跳至

首頁

尾頁

大宅

Thank you, 小新媽媽.

原文章由 小新媽媽 於 07-7-9 12:53 發表
中學因為學額問題, 好似未必會開得成. (報紙講過).

別墅

Cathymum

No problem..... Tim will attend 1st half day school on this Saturday afternoon and I will attend computer & Putonghua class in the morning. Will keep you posting.

JoJo
應該冇精英班,但有拔尖和補底 starts in P2.

Rachel
why you said that?? ""我自己都是讀明德 , 但唔知仔仔是否適合"" what is the meaning??

bshirley

原文章由 cathygarfield 於 07-7-9 12:34 發表

bshirley,
係我呀, 你都記得我鐘意明德, , 我應該會揀佢, 但吾知容吾容易入呢. . 我鐘意左明德好耐喇:loveliness: , 咁你可吾可返左學的情況比我知呀..

大宅

bshirley/ 其他bk moms,

我想問下明德英交課用全英, 是嗎, 同埋程度如何, 校風如何呀, 老師ok嗎. 今年中一派位好唔好呀, 網上冇得睇.

因為好心急, 阿仔今年升小一呀, 唔該晒

明德同舊基灣, 你點睇呢!

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

Happyfamily,

兩間都係好學校播.. 我對舊基灣了解唔係好深呀. 比唔到意見你呀.

不過都恭喜你仔仔考到呢兩間學校. :loveliness:

原文章由 Happyfamily 於 18/7/07 12:00 發表
bshirley/ 其他bk moms,

我想問下明德英交課用全英, 是嗎, 同埋程度如何, 校風如何呀, 老師ok嗎. 今年中一派位好唔好呀, 網上冇得睇.

因為好心急, 阿仔今年升小一呀, 唔該晒

明德同舊基灣, 你點睇呢!

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

別墅

Any previous student can provide more information and advise?

Many thanks.

bshirley

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

我同siblings also from Ming Tak primary school 架,個時我亞媽話貪明德校舍好,鳥語花香同有英文拼音學,仲係瑪利諾会,個時返學好開心,仲入到band 1 中學,我地由細到大都考頭三名(好多時都考一,D老師仲記得我地),中二我地去左外國,入左當地最top的中學,D同學個個from 名校 (st. 乜乜, DXS, MaryKnxx),人地住山頂,我地住Shaukiwan & Chaiwan, but 我地依然好pround of 我地 from Ming Tak, 因為我地高考好高分,而家係外國做左專業人士 (doctors, lawyers 個D),反觀D relatives 比仔女入名校, 但谷唔到,去左canada 讀 but 連 Canada 大學都入唔到。
其實,做父母當然係想比the best 自己 children, but 最重要係適合個kid。小學讀得開心有自信心,中學会易跟D (因為我細佬老婆D家人做教育界 - 教師,校長,教授,個D;佢亞媽都來問我亞媽取經 :lol: )。
明德校訓:愛人如已 (唔知而家仲係唔係,但記得校長成日講)

男爵府

bshirley,

你好嗎, 我係三寶媽呀, 你個仔讀明德點呀. 適應未呀. 我地星期日都有去聽簡介會呀. 感覺好舒服. . 我想問下佢地午飯係咪學校供應, 家長係吾使帶飯比佢地架, 課外活動係咪有好多撰擇呀..:loveliness: :loveliness:

別墅

Hi Cathygarfield

Whole school剛開始全日制, 上兩星期half-day only.
Tim loves and enjoys his

new school life in P1.

Quite lot of activities after school on Friday & Saturday such as 童軍, 中文集誦,合唱團, 英文活動, Badminton, Africa Drum, Mathematics, 管樂, swimming, etc….some of them need to pay $$$

小一飯餸老師會安排預先放在枱上,不用自己拿。 HK$15.50 per meal,
most important they are not serving "lunch box".

School arrange eye & brain during class break.

Will keep update on post!!

bshirley & Tim

原文章由 cathygarfield 於 07-9-17 15:17 發表
bshirley,

你好嗎, 我係三寶媽呀, 你個仔讀明德點呀. 適應未呀. 我地星期日都有去聽簡介會呀. 感覺好舒服. . 我想問下佢地午飯係咪學校供應, 家長係吾使帶飯比佢地架, 課外活動係咪有好多撰擇呀..:loveline ...

大宅

bshirley,

請問"明德"是吾多數柴灣的小朋友,多吾多跨區.
因我係另一區的,吾知機會幾多?
我已check了校車, 沒有我的站.

民房

明德校車

原文章由 SIUBO117 於 07-9-19 14:15 發表
bshirley,

請問"明德"是吾多數柴灣的小朋友,多吾多跨區.
因我係另一區的,吾知機會幾多?
我已check了校車, 沒有我的站.

以我所知,
明德有校車到筲箕灣及太古城等,
其餘地區則要自己問校車公司了

別墅

剛舉行開學後的第一次家長會, 老師解答疑問:
-
如默書測驗安排,計分;
-
哪些網需要每日登上做練習;
-
學校會安排一些家中沒有电腦的學生,在課餘使用电腦室.
最緊要是有機會(事前沒有通知)跟班主任及中,,數老師見面及提出疑問
我對此安排很滿意

bshirley

洋房

我個女係明德讀緊小一, 間學校真係唔錯. 佢地會用很多活動來教導孩子, 值得一讚

大宅

真係多謝各位在此分享, 我囝囝明年K3,都係時候要做資料搜集有關東區有那些好學校,因為我自己唔係東區長大,對東區學校網的認識好少,加上自己係天主教,天主教學校大家庭長大,都希望佢入番天主教學校,所以,我自已都係1516都係會選"慈幼"或"明德",但看到你們的意見,都給我不少認識及強心針。我會第一選"明德",第二選係"慈幼"。

因為我不想我的仔女讀一間好大功課壓力的學校, 如舊基灣或愛蝶灣基灣或丘左榮等...我係想佢地讀得開開心心,有興趣去學習,而不是死谷那種。而在教會下培育的小朋友大多會是乖巧的。
Oscar's Studio Portrait影樓相
http://www.babydreamland.com/oscar/main.html

首頁

尾頁

跳至