姑娘都好好. 傷口都好好喎, 個姑娘同我講話好靚添.

複式洋房

小茹

謝謝bobo_bo99、cy_cheung & joey122的回覆!

其實我自己第一胎時都係想順產,不過產程唔係咁順利,又係早產,為咗bb安全,最後都係開刀生(當時係私家醫院生)

今次我都係私家同公立兩邊睇,
都有擔心過曾經開過刀,第二胎能夠順產機會得番一半,
試生唔識用力又會有子宮爆裂的情況,
而且上次陣痛咗接近10個鐘,一度都開唔到,
真係冇晒信心:-(

本來諗住都係私家生,因為好怕公立醫院一定要我試生,
依家公立醫院有得比我揀,可以慳番多d錢(係私家開刀要4-5萬埋單),
都知道如果係公立生,照顧一定唔及私家細心(上次生得都算舒服),
但係辛苦幾日,慳番幾夢萬蚊喎!
不過我公話政府醫院最近太多醫療事故,又驚d人態度「求奇」,開刀分娩應該係私家經驗豐富d喎,
萬一傷口有併發症手尾好長,而且第二次開刀手術複雜好多......

不過你地咁講,又好似都ok喎,
我依差不多5個月,醫生話下次覆診時要決定,
我諗我係偏向係政府醫院生多d,
留番多d錢比細b將來讀書嘛!
Honeybaby Yan Yan

大宅

我去qe 照超聲波,BB仲未掉頭,醫生話已經36週,會再掉頭的機會好微,然後我約了在 39 週開刀。點知BB在 37週3 :time: 已經要出世, 在政府醫院開刀都ok呀! 醫生手勢好唔好就要睇你好唔好彩囉..(我就ok,坐完月傷口無事).我5月在qe 開刀生, d 姑娘&醫生都很好呵
天生一對大電眼,仲有立體 4D 勁長鬈捷毛 HAHA  ~
Welcome to PY's Blog      

洋房

我兩個小朋友都在瑪嘉烈開刀出世,因為子官開得不夠大。OK la.姑娘都很好,個傷口也復原得不錯添!我個人認為公營醫院的配套是做得不錯的。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 nokyh 於 07-7-4 13:58 發表
我兩個小朋友都在瑪嘉烈開刀出世,因為子官開得不夠大。OK la.姑娘都很好,個傷口也復原得不錯添!我個人認為公營醫院的配套是做得不錯的。

我都係威記開刀,阿b係37週至40週呢段時間將個頭調返上去,入到醫院開到3度先知(因為照到36週時都係頭向下),所以立即落產房照清楚先,一照到個頭係上邊就即開刀,後來聽d姑娘講,話我遇到個好手勢o既醫生,我由入院到生都係5個鐘咋,不過我都係第二日就落到床,5日後拆線個傷口已埋好o左,仲出埋院,因為拆線後都要貼多兩日膠布,但一除膠布就可以沖涼,活動都好好,只係有時有d痺痺地:tongue: ,我開完刀3日,個個都以為我順產,因為我行得走得,真係好睇你遇到個乜人

大宅

我係qe開刀生bb, 見紅入院後,e生話bb心跳有問題要催生,打左催生針和比姑娘穿左水後,痛左13個鐘都係開得2度生唔到, 我覺得qe的痳醉師,e生和姑娘好好人, 個e生手勢唔錯,仲唔駛10mins已經聽到亞b喊聲, d姑娘不停同我傾計,等我冇甘驚,開刀個傷口開得好細和好低, 姑娘仲話埋得好靚,手術後第二日已經可以落床和餵人奶, 而且傷口唔係好痛, 而且個傷口係自動溶線不需要拆埋線, 我住左4日已經可以出院,大約2星期左右傷口已經唔痛, 我覺得係政府開刀唔錯o

首頁

尾頁

跳至