跳至

首頁
12345...58

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

ericter:

1)港島區的聖心、聖保祿和九龍塘的宣道、St Catherine、樂基,還有朗思及明我,如果撇開交通及學費等因素,單以學術成績去考慮,你會如何評價及選擇呢?
==> 首先...幼稚園有乜話成績唔成績可言呢....好多野係上到小學先見真章既...所以大部份人話"好成績", 只係在於呢d幼稚園可以考到邊間小學而定係佢叻定唔叻咁 je....

但你亦應該知道...考小學依家都唔係睇幼稚園架喇...so 你既 focus 係乜先...

If 你係以"睇呢d幼稚園可以派到好d既小學"既話, 咁排名就會係

1) St Paul ==> 因為有得直升小學, 中學都係好野黎既
2) 聖心 ==> I guess you are talking about 中環個間, not 沙田個間, right? If yes, 佢因為有小學同中學, 都係唔錯既, so 排第二
3) 宣道 ==> 小學功課都幾深, 但因為中學派得都唔錯, 所以成績屬中上
4) St Catherine ==> 佢出名在英語水平強, 最適合想去俾囡囡考 SFA ar, DGJS, St Clare ar 個d家長
5) 樂基 ==> 又係以英語為賣點, 同埋唔平, 多數d家長都會俾小朋友上國際小學, or 浸小呀, 音小呀呢類較 "free" 既學校既 or 上番, so it depends on whether this is your cup of tea la...

2)九龍塘宣道是否全部學生可以直升其小學
==> 唔係, only around 30% or less

子爵府

2024年龍年勳章

mclui:

Then the coming problem is that I'm a bit worry about the the school quality (both primary & secondary schoos) in Tung Chung.
==> 你既決定 OK ar....HK地有幾個區你揀校真係要小心, 可以的話都係唔好 stay there for 小學中學 (e.g. TSW, TC, TKO)

Then how about K1-K3? do you think it's critical to study in Kwai Chung / Kowloon during these 3 years?
==> 咁又唔一定既, 只要你留意下間幼稚園, 環境乾淨企理, 家長中係咪好多同你教仔 concept 唔同既人 (e.g. 有好多新移民, or 18 歲金毛 HK 女孩, 但個女都三歲, 自己仲打緊 WII 唔得閒顧個女個d) , 若大家都係"有文化"既 (同讀書多少無關, 好多人讀書唔多, 但都談吐得體的) 同一間 is surely OK 的.....若成班同學d家長都係呢類人就麻煩d囉....

冇既, 你唔駛先太擔心, 可以去睇下學校環境先喇...so far 我真係知幼稚園既 difference 唔係真係咁大既, 但小學就小心d啦...

大宅

多謝賜教
題外話: what's your occupation? you're excellent that have so many information and can able to manage other mummies enquires so frequently.

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-24 10:35 發表
mclui:

Then the coming problem is that I'm a bit worry about the the school quality (both primary & secondary schoos) in Tung Chung.
==> 你既決定 OK ar....HK地有幾個區你揀校真係要小心, 可以的 ...

複式洋房

我會返去温書先, 再返來, 謝謝你.

男爵府

咁又真係唔明啦, 宣道小學都係私小,點解唔收自己學生的?
仲有朗思幼稚園,你又點睇呢?
小學方面, 聖公會牧愛小學上午校(私立)出好多band1 學生,你點睇這學校,派位好嗎?

[ 本文章最後由 ericter 於 07-7-24 17:17 編輯 ]

子爵府

2024年龍年勳章

miclui:

你太過獎了.... 我只係一個好八卦同勁鍾意尋根究底之人喇...嘻嘻....

what's your occupation?
==>我咁口水多過茶,你話可以做乜丫.... 不過我既對象係 working adults...

子爵府

2024年龍年勳章

ericter

咁又真係唔明啦, 宣道小學都係私小,點解唔收自己學生的?
==> 咁又唔係既, 小學同幼稚園本來就係兩間學校, 只係因為呢d 學校 if 係 under 同一辦學團體所以都會"優先"一下佢同系既學校, 但亦唔係必然既.

再者, 早前已曾聽聞...宣小同宣幼既校長既關係係非常麻麻的, 所以宣小對宣幼都冇面俾...就係咁.

仲有朗思幼稚園,你又點睇呢?
==>同樂基個類同級...top 又唔最 top 個D 英文國際幼稚園, 但又唔係最差個停

小學方面, 聖公會牧愛小學上午校(私立)出好多band1 學生,你點睇這學校,派位好嗎?
==>我冇刻意留意呢間學校 (因為更多我更想知的), 但我印象呢間學校d學生都幾進取的, 成日參加好多校外比賽 (尤其果d問答比賽), 但成績上又唔係話有邊瓣好另人留有印象咁啦...多數係比d 家長做 back up, 唔係正選.

