跳至

首頁
23456...58

尾頁

子爵府

paulmom

其實坊間D 林林種種 courses 真係超多, 但係上BK好少有 forum 討論或 comments, 同埋要 search 是非常難, 好散. 其實好多 Mom 都有比仔女上 courses, 但真係唔多出来討論, 唔通大家認為唔重耍?
==> 可以的話當然全部都拎出黎係最好, 只不過就係因為太多, 根本唔容易, 亦唔會有好多人會願意花咁多時間去將佢既睇法打哂出黎的 (除非真係好"慶"個d 喇...呵呵)

Piano 其實我都知 traditional 既係好, 但萬一阿仔唔係咁有興趣(呢樣野都好 common) 咁都唔使咁重本麻.
==> 彈數碼都有佢一定既樂趣架, 不過 for 我, 若我知道 equipment 對佢既學習係會構成一定影響的話, 我會寧願選擇買個二手傳統鋼琴, or even 日日帶佢係琴室租琴練 (近的話) 都唔會買數碼的. 不過我亦明白好多家長既決定唔係 only 考慮成本問題, 而係有冇位放, 會唔會好嘈影響到人 etc 都會係考慮點既.

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-2 09:34 編輯 ]

民房

Dear 彥媽媽,

您好! 我係wongshuikei,十分多謝你的回答,我會即刻由頭到尾再溫一次功課....

Many many thanks!!!

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-2 00:35 發表
wongshuikei:

1) 好似銅鑼灣間聖保祿小學,會收佢哋幼兒園學生,我家住北角,請問喺港島區仲有無其他類似嘅好校風同學習風氣嘅小學連幼兒園/幼稚園?
==> HK 本來就一向都唔多呢類學 ...

洋房

另外,彥媽,我覺得你用你咁多寶貴時間同我地傾偈實在太偉大啦,我要封你做我既精神領袖!
==>thank you thank you, 得閒就多d黎坐啦~~

一定一定!

大宅

彥媽:
oh,我睇晒精華篇同答問篇part 2咋,未睇番part 1添。
我明你點解放大彥係pc喇,thanks。

不過我係到諗:如果observe到個小朋友係靜態bb就可以放佢係呢類型ge學校(傳統學校),但如果係好active的,咁又唔可以sit定定咁only聽老師講野d小朋友咁點呢?so最近研究緊montessori,你點睇?

洋房

彥彥媽媽:

好多人上来都係問邊間學校,邊個校網好唔好嘅問题,而我就淨問
關於 playgroup 或 courses D野,係咪覺得我好另颣呢?其實有D原因嘅,我認為港九新界D學校大部份都比妳講過,再問真係好易比妳叫翻去溫書(其實有否唸過编輯番過"學校精華編"? 等大家唔使温得咁辛苦麻)。
我個人認為學校教D野係有規定,唔到你控制,但比乜野街外課外小朋友學,就好考家長嘅選擇同平衡的功夫,太多太濫會谷壞細路又傷財,太少又會心唔舒服,點解人人都上你唔上,尤其係HK真有圧力,如果係外國就冇咁多花臣,輕鬆好多,最麻煩就係都唔知邊間好,唔多唔少要交返多少學費,依家大部份 courses 都講緊$100+/hr,真係唔係人上你又上咁容易,所以我希望係BK有机會同人交流下,彦媽妳唔介意的话,我下次可先發表下自己的經驗。
請多多賜教!

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-2 09:31 發表
paulmom

其實坊間D 林林種種 courses 真係超多, 但係上BK好少有 forum 討論或 comments, 同埋要 search 是非常難, 好散. 其實好多 Mom 都有比仔女上 courses, 但真係唔多出来討論, 唔通大家認為唔重 ...

[ 本文章最後由 paulmom 於 07-8-3 01:20 編輯 ]

子爵府

waikiki:

不過我係到諗:如果observe到個小朋友係靜態bb就可以放佢係呢類型ge學校(傳統學校),但如果係好active ...
==> 之前有 mom 問過 montessori, 我都未得閒答, 因為我一向唔鍾意講d唔講d既, 要講就清清楚楚, but recently 忙緊回應另一 mom about IB (cos 最近都好 hit) 既野, later 再 come back to talk about Montessori in details la...

