跳至

首頁
34567...58

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

B1

(Cont'd)

呵呵...sorry .. 好似"差"遠左, okok, back to your question...

assume$$唔係最重要既factor for 3 years kindergarten life,您會擺佢係私幼 (for the purpose of 攪珠不成要叩門) 當買保險嗎?
==>唔係私幼定津幼係 my concern, 而係間學校係咪可以 train 到阿仔有我要要求既水平去考我心儀既小學嗎???? so if 我打算真係比阿仔考d 水平高既小學, then 要去d 深d既幼稚園係必然既事, but the point is: do you really wish to send your kid to those hot primary schools ??? 唔係一定的話, then for sure 仲有 many other choices, esp 你打算係搞珠的話就更冇問題, 但若你話"我未決定呀" 咁既話, 我就都會 suggest 可以去考慮呢d 深d既, 因為"有多好過少", cos準備多d , then 你可以有多d choice , 到時你都係唔想佢去呢d 深既小學時都冇問題格, but 要 vice versa 就難d啦...

而且, even 只係讀一間普通既 KG (or even N) 你仍然都係要因應個 market (即係到個年升小學既水平要求係乜, 咁唔係按個別學校睇, 而係要參考當年小一個 syllabus 要識乜呢) 而再 help you kid to achieve those "entry requirement" for 小一的, otherwise 佢上到去先突然一大堆佢未見過既野出現, 都會幾辛苦架.

亦正如你所講, 現實同理想唔一定相同的, 即係唔係話你想唔想考個d 深既 KG 啦, 係佢收唔收你先講喇...so 我一向會有幾手準備, 諗定唔同 scenario 的, 即係 if 收, 我會點, 唔收, 我會讀邊間, 再行另一 plan 去部署 etc...彥媽係咁架, 一向做野都係左諗右諗的, 所以當年我都唔係當 dream school 係培正架喎, it's just one of the KG I applied ji ma...不過又好彩收左, 而我考左又收左既學校之中就真係 so far 我睇得上眼既 (under my selection criteria) 就只有佢, then 我先揀佢 (因為有d 我想既人地又唔收呢, right?) so 唔係 only 我諗就得, 都要睇埋 other factors 架嘛...而我入左去之後就會另作 other plans 去彌補我眼中認為仲未夠既地方啦, cos there is nothing perfect in the world ga ma...不過我眼中睇要我幫佢補 knowledge and skills 係絕對 more controllable than attitude, 所以 so far 我都 OK with the school.

(I know you value primary and secondary schools far much important than kinder, 所以您通常鼓勵人諗左小學中學先, 讀邊間kinder都差不多, right?) 但在於我立場因私立小學(要俾學費)暫時係lowest priority, 唯有從大抽獎條route諗先 (2nd & 3rd rounds altogether)
==> 嚴格黎講, 我 care more on primary school even more than secondary school, cos primary school is an important foundation to build up kid's learning attitude, and that affect much in their secondary education. I have seen so many cases that 就係細時個底 (我唔係指 academic only, 係 both, academic + attitude) 唔得, 上到中學只係吊鹽水 only, even 俾佢監硬升上 F6 都係害左佢, 根本冇樣達標, 咁又何苦, 第時我作為 employer 真係有排受......

呵呵, 又順帶呻下喇...依家d後生仔, 嘿嘿...上堂連 "switch off the mobile" 都唔識, basic respect 都唔曉, 唔想上堂可以 choose to leave 而唔係又要上, 又要 send SMS (唔係小學嘛, lecture 想走冇人會阻佢 bor)

好勒, 到 find job la...改變主意唔黎 interview 連預先打個電話都費事, 我地打比佢, 佢唔開電話, 到終於 N hours 後 find 到佢 la, 佢先話唔黎, 咁算乜 attitude? 做兩日工, 唔順心就 quit, 嘿嘿, 佢一世可以 quit 得幾多次..? 咁係 problem solving 咩...?? 睇野眼光咁短, 我都真係宜得佢早走早著.

話時話, 唔好話d細路, 呢度講呢度散喇, 真人真事, 呢個 forum 出出入入都係阿媽級多啦, 但 quite a number of them 都真係 immature 的, 我試過響出面 forum find employees for my friend (佢地請 clerk), 人工福利地點係唔係最好, 但咁 =/= 可以玩失縱, cos if 佢地唔 feel comfortable about the job offer, 可以唔應承見, 佢地可以 ask for details first 的, 我地都有答架, 好勒, agree a time for interview, 到時又係玩失縱, 一句交帶都冇, 電話又 off, 我真係唔明, 咁大個人, 係人阿媽了, 何解處事仍然如斯 irresponsible? 打一個電話 as a matter of courtesy 係好應該的 (仲係要早d wor, 唔係 2pm interview , 1:59 pm or even 2:30pm 先 call 話唔黎 wor), so 難怪依家d細路個 attitude 都一樣係有問題啦, so you see why I so 緊張 attitude build up la....因為呢d野一旦 mould 左, 係好難改架...