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-25 09:50 編輯 ]

男爵府

彥媽,

對於浸幼, 你有何意見呢? 請作交流

子爵府

2024年龍年勳章

happylala:

先 welcome 你!

一睇你個名就知你係新朋友 here, 彥媽雖然老咋, 但記d mama 既 userid 好叻架...呵呵....

對於浸幼, 你有何意見呢? 請作交流
==> 再睇見你呢條問題, 就更 sure 你係新人, 又係冇溫書一族, 黎彥媽個交流區, 首要條件係要"溫書" 架, 更何況你呢個問題 N 月前都有人問過喇.....

不過...見你新黎新豬肉, 唔嬲你, :mrgreen: 但 quota 只有一次, 下次俾我發現你唔溫書就問我就唔啋你...

拿......go here:

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=716478&extra=page%3D2

Page 5 ; message #98

你話我係咪講過丫....:) :)

男爵府

彥媽媽:

如果我屬九龍城校網,想入協恩,但要靠大抽奬,機會極小,但都想問下:
1) 協恩/聖心/聖保祿以程度而言,邊間好d呢?
2) 我想知小學的叩門額和日期和有無得叩門,點可以知呢?
3)如果不是協恩幼稚園,叩協恩門是否一定無望?

謝謝!

子爵府

2024年龍年勳章

ericter:

1) 協恩/聖心/聖保祿以程度而言,邊間好d呢?
==> (1) St Paul (2) HY (3) SH

2) 我想知小學的叩門額和日期和有無得叩門,點可以知呢?
==>a) 叩門額係幾多從來唔會公開, 除非你係"內幕人士", 仲要係好內幕個d 啦, otherwise 呢d從來唔會有人知,

b) 你知唔知點解有叩門額先...?? 因為無論係名唔名校都好, 依家好多家長都係一個人 hold 幾個位, e.g. 私立又 hold, 國際又 hold, 1st round 又 hold, 再者, 又可能有另一d佢更 likey 既學校收左佢, 咁就派到都唔會註冊, so in this case, 被放棄既學額就會成為校長手上既籌碼, 成為叩門額, 另外每年學校都必要預留少量位係 for 留班用的, so if 個年小一唔係太多人要留班, 就可以有多少少位去被人叩了.

c) so...你自己問自己 - 若你阿仔/女派到個間係有名 band 1 學校, 你會唔會放棄丫...?? so 若你都唔會, 人地家長亦一定唔會, 咁冇人 withdraw 又去邊有位你叩呢...

d) so based on point (a)..叩就一定有得你叩, 係佢收唔收你 only je

e) 先到先得, 睇該校校長點收法喇...但多數家長一定係 2nd round results announced 之後就即去叩的

3) 如果不是協恩幼稚園,叩協恩門是否一定無望?
==>係, 佢只收番自己幼稚園既學生的

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-26 09:46 編輯 ]

複式洋房

彥媽,

是否現在已同時有會考及IB兩個制度並存?雖然我們的囝囡尚小,但既然大勢所趨,是否應開始了解及步署?例如從K1及小學選校開始已經要考慮?對IB所知不多!

請多多指教,不勝感激!

大宅

彥媽,
你好!
我住係中西區。囡囡現在八個月大,想明年足兩歲時比佢讀n1。請問你區內有無好的幼兒園可以介紹?我是一位全職媽媽,知道全日制的幼兒園會對囡囡在自理方面有莫大的幫助,作為全職媽媽,我應該比佢上半日還是全日制的幼兒園好呢?

另外,我都想到為囡囡開始睇定d小學,區內有沒有好似培正小學(成績及德育都兼併的小學)?津小、私小任何形式的小學都無所謂。

多多指教!

子爵府

2024年龍年勳章

snoopybabi:

是否現在已同時有會考及IB兩個制度並存?
==> 並存就不嬲都有, 即係好似有會考, 有國際學校咁之嘛...國際學校d學生唔多考會考架喎...right?

等我 find one day post d IB 既野出精華區喇...cos 唔係三言兩語就講得哂的,

但簡而言之, IB 係好多外國學校用既 system , HK 依家只係有少量學校”話”用 IB, but in fact 係好難的, 因為要行 IB 個成本相當高, 所以官津校一定做唔到, 因為阿公點 subsidize 呢咁貴...依家我眼見只有弘立較受歡迎既 IB 學校, or 去到李寶樁個d (但佢係 F6 wor), 但係弘立小一都講緊 $9xxx 一個月學費 (唔知有冇加添喇), so in fact 係國際學校咁既收費, so 呢類學校係 HK 唔會多的.