不過...just a quick comment, 無論係乜 learning approach (e.g. Montessori 又好, 瑞吉歐又好) 都係 bear the same objective: i.e. to build an environment to encourage kids to learn..但當中要留意一點係任何 learning approach 都有 cultural factors 既 consideration 在內, 之前我響 part 1 都有提過, when east meets west, 效果係可以好唔同的, 中國人既 value system 同西方人已經可以好唔同, e.g. 多野問中國人認為係 offending (人未講完你就問) 但外國人 will treat that as "proactive" 係好野黎既, 另一方面, 雖則話我地大人選校係應按照孩子既性格而定, 我都唔反對, 但從另一考慮點係, 孩子越細 (KG) 就係可塑性越高, 即係基本上佢唔會知乜叫做 Montessori or 傳統教育, "多野講"係 = "多咀"定係"主動"呢..?? 因為 values 係父母 influence 既, so it depends on 父母 既 value 認為 which system is "better" la...
:-P

子爵府

paulmom:

關於 playgroup 或 courses D野,係咪覺得我好另颣呢?
==> 咁又唔會 wor, 呵呵,....因為咁只係証明你溫書不足而已~~:mrgreen: 因為一直有跟開我 topic 既朋友都會知, 我本來就唔 support 小朋友去上 playgroup , 也唔讚成爬都未曉就去上堂的, 咁佢地又點會問到我有乜好介紹呢...hehehe... (read my part 1 la...)

咁啦, 間唔時講下 no problem ge...but if you really want to share all your experience simply about playgroup etc..你可以開一個 "playgroup 好介紹" 之類既 topic outside and I am sure 好多 mom 都有興趣的. :loveliness:

但比乜野街外課外小朋友學,就好考家長嘅選擇同平衡的功夫,太多太濫會谷壞細路又傷財,太少又會心唔舒服,點解人人都上你唔上,尤其係HK真有圧力,
==> well, 咁呢個係家長既 value system difference la...我響我呢個 topic 都有分享過, 養小孩根本係一件豐儉由人既事, "人上你唔上" 係自己俾壓力自己而己, 好多野唔係人地個個做就 = 一定岩, 做哂亦唔代表咁就係對小孩最好 (or 無愧之類既 feeling), 家長本來就係要學懂如何 adjust their own expectation so as to live an easy yet happy life, to both parents and kids. 我開呢個交流站基本上唔係 focus on 講學校 - it's just so happen 大家睇得起我所以問我, 我就答only la..

In fact 我開呢個 topic 係想將一d "矯枉過正" 既現象去再用另一個角度讓家長們 sit back and reflect 佢地第日真正想見到既係乜 result呢? ...係一生只在學乜學物打轉, 定係學懂欣賞呢個世界美麗既地方時, 亦會識包容同自己唔同既想法, 從而 work out a proper way to build up a world that fits both party so 大家都會開心d 呢...?? 我想呢點大概唔會太多 playgroup or school 會教, cos 90% of the 課外活動同 playgroup 都係 focus on "knowledge" and "skills" instead of "attitude" ==> which 我一直主張 should be fundamental learning at early childhood.

如果係外國就冇咁多花臣,輕鬆好多,最麻煩就係都唔知邊間好,唔多唔少要交返多少學費,依家大部份 courses 都講緊$100+/hr,真係唔係人上你又上咁容易,
==>咁咪係囉, 我記得以前我響 part 1 有講過, 外國人邊有咁多學乜學物呢d花臣丫, 咁唔通人地就係蠢d??? :) so it's just a matter of comparative 心態喇...只要作為父母知道佢做既係已經係對小朋友係足夠既就已 OK, 至於 how to define 足夠係要按照每家父母佢既 value, 能力, 環境而定, 係同個 market 既 standard 作 benchmark , 而唔係其他 "人", 因為人人取向不同, 根本無得比亦無需要比.

