跳至

首頁
34567...64

尾頁

男爵府

毛毛重25磅 (11.3kg左右),80cm,中大碼。

大中細碼係自己在成長chart度睇既,男女也不同,而且重不重大不大又要看出世時磅數。

原文章由 bb86 於 07-7-13 15:46 發表
毛媽

我都想問毛毛現在幾多磅幾高? 瑋健11/7 去打針有11.5kg 但無話是大中細碼.

bb86

男爵府

bb的口味好飄忽,有時你估佢唔到,如果有飯有蛋有果,基本上都唔大問題,唔駛擔心嫁。 另外也可以飲些果菜汁,或者整下蕃茄煮蛋之類,有野拌在飯裡吃就唔係好覺佢要食菜啦。

原文章由 poohpoohlee 於 07-7-13 15:55 發表
毛媽,

好似唔多似出牙, 因為, 佢都肯食餅, 提子乾, 蘋果, 烚蛋, 白飯, 但係, 佢就唔食肉 / 魚肉 / 菜 / 瓜 , 下午茶的包包 / 蛋糕只要少許或不要。 點算....... , 我唔想返轉頭飲番下午的奶奶。

男爵府

藍媽寶

麵: 毛毛吃abc、 通粉、米線、白麵、日本烏冬、意粉、米仔粉、太多選擇....。

可以用湯煮、用肉醬撈、用白汁、芝士汁、毛毛齋吃都食碗幾嫁,所以睇下恩恩鍾唔鍾意啦。

雞脾食得呀,不過食唔哂喎,1/4肉都好夠啦,唔吃皮囉。

原文章由 藍媽寶 於 07-7-13 16:05 發表
毛MA, 唔該晒你既回覆。

恩B而家都仲係好鐘意....所以..HEEE!!
佢咪叫我一至兩餐MILK好夠, 又係好似你咁講, 多食粥粉面飯咁。
IF LUNCH食麵, 有咩好提議呢??
肉方面,我可唔可以原隻雞脾俾佢食??

男爵府

食埋都會排走,所以唔駛刻意去核。

煮西餐就會去核,因為怕出水。

原文章由 jerrymama 於 07-7-13 16:13 發表
毛媽: 番茄&節瓜d核suppose食唔食埋架

男爵府

Nathan

其實我都唔係第一次提啦,肝油不是一種好產品,食得多會有反效果,而且日常生活已吸收到。

如果BB有飲奶同吃豆類,基本上我不會俾BB吃supplement,因為不是食物的鈣是較難吸收的。

原文章由 NATHAN 於 07-7-13 16:18 發表
毛媽:
想問KAWAI(肝油+鈣)比BB食好唔好, 另外想比鈣比Nathan仔食, 有冇推介呢?

男爵府

毛媽又出trip啦,未來一星期覆得慢小小。

男爵府

毛媽
早餐如果食麵包個份量大約幾多呢?
我比佢大約一塊白麵包+餅+水果!
早餐会由9点食到10点,因為午餐2点食!

如果午餐日日都係食麵or粉可以嗎?
因我午餐唔烹飯架!
佢又唔食粥........
唔食tea可以嗎?
thx

[ 本文章最後由 TSZYUI 於 07-7-13 19:04 編輯 ]

男爵府

Tszyui

毛毛因為要吃一碗麥皮,所以胃口通常吃半塊麵包左右。 吃一塊都可以,不過又麵包又餅就唔係好好,最好把餅改成芝士/蛋/乳酪之類。

日日吃麵/粉都得嫁。

如果你成1400先食午餐,唔食下午茶都得,不過最好當然係早D食午餐,加食下午茶啦。

[quote]原文章由 TSZYUI 於 07-7-13 18:09 發表
毛媽
早餐如果食麵包個份量大約幾多呢?
我比佢大約一塊白麵包+餅+水果!
早餐

別墅

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-13 17:03 發表
Nathan

其實我都唔係第一次提啦,肝油不是一種好產品,食得多會有反效果,而且日常生活已吸收到。

如果BB有飲奶同吃豆類,基本上我不會俾BB吃supplement,因為不是食物的鈣是較難吸收的。

Thank you 毛媽! 打歲半針時医生話Nathan重量唔到指標:-( , 所以好心急想加supplement, 一時忘記肝油壞處添!
高宏bb在2005年12月30日出世

大宅

毛媽,

依家 BB 食粟米仲有冇需要壓茸和去衣?
Thanks.
]

男爵府

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-14 12:06 發表
Tszyui

毛毛因為要吃一碗麥皮,所以胃口通常吃半塊麵包左右。 吃一塊都可以,不過又麵包又餅就唔係好好,最好把餅改成芝士/蛋/乳酪之類。

日日吃麵/粉都得嫁。

如果你成1400先食午餐,唔食下午茶都得, ...