可能彥媽份人就係太原則化, 有時我都會問自己, 唔通自己老左, 開始同d後生有代溝? 我係應該改變一下自己既 values 去 fit in 依家時下d人既 values or not?

OK...呻完...hehehe...多謝觀看 :mrgreen: 唉呀...did I answer all your questions??

唔夠再問啦...:lol:

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-7 10:45 編輯 ]

大宅

彥媽好感謝您. 打兩頁您又回我2pages, 我打中文字出名慢, 好明白您回大家問題時要花上幾多時間同心機.You already answered all my questions very clearly , 如明燈指引 因時間所限+打字慢, 回少少讀後感先: 好同意理想同現實是兩回事啊...考慮N or K or 名氣K, 似乎是attitudeknowledge & skills的取捨(or balance la whatever)身邊有些real cases讓我覺得4N出來的小朋友相對3K的在禮貌, 紀律, 自理, 與人分享, 尊重別人有更好的
training, 特別在N3 or K2開始見到明顯分別 (即他律期既early stage), 當然出現在我身邊的只是個別例子亦不能一概而論....還好有時間再讓我倆公婆想想應點choose...

再次多謝!! 回住咁多先, 關於依家年青人或新世代媽咪的態度問題...好感同身受呀...呢部份有機會再chat chat!!

大宅

彥媽:
Hello, 又係我呀,睇你d post,好似追連續劇咁,好搞笑!
我見你好似係何文田人,想問下你對victoria kinder的評價。
and 紅磡 or 何文田仲有乜可choose呢?

子爵府

2024年龍年勳章

Waikiki:

Hello, 又係我呀,睇你d post,好似追連續劇咁,好搞笑!
==> 喂喂喂...你咁講係讚我定彈我先...:)

我見你好似係何文田人,想問下你對victoria kinder的評價。
and 紅磡 or 何文田仲有乜可choose呢?
==> 你就咁問好難答你架 wor...cos VK 係行國際學校 path, but not others in Hunghom or HMT bor...

你想讀就預上埋佢小學喇...唔上的話就冇必要讀佢啦, cos 小朋友 relax 慣, 之後去番傳統個d 係要再適應的.

見你問得 VK , guess 你都係想知 about the same type 既 KG?? If yes, then Hunghom 好多人揀的有國際 feel 既係 PLK 譚歐陽少芳, 佢既賣點係會收唔同 nationalities 既小朋友, 似陳守仁個停, 同埋好著重英文.

Other than this, 呢類學校要九龍塘先多的, 一係就"學之園" (係海逸豪園) 個類, 但佢地冇聯繫學校, 咁又似乎 VK 會優勝d了.

大宅

彥媽:

我緊係讚你啦。
victoria小學好遠喎。:cry:
plk好嗎?咁deborah 同william or 康傑又點呢?定學之園好d呢?

子爵府

2024年龍年勳章

wikiki:

我緊係讚你啦。
==>算你啦, 唔係唔啋你架...hehehe...

victoria小學好遠喎。:cry:
==> 本來人地都唔吼d九龍友架喇..你見佢咁多年都開響 HK island 就知喇...一般黎講 HK island 既人既平均收入係較九龍高dd架喇...so VK 擺明就係 target 中上層既一族..依家佢開過九龍都揀 HMT 就知喇...image 問題, 佢開得咁交通方便咪似屋村學校 lor , 唔岩 bor....

你想去唔一定要去 HMT 個間喇 (個樹真係幾吊腳的, 同埋個 campus 又唔係, 係新淨d咁啦)...不如唔爭在過埋海, 反正佢有d 都好近 MTR 的, (e.g. 海峰園, Taikooshing ar gum)

plk好嗎?咁deborah 同william or 康傑又點呢?定學之園好d呢?
==> 前者較好d, 起碼我收到關於佢既 comment 都好 consistent (話佢英語好, 可以同唔同 culture 既人 contact and learn etc...) 後幾者就商業味較重, 我就有所保留, 因為教學質素係真係會同佢既收入有亙相影響作用的, 所以可以一間分校 A 冇問題, 但分校 B 可以好有問題的, so 要逐間去睇...我 so far 都就係聽到 both sides of feedback la...

大宅

彥媽:
我係waikiki,有個a架,唔係wikiki。

vk 何文田點都近過要過海喎,條海底隧道好嚇人呢!

plk有乜唔同nationality的人讀?點解d外國人會去plk?

大宅

research高手彥媽::-P
有個離離地題既問題想請教!:loveliness:
請問你有冇比魚油你仔仔食?
唔知邊隻好?
DHA 同 EPA比例同食量點架?請問高手彥媽有冇資料呢?