所以我希望係BK有机會同人交流下,彦媽妳唔介意的话,我下次可先發表下自己的經驗。
請多多賜教!
==> 賜教絕不敢當, 我深信每個肯花時間同我彥媽傾偈既家長 (and all 肯花時間上 BK read and type 既) 都係愛錫子女之人, 所以我絕對welcome有不同既聲音, 不過既然係"彥媽講交流", 咁我諗大家都會首先 share some fundamental views here 先 continue the chat 會更 interesting la... :D

P.S. 順帶一提, 當有d媽咪覺得我都"得架喇, 咁夜都仲花咁多時間去打咁多字" 之餘..... 我其實反而想多謝各問我野既 mom la...因為你地唔問我野, 我邊有機會打咁多個字呢? so far in these years 我搭訕 + 回應, 我得到既係 (1) 打中文更快了, 好呀, 依家出 proposal 比老細, "sa" 一聲就搞掂喇, 因為長時間練習丫嘛 (2) 溝通技巧更高, 我依家更懂得用文字去表現出一份持平既方式去表達意見, 呢點對我工作都好有幫助的.

So see..彥媽睇野又係唔係同好多人唔同呢...? 我就係想我d仔都可以有 a broader view 去睇事情 la....個世界睇出黎係咩色 is always under our own control, not others. :loveliness:

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-3 02:59 編輯 ]

大宅

彥媽:

我都好同意你講:在early childhood 係focus on attitude好d, so that's why 我對montessori 好有興趣, 因為佢可以做到”在準備好的環境中,可出現自由中有紀律”。

其實外國都有playgroups or 興趣班,不過平好多law, 好似我家姐係澳洲都有帶d kids 去Kindyroo (Gymbaroo),人地收AUD$10 per hour (=HK$60), but HK 係HK$200 per hour law...

洋房

彥彦媽媽:

咁又唔會 wor, 呵呵,....因為咁只係証明你溫書不足而已~~因為一直有跟開我 topic 既朋友都會知, 我本來就唔 support 小朋友去上 playgroup , 也唔讚成爬都未曉就去上堂的, 咁佢地又點會問到我有乜好介紹呢...hehehe...(read my part 1 la...)

==>我都有勤力溫書架,我所指嘅 playgroup 係統称,即包括埋D興趣班,記得妳都提過妳都交過唔少學費,另外妳都 join 過唔少 courses丫 ,起碼有小王子, YMCA, 香兒, 不同 centers.. 重去 MK 搵 過 English tutor course tim,不過就輕輕提過,睇到我到喉唔到肺咁啦。

but if you really want to share all your experience simply about playgroup etc..你可以開一個 "playgroup 好介紹" 之類既 topic outside and I am sure 好多 mom 都有興趣的.

=>邉度有呢處咁資訊豐富丫,我都唔係 want to share all 既,有妳 response 我都好開心架,但如果冇人鐘意呢個 topic,我都會識做既。

養小孩根本係一件豐儉由人既事, "人上你唔上" 係自己俾壓力自己而己, 好多野唔係人地個個做就 = 一定岩, 做哂亦唔代表咁就係對小孩最好...

==>所以我未講家長嘅選擇同平衡好重要 law,我好少見家長未比小朋友上過任何 course,包括妳啦 ,咁唔係因為咁就俾我自己壓力既,如果揾到 D 平靚正嘅比小朋友上,果種滿足感又好大嘅姐,其實選擇PC都預咗有壓力啦,壓力都可以係正面嘅。:)

==> 賜教絕不敢當, 我深信每個肯花時間同我彥媽傾偈既家長 (and all 肯花時間上 BK read and type 既) 都係愛錫子女之人, 所以我絕對welcome有不同既聲音, 不過既然係"彥媽講交流", 咁我諗大家都會首先 share some fundamental views here 先 continue the chat 會更 interesting la...

=>咁我唔發表意見住啦,費事趕客麻。

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-3 02:53 發表
paulmom:

關於 playgroup 或 courses D野,係咪覺得我好另颣呢?
==> 咁又唔會 wor, 呵呵,....因為咁只係証明你溫書 ...