因此, 我地冇乜需要為 bb 做, unless 你係想佢入 IB school la...係咁的話, 就係小學開始你就 find 一間 IB school 比佢就得, 好似揀國際學校咁之嘛, then 考 HK 既大學係一樣 no problem ge.

但我見你有個咁既問題, seems like 你唔係想知"會考同 IB" 既制度, 反而 I guess 你係想知 "會考同 334 " 既制度係咪呀, 因為 334 先係 affect 最大部份既學生多過 IB bor...

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-26 17:29 編輯 ]

子爵府

2024年龍年勳章

luitaitai:

我住係中西區。囡囡現在八個月大,想明年足兩歲時比佢讀n1。請問你區內有無好的幼兒園可以介紹?
==> 我係 part 1 都有提過, 一來我冇刻意留意邊間幼兒園係"好d", 因為我 target 一向較著重小學, 中學, 然後先到幼稚園, 所以幼兒園只要係企理, 同班既同學都係企理, 老師唔係凶神惡殺咁款, 校舍有番咁上下, 唔好係全 a/c 咁我都覺得好 OK 的, 因此, 基本上要達到呢d條件既幼兒園都有唔少, 所以都冇所謂話邊間好d, 邊間冇咁好既. 但一般黎講, 有阿公資助 (即係 d 非牟利團體) 搞個d 因為有穩定既津貼比學校, 所以比私立要靠學費維皮個d 既, 我有理由相信個"服務" 會 "穩定" d 啦.

我是一位全職媽媽,知道全日制的幼兒園會對囡囡在自理方面有莫大的幫助,作為全職媽媽,我應該比佢上半日還是全日制的幼兒園好呢?
==> 你是否新加入呢個 chat 架, 睇你問得呢條又係証明你係冇溫書之人, 呢d 問題我又係係 part 1 答過 N 次 (唉......:cry: ).....見你係新人, 又係個句, 1 次 chance 下次再係咁...唔啋你....

我之前提過好多次, 行為 (behaviour building) 既建立係要 consistent 同 continuous 先得既, 咁即係話, 越俾小朋友響一個你認同既學習空間越耐, 佢就會被 influence and moulded to behave in a certain way, 呢點好重要, 因為好多野係 "out of sight, out of mind" 的, 因此, if 你有信心可以 continue 學校教佢既野 (e.g. 食飯次次要洗手, 見人次次要叫人 etc) , then 半日都冇問題, 但若小朋友係, 係學校就做, 返到屋企阿媽又唔 follow up 去 reinforce 既, 咁咪即係得個桔??!! Then 返全日好過了

甚至 in fact 若家長有信心同恆心自己都可以 consistently 做到學校既野, 根本唔番 N1 都得. 幼兒園又唔係教d咩好神奇既野, 其實好多家長都做到的, 問題係: 係唔係可以日日做, message 係唔係次次一樣就係另一個 problem only.

另外,我都想到為囡囡開始睇定d小學,區內有沒有好似培正小學(成績及德育都兼併的小學)?津小、私小任何形式的小學都無所謂。
==> 呢個問題我真係要你去溫書了, 之前我真係答過 N 次...:-(

咁啦, 你先學識去 EMB (教統局) 樹佢有條 link 係列哂全港各區既學校, 地址, 辦學形式 (即係你想知個d 係咪一條龍呀, 直資呀, 之類既), 咁你睇哂你個區, 有乜心水喇, 收窄左個範圍了我地再傾會 effective 好多既, 好唔好..??

大宅

Thanks for your prompt reply. Let me have a look at the EMB website first.

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-26 18:10 發表
luitaitai:

我住係中西區。囡囡現在八個月大,想明年足兩歲時比佢讀n1。請問你區內有無好的幼兒園可以介紹?
==> 我係 part 1 都有提過, 一來我冇刻意留意邊間幼兒園係"好d", 因為我 target 一向較著重小學 ...

子爵府

2024年龍年勳章

剛才響"精華篇"樹見到有朋友 post 左d comment there, 因為"精華篇"既設立係方便各媽媽們查閱一d我曾經響答問區發表過既資訊性東西, 所以一概回應式既野我會搬番過黎呢邊, 唔想整到個邊太長, 令各媽媽要 scroll 好耐...

有位 waikiki 朋友 post a response there:

彥媽:(如有得罪, 請見諒)
sorry, 借個位黎發表下。
我個姪女讀緊培正小一,9月升小二lu, (應該同大彥係同級) 佢係由K1開始就係呢到讀,但我唔覺得佢讀得特別好,尤其英文真係麻麻,d口音好hong hong english,唔似maryknoll or st mary d學生,如果你要仔女英文好好,呢間唔係first choice.

記住:培正係band 1, but 中文學校。

先希望 wakiki 會留意到我搬左個 response 響呢邊:

Waikiki:

先 welcome 你光臨...