毛媽:
其實tszyui成日11点幾就眼瞓,瞓到点幾兩点先起身!
我試過唔比佢瞓,1点食午餐但因眼瞓唔肯食......
咁我係咪早餐嘅份量應該比多d 佢呢?
但佢又唔食麥皮/粟米片!但如果又食粉我驚佢会厭.......
可以比d意見我嗎?
thx

別墅

毛媽,
想請教一下點樣整"肉醬撈、用白汁、芝士汁"可以好食D, 我個女都好like pasta, 不過我覺得我整d汁唔好味, 又唔想用一樽樽的pasta sauce
原文章由 mrsmcdull 於 07-7-13 17:00 發表
藍媽寶

麵: 毛毛吃abc、 通粉、米線、白麵、日本烏冬、意粉、米仔粉、太多選擇....。

可以用湯煮、用肉醬撈、用白汁、芝士汁、毛毛齋吃都食碗幾嫁,所以睇下恩恩鍾唔鍾意啦。

雞脾食得呀,不過食唔哂喎 ...

大宅

我也想知. 自已最近才buy oven, 可以焗d 芝士/內醬意粉啦!
毛ma - 有無低脂芝士合bb吃?

原文章由 lobor 於 07-7-14 22:04 發表
毛媽,
想請教一下點樣整"肉醬撈、用白汁、芝士汁"可以好食D, 我個女都好like pasta, 不過我覺得我整d汁唔好味, 又唔想用一樽樽的pasta sauce

子爵府

毛媽,
唔該晒

禁止發言

大宅

毛媽︰
很久沒有上來,因為我個囡已經病了超過一個月了。每逢星期三四左右便會發燒,每次都是不同的事,例如腸胃炎、玫瑰疹、腸病毒、傷風等,總之無停過,現在有以下問題想請教︰
1. bb個口好臭,我想煲嘢給她喝,如果還在吃藥,可以吃開奶茶嗎?或是給其他湯水比較好?
2. 佢本身好為食,一直以來我從來無担心佢食飯,佢可以自己拿更,亦已經吃大人飯半年了。一直佢都有習慣用更又用手,但一則因為醫生話佢腸病毒,二則佢現在不再喜歡用更,每餐都只肯用手食。請問有沒有提議我可以點樣吸引佢再用更呢?毛毛有無類似問題?
3. 佢以前正餐食多好d,現在不知是因為病還是什麼原因,唔係好願食,而且又會用食物來玩。我原本諗佢可能吃飯太悶和熱了,近來轉了pasta給她吃,一開始還好,但幾天後又不願吃了。請問還可以弄些什麼來吸引她的食慾呢?

大宅

原文章由 rainbow_ho 於 07-7-16 17:08 發表
毛媽︰
很久沒有上來,因為我個囡已經病了超過一個月了。每逢星期三四左右便會發燒,每次都是不同的事,例如腸胃炎、玫瑰疹、腸病毒、傷風等,總之無停過,

rainbow_ho
唔怪得無返幼潛啦! 原來晴晴病咗!
希望晴晴快d好番啦!

男爵府

poohpoohlee

我唔會,毛毛有時成條咬。 不過個個唔同,你看BB鍾唔意吧。

原文章由 poohpoohlee 於 07-7-14 12:51 發表
毛媽,

依家 BB 食粟米仲有冇需要壓茸和去衣?
Thanks.

男爵府

如果早餐多,佢可能更加

男爵府

lobor...藍媽寶...dora611

肉醬 (可分三個6安杯,攤凍後冰左佢,分三餐吃,或者只做1/3)

免治牛肉/豬肉/牛肉+豬肉 150g, 切粒蕃茄 400g (約3-4個),洋蔥碎 90g

1) 用1湯匙油炒洋蔥至香。
2) 加肉炒勻後下蕃茄碎。
3) 慢火煮20分鐘。

白汁蘑菇雞肉 (可分兩個6安杯,攤凍後冰左佢,分兩餐吃,或者只做1/2)

雞肉粒75g, 蘑菇粒75g,牛油10g,麵粉10g,洋蔥/蔥頭25g,水+奶300ml,芝士 as desire

1) 牛油炒洋蔥、雞肉。
2) 加蘑菇炒勻,下麵粉再炒。
3) 慢慢加入水+奶,(鍾意奶多D就200ml奶100ml水)
4) 煮勻後再加芝士。

原文章由 lobor 於 07-7-14 22:04 發表
毛媽,

首頁
34567...64

尾頁

跳至