子爵府

paulmom:

大彥係真係上過好多 courses , 同好多係 first time mom 一樣, 當年我咪又係乜都報, 乜都上, BK 上面d人上乜我又去睇, 去學, 基教個d 甚麼專注力訓練班我都上過, 所以都真係知唔少, 之但係, 亦就係我交左咁多學費之後再 reflect 我先發現真係好多 course 係 not necessary 既 (at least at their age now) 所以我先會出左呢個 topic 就係想同各家長 share 下我既 experience

好多野係經一事, 長一智, 所以依家中彥學既係起碼少大彥幾倍, 佢 so far 只係去 drawing 同 piano (我仲打算比佢 try 多一個月, 成效不大佢再坐唔定我就 stop piano 等佢再大少少先算)...so 同大彥真係爭好遠, 但我唔覺咁唔好, 反而依家我用錢係理性得多, 以前係情感使然, 乜都想俾大彥學, 反而唔係得到最大成效, so now I know la, 冇法啦, hehe...三個嘛....要"善用資源" 架....

隨時歡迎你黎坐 here 的, 有 sharing 只管講喇...

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-4 00:58 編輯 ]

男爵府

彥媽媽:

你話港島聖心約係band1中,咁同又一村聖母玫瑰比又點呢?我知聖母玫瑰好過德雅少少,但唔夠上智.

謝謝

洋房

彥彥媽媽 :

如果有 D 新來BK mom 上來睇到你呢段,即使冇一直跟開你topic 都可能會吸取到妳既 experience (包括埋我啦):idea: ,你呢段同以前講既係有D唔同,你以前係唔讚成 age 太小去一D興趣班,依家係指興趣班唔需要太多反而重好,其實我係非常讚同既,好多媽咪都係受人影响先人上佢又上(HK呢個現象最 common):( ,呢個亦係我大致上想發表既意見。
另外我都想講下學 English 方面,我覺得一般香港人係 reading & writing 方面有一定水平,但 speaking & listening 就較困難了,原因係 most schools in HK emphasize on reading & writing more,& most parents cannot give enough support at home, 所以我覺得 if any english courses outside school can provide an environment to fill the gap, I will definitely join. :loveliness:

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-4 00:57 發表
paulmom:

大彥係真係上過好多 courses , 同好多係 first time mom 一樣, 當年我咪又係乜都報, 乜都上, BK 上面d人上乜我又去睇, 去學, 基教個d 甚麼專注力訓練班我都上過, 所以都真係知唔少, 之但係, 亦就係 ...

[ 本文章最後由 paulmom 於 07-8-6 02:22 編輯 ]

子爵府

ericter:

你話港島聖心約係band1中,咁同又一村聖母玫瑰比又點呢?我知聖母玫瑰好過德雅少少,但唔夠上智.
==> 聖母玫瑰係 band 2 , 中上咁啦, 我大彥個堂家姐依家就係讀緊啦, 好似係 F3 or F4 gum 上下架喇..當年就係呢個家姐成績唔夠好, 佢阿媽聽完老師 advice 唔搏 band 1 而揀呢間, 反而佢細妹成績好d 就搏 band 1 依家去左銘賢

聖母玫瑰 for sure 好過德雅, 同上智唔同, 上智係 band 1 ma...

子爵府

paulmom:

你呢段同以前講既係有D唔同,你以前係唔讚成 age 太小去一D興趣班,依家係指興趣班唔需要太多反而重好,其實我係非常讚同
==> no ...maybe I did not explain myself clearly here, 我冇 comment 興趣班要多定少先係最好, 有d小朋友係可以 afford 到 join 唔同班係冇問題的, 我 concern 既係有d班係比較冇乜用就真, "有用" 對我既 definition 唔一定 = 要學到野的, 可以係 "fun 一番" 就算, 咁都係 "有用", 而我既立場係...."有用" 既就多多都唔怕上, "冇用" 既就一個都嫌多, so 個個家長對此既 definition 都唔同, 所以唔可以話一定岩 or 唔岩啦, 只係我都係個句, 好似你話齋, 唔係人上佢又上, 要知道自己做緊乜先係最緊要啦.

依家我成日見到出面有d乜乜 courses, 有好多都係巧立名目 only, 乜鬼都有個 course, 6 歲就學理財, 遲d 9 歲怕就會有"投資訓練初班"了, 有d 矯枉過正 in my eyes, 我唔係話d course 唔好既, 而係有冇必要真係響咁細既階段就做呢d呢...又或者咁講, 唔通真係冇 other courses 更值得響小朋友階段去參加先 (e.g. 我會想比佢去參加 D outing like "認識螢火蟲" etc, 因為呢d 係當個人一大左就唔會有 time and 心機去上架喇) so 唔把握小朋友無愁既階段做d 開心既野, 而呢d course 若係平平地係真係好抵玩架, 我唔係要期望佢學識好多野 there, 但就起碼見識多左就得啦....都係 learning ar ma

對呢d course 多d去 join 我都唔拘架, 當 PH 一家大細去 outing lor...hehe..