(應該同大彥係同級) 佢係由K1開始就係呢到讀,但我唔覺得佢讀得特別好
==> 係呀, 大彥都係 K1 讀起既, 我都唔係覺得大彥d 英文特別好喎, 一般咁啦~~~

如果你要仔女英文好好,呢間唔係first choice
==> Good point...係呀, 我都係咁同d家長講架 (想要英文好就唔好考培正, cos 呢個一向都唔係佢既賣點, 不過係好多家長又想一條龍但又要人英文好先會苦惱啦) ....而我揀培正就正正唔係 aim at 要英文好好, 我要佢英文好一來我有更多比培正依家用緊更好既方法, 二來好似你講...我一早就唔會俾佢讀培正喇...so I am absolutely fine with it (at least up till this moment), 我想d仔響培正樹得到既野絕對唔係英文.

培正係band 1, but 中文學校
==> hehe, 我知呀, 全港有邊幾間學校係 band 幾, 中文定英文, 派位情況如何, 我都心中有數, 因為我日日都有做功課架, 所以我絕對知培正係中文學校, 仲係好中文既中文學校黎架. 不過都好多謝你再 remind me this point.

大宅

彥媽:
唔該晒你搬番我個post過黎,我真係新黎唔知訂。
多謝你的回應。
其實我唔知培正kinder or小學好or唔好,我係no comment (因為我只識中學部d老師)只係成日都聽到d朋友話要d仔女讀培正,因為一條龍,又係band 1,但當我問佢地點解時,佢地竟然話係貪佢英文好喎,:lol: 我即刻就覺得係香港人的羊群心態作萃lu。

其實我覺得,小朋友番學最緊要係開心,尤其係kinder,試想想,一開始已討厭上學,幾時讀到大學畢業呢?(如果老師好,同學又好,又學到野就係bonus) 我對香港的education system 好disappointed, 朝令夕改。 我個人覺得家庭教育更重要,如果d mami諗住搵間"好"學校調呀仔阿女入去就ok,咁就大錯特錯喇。

至於我姪女,唔知會唔會同大彥同班添呢?呢個世界真細小呢!
咁你點幫大彥搞好d英文呢?
再八卦問多d:點解你對學校有咁多心得ge?你係emb (now係edb)做過?

子爵府

2024年龍年勳章

waikiki:

唔該晒你搬番我個post過黎,我真係新黎唔知訂
==> 唔緊要, 依家你知定下次就過黎呢樹 chat la... 話時話, can you please delete your message at the 精華篇 there as I moved it to here...咁個邊會 simple D ...thanks ar!!! :mrgreen:

只係成日都聽到d朋友話要d仔女讀培正,因為一條龍,又係band 1,但當我問佢地點解時,佢地竟然話係貪佢英文好喎
==> I agree that quite a lot of parents 係幾羊群的, 但呢點唔係建基係要人有我有 only 既, 而係好多人認為我都想好似人地咁俾"最好"既野d細路, so once they know "有好野", 就好容易不分由說唔太 clear about all info 都去左先算架, 所以亦因此出現左"理想與現實有距離"呢個 situation lor...

對於培正, Even 我d仔響入面讀都係咁話, 我常常呼籲想入佢既家長要用一個"理性"既眼光去做決定多過用"感性"既眼光去揀佢, 因為無論佢係好定唔好係唔可以單憑個別事件去睇的 (e.g. 有崔崎, 有 10A) 因為呢d 唔係 consistent evidence, 咁一間學校間唔時有一個半個猛人我深信 only PC can do so, 間間都會有, 問題係在於"常常有" 定係 "十年先一個"咁啦, so 我會睇 consistent data , 亦因此, 點解個d 名校會被稱之為名校呢, 就係因為佢地可以 sconsistently produce the same (or similar results) ar ma...事實上, consistent evidence of PC told me that 佢地成績係稍為中上only, 一定未至好 top (in average), 但佢地教出黎既人既品行就好 consistently 都唔錯, in terms of 言行舉止, and that's what I believe more than 信佢會教出成績勁猛之人

因此, 要從學校不同既方面, (e.g 成績, 學習風氣, 師資, 環境, 賣點...etc) 作 rating 再配合自己既 priority (e.g. 你想要乜行先, e.g. 英語?) 先揀至好既.

In fact , this selection should not only apply to PC la..but the way how we pick a school for our kid , right?

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-30 12:49 編輯 ]

大宅

彥媽:
你仲未答我d八卦問題呢!

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-30 12:45 發表
waikiki:

唔該晒你搬番我個post過黎,我真係新黎唔知訂
==> 唔緊要, 依家你知定下次就過黎呢樹 chat la... 話時話, can you please delete your message at the 精華篇 there as I moved it to here. ...

首頁
12345...58

尾頁

跳至