But this brings us back to the question about VALUES la...how people raise their kids, 係百花齊放既, so I should respect and understand. :)

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-7 17:55 編輯 ]

男爵府

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-6 10:36 發表
ericter:

==> 聖母玫瑰係 band 2 , 中上咁啦, 我大彥個堂家姐依家就係讀緊啦, 好似係 F3 or F4 gum 上下架喇.. ...

我認識聖母玫瑰的老師,佢哋話比我聽佢哋學校一路都係band1嘅.
仲有,咩銘賢好過聖母玫瑰咩?我成日覺得好似差d咁...

子爵府

ericter:

我認識聖母玫瑰的老師,佢地話比我聽佢地學校一路都係band1既.
仲有,咩銘賢好過聖母玫瑰咩?我成日覺得好似差d咁
==> 呵呵...你認為邊d info 係 more reliable 係你自己決定的, and 你認為係好既就係最好架喇....我地外人既 comment 係 reference only ge je...right?

你可以問問你認識個位老師 and ask her to rate about 聖母玫瑰 and 上智 too, maybe she may have a different view.

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-6 15:05 編輯 ]

大宅

彥媽好:

一直有追開答問區同精華篇 (sorry此地無銀申報左先, 驚問錯問題被彥媽話我無溫書 ), 豐富既資料讓我們獲益良多, 亦好認同pre-school education應多在attitude方面下功夫以建立一個好既學習基礎 for primary and secondary schools (knowledge and skills) and even for the whole life. 在此行貨d都要先行講句"謝謝您, 彥媽!!"

原先我兩公婆有共識讓囝囝一滿兩歲返志願團體(全日)N1, 因我地希望佢可以在有紀律, 學習自理同大小肌(體格)方面有個好既foundation (nursery/kindergarten學術,英語既drilling在我倆心目中較次要啦吓as of now), 心宜既幼兒園要排隊仔既都排緊, 正等面試(即參觀吓學校咁啦). If N1返得ok...ok意思指我地會用年多時間(我囝囝係大b)觀察覺得校園環境/老師/職員/家長/小朋友都fair good...+埋佢返全日無問題, 疊埋心水都期望囝囝consistently在同一學校環境下完成幼兒學習, N2-N4都係個樹, 然後小學玩大抽獎 (1st round no choice 啦因daddy來自村校, 自己小學係齋校), 中規中矩的津小都ok架啦, in部份私小做back-up just in case…

以下我既問題(好辛苦咁打完一大堆字之後才發覺..)似乎關於價值觀及如何rank priorities d, 彥媽您可能會話呢方面真係好睇父母preferences..如非最近同事女兒小一派位既故仔(可能年年都有唔少類似既個案), 內心都未必有少許struggles on priorities..

話說同事囡囡1st round old lady個間收唔到佢 (太多old ladies+更高分數啦), 2nd round 大抽獎net 41又唔好彩派左間無選過的, 一心要過海交私小學費同搵街車時, 佢盡人士在3rd roundold school叩門, 點知個校長打俾佢話收佢囡囡 (當然唔多唔少跟old lady factor有關), 校長仲同我同事講: 我地都好睇st.猫出黎既成績架…因呢句說話我同事收call當天中6合彩既樣走黎同我講, 叫我第時幫囝囝選pre-nursery/kindergarten時都係保險d, 搵間academic drilling既學校, in case 2nd round唔理想, 3rd round 叩門時讀咩野kinder可能好決定性….

聽完呢個血淚故事, 一言都算驚醒, 我既questions: (sorry 太長, to be cont'd) ops:" />

[ 本文章最後由 B1 於 07-8-6 18:35 編輯 ]

大宅

(cont'd)

1) touchwood抽波仔1st choice mid-level primary都抽唔中要去叩門時 (抽獎既野話唔埋啊,我同事兩公婆住net 41 2030年話唔中就係唔中..下省佢地既可憐申訴200…), 據彥媽所了解, 4N generally係米較讀3K的小朋友讓人(津小管理人)覺得在學術上低一線? (that’s why 有不少父母讓小朋友讀完N1會轉返去半日的K1-K3?) Of course 我都明白每間津小叩門位對小朋友既要求不同

2) 您見/聽過既case當中,叩門成功係米小朋友多數都來自學術/英文較有名氣的私立kinder (非學券)?and conversely, 您有聽過讀4N可成功在3rd round殺入熱門or mid-level津小嗎?

3) 呢條exactlyvalue問題 (我知彥媽您prefer中規中矩的全人教學, 攪珠比較risky) – 假設您要為細彥選 (雖然都未有咁快), assume$$唔係最重要既factor for 3 years kindergarten life,您會擺佢係私幼 (for the purpose of 攪珠不成要叩門) 當買保險嗎? (I know you value primary and secondary schools far much important than kinder, 所以您通常鼓勵人諗左小學中學先, 讀邊間kinder都差不多, right?) 但在於我立場因私立小學(要俾學費)暫時係lowest priority, 唯有從大抽獎條route諗先 (2nd & 3rd rounds altogether)

現在一切言之尚早, 我倆還在資料搜集及分析階段當中, 彥媽寶貴既意見都無任歡迎啊!! 感激
!!!!

[ 本文章最後由 B1 於 07-8-6 18:30 編輯 ]

洋房

彥彥媽媽 :
我冇 comment 興趣班要多定少先係最好...
=>因為用手冩板打中文既關係,過程非常辛苦 ,所以有時"求其"表達意思就算,我應該講-"依家係指興趣班唔需要太多反而"有用"重緊要",Anyway 我明白你意思啦。你講得岩, "有用" 既 definition 唔一定 = 要學到野的, 可以係 "fun 一番" ,所以我等仔仔大少少都會比佢學下游水呀,XX仁龍拳呀,小童軍呀咁,小朋友呢個階段應該係做d 開心既野嘅。

依家我成見日到出面有d乜乜 courses, 有好多都係巧立名目 only...
=>呢D未係捉你家長心理 law,好似一D以做運動為主既 playgroup,例如XXGym 或 GymXX, 成$1xx�hr,咁如果我同仔仔去公園同游樂場玩可能都差唔多,但可能有D人見有個 NET 係度就覺得物有所值啦。
.
..d 矯枉過正 in my eyes
=>咁好多家長都係俾D巧立名目既宣傳手法蒙騙咗既,所以我鐘意 join course 之前先上来 BK search 下先咁 law。

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-6 10:45 發表
paulmom:

你呢段同以前講既係有D唔同,你以前係唔讚成 age 太小去一D興趣班,依家係指興趣班唔需要太多反而重好,其實我係非常讚同
==> no ...maybe I did not explain myself clearly here, 我冇 commen ...

子爵府

B1:

First of all, welcome to join us here:

見你用得咁多心機打字, 仲好乖咁溫哂功課, 呵呵....想唔細心d答你都唔得喇.... :lol :lol

1) 4N generally係米較讀3K的小朋友讓人(津小管理人)覺得在學術上低一線? (that’s why 有不少父母讓小朋友讀完N1會轉返去半日的K1-K3?) Of course 我都明白每間津小叩門位對小朋友既要求不同
==>These are two questions here: (1) 你問我 N school 係咪比 K school 響學術上既操練較少, 我會答你"係", 若將佢地同d 擺明居馬操練個 d (e.g. Kentville) 距離仲會更大, 小朋友好明顯地一個會識多好多學術既野 (e.g. 串字, 講英文, etc), 呢個係時間運用既問題, 唔係間學校本身好唔好, 你試想下 N school 雖則係番 full day, 但佔左 at least half (or 2/3) of time 係食野, zzz , 洗手, 去 wee wee so 基本上 leftover 用黎 train kids 學術既野既時間唔會夠 KG 多, 但佢地h holidays 少過 KG, so 又係可以追番的, 不過個 progress 係唔會夠k KG 咁明顯的, 而KG雖然係半日, 但課堂係編排哂 e.g. 9:00-9:30 聖經, 10:00-10:30 音樂, something like that, 當小朋友日日活在 similar environment doing similar things (e.g. writing, listening) 就自己進步得比 N school 快

(2) 另一個問題係, 津小校長們係咪鍾意叻d個d 學生, 你其實可以從校長既角度諗就知, 若我係一間有名多人爭既學校, 唔怕冇得揀既情況下, 我係唔係揀一個乜都識既小朋友會易教過一個仲要在學習寫字上 give a lot of support 既細路丫, cos the school 唔駛 worry about their base ar ma...識多d野唔用係一件事, somehow "no lost" in the eyes of the school , 但識少就要 brush up , 呢點就唔係一朝一夕的, so 若我唔憂揀人的話, so why bother to take up more responsiblities? 人多是捨難取易的, 對嗎?

2) 您見/聽過既case當中,叩門成功係米小朋友多數都來自學術/英文較有名氣的私立kinder (非學券)?
==> Further to my point (1) above, 你依家知點解d 唔有名既小校去叩門會有一定難度, 唔係在於其名氣, 而係的而且確, d較有名氣既私立 KG 就係以 drill 到學生三年內樣樣皆懂而有名架嘛...unless you are talking about those activity-based KG la...不過個d 通常已為自己d 學生留定路了,

and conversely, 您有聽過讀4N可成功在3rd round殺入熱門or mid-level 津小嗎?
==> 有...不過呢個唔係小朋友既功勞, 係阿媽既功勞, 原因係要阿媽先有不捨不棄既精神, 日日叩門, 寫信, 務求令校長肯俾機會佢見一見, 我知有 case 個阿媽由小一叩到小三先插得個仔入, 我信有志者事竟成的, 所以個小朋友係咪醒目好叻係未有人知在先的, 係要父母先為仔女出哂力先有機 (當然 super hot 既小學要花既心機會更多, 次一d 既應該會好d)

再唔係的話, 一係就用人脈, 咁既話小朋友只要唔係差就 = 好的了.

即係, 簡單講, if 齋靠 walk in, 又只係係咁 2 拎張 form 填完就等消息, 乜都唔做去 follow up and show your "sincerity" 既話, 係好難的.

3) 呢條exactlyvalue問題 (我知彥媽您prefer中規中矩的全人教學, 攪珠比較risky) – 假設您要為細彥選 (雖然都未有咁快)......
==>細彥其實我已 start 為佢諗, 唔好話細彥, 依家中彥我都研究緊係咪 should stay at 培正 as well, 我揀校唔會"阿哥係樹讀, 阿細就要跟" 作為 first priority, 不過 as a back up 我都先俾中彥讀培正咁解喇...for sure I will take 中彥去考一d 我眼中更岩我心水既小學 when he is K3 的 (我一向都講培正唔係最好, 不過亦唔係差, so 響我眼中高得過佢既學校唔係多, 所以入唔到既我就寧願 stay at PC 啦), 不過 stay at PC till P6 都唔係壞事, cos I never think of letting them study U at HK 的, 視乎我到時既經濟能力, mostly 初中 or latest 高中我就會 take them to 外國 for education.

HK 既教育, 我可以話你知, 越 high level 越 politics, 教學已脫離了"教好學生思考, 分析" 個樣野, 而係 exam oriented , reputation oriented...當然少數人仍可受惠 (即係 can really learn something, lecturer 都仍有好人, 真係有心教學生去分析思考) 但可惜我眼見更多既老師係有心無力 (minority) 同 find 快錢既人, so 響咁既 attitude 之下, 我唔係好想子女都 develop 一d 短視既心態去生活...當然 this decision only applies to me, 而每個父母既 decision 唔多唔少都係受 their past experience 所影響, 我都唔例外, 我就係見得太多, experience 太多, 當中有好多野都唔想講太多, 因為彥媽唔一向都係岩就一齊 (stay in HK to study) 唔岩我亦唔會阻人發達, 因為要改變人地既 culture 係好難既事, so I'd rather seek for another channel to make myself feel comfortable, 可幸係我暫時仲有此能力, 所以我一直都在努力當中.....

(too long la...split to 2 message 先)

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-7 10:47 編輯 ]

首頁
23456...58

尾頁

跳至