子爵府

2024年龍年勳章

waikiki
我係waikiki,有個a架,唔係wikiki。
==>係咩係咩, oh..sorry, hehe... 哈...呢次岩喇卦....your ID reminds me about Hawaii...hehe...

vk 何文田點都近過要過海喎,條海底隧道好嚇人呢!
==> 咁又唔係 wor....e.g. if you live at TKO take MTR 去 VK Taikooshing or 海峰園 etc...一定快過你又要轉車一大輪上去 HMT 君逸山...不過係要 find 人接送就真, 因為唔多媬姆車過海就真.

plk有乜唔同nationality的人讀?點解d外國人會去plk?
==> 其實佢既賣點 (英語+外籍小朋友) 對我就一向都唔多係賣點既, 不過好多家長都真係因為呢樣野而考佢, 所以我就照轉述比你聽 here only ja...

佢 sell 唔到我, 因為佢個d 外籍小朋友好多係南亞裔既, say, 印巴籍個d既外籍人士, 在我黎講, 佢既英語發音唔見得準 (我 train 過唔少印度人, 佢地d 英文...唉...有時真係都聽到你耳仔都郁埋), 在我黎講, 若我要學英語我就一係唔學, 要學我就要學正宗既, 即使唔係正式英國 accent 都唔好係好似 D , e.g. Singapore 咁怪怪嘛....cos if 真要係咁又駛乜去 PLK 呢, 我俾阿仔同 bunbun 講咪又係一樣..right?

So 我若真係想小朋友 get along with 外籍小朋友以助英語, 我就寧去國際學校, 多過揀佢咁啦...(same as 陳守仁小學)

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-12 13:12 編輯 ]

子爵府

2024年龍年勳章

caba:

==>都唔算離題既...講得多讀書又轉下講食野彥媽都搭到d訕架...hehe

唔知邊隻好?
==> 我依家係俾 Scott (橙味) 同 Multi vitamin d 仔食就算, 仲係大中彥 only, 細彥未食, 我會等佢 about 2.5-3 yrs old 先食喇....中彥就以前再俾埋 Vitamin C 佢, 因為中彥呼吸道好 senesitive, 好易傷風咳的.

我個人較傾向以呢d副食品當 support only, 因此我只俾d 大路野佢地食, 唔係 particularly 某d成份既野, 平時主要係靠要佢地 (1) 多運動 (i.e 行, 爬, 禽, 走, 呢d 要用力氣既活動去 train up 佢地心肺功能同大小肌肉) + (2) 食物 (少油, 少炸, 唔得日日太多肉, 豬扒, etc 要有菜, 定時飲食, 偶然先會飲汽水 or 涷野 - 因對氣管唔好的) + regular pattern (早睡早起, etc)..因為彥媽自己都係一隻"規律獸" ops:" /> , 所以我地一家做都冇問題的.

再加上我d係 boys, boys 更要身體強先好喇...所以我唔係俾好多呢類"藥型"既物體佢的, 因此成屋係一枝 (Scott) + 1 樽 (multi vitamin) ..就冇 others la...

順帶又 share 下, 細路若係氣管唔好, 易傷風咳, 有痰個d 就建議早d比佢地學 swimming, 我中彥係 4 歲開始學, 依家4.5 yrs old, 明顯見佢比以前好左, 以前佢係 average 2 months 就傷風咳的, 但依家 so far half year la...都未再 see doctor la (thank god! ) 因此彥媽會 encourage 各位響諗用 vitamin, or whatever DHA, AAA, BBA 都好之餘 , 要多花時間諗諗一d 天然既強身健體法...係會更有效架.:mrgreen:

DHA 同 EPA比例同食量點架?請問高手彥媽有冇資料呢?
==> 所以冇呀, sorry, 幫你唔到 here :cry: 不過我印象以前我有俾過 DHA 丸d仔食, 但佢地嫌腥唔制, 所以就都由佢了. 只食 multi vitamin 算, then 後來見佢地身體又 OK, then 就唔再刻意去 find 呢d 野比佢地食了.

大宅

彥彥媽咪,

你隻Scott (橙味) 全名是否:

"鮮橙司各脫鰵魚肝油" (400毫升裝)?

Thank you,
Waihinma

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-12 13:12 發表
caba:

==>都唔算離題既...講得多讀書又轉下講食野彥媽都搭到d訕架...hehe

唔知邊隻好?
==> 我依家係俾 Scott (橙味 ...

子爵府

2024年龍年勳章

waihinma:

你隻Scott (橙味) 全名是否:

"鮮橙司各脫鰵魚肝油" (400毫升裝)?

==> 係呀....:mrgreen:

大宅

彥媽:

"So 我若真係想小朋友 get along with 外籍小朋友以助英語, 我就寧去國際學校, 多過揀佢咁啦...(same as 陳守仁小學)"
why?陳守仁都係多印巴讀嗎?

我係住紅磡的,so HMT VK係岩我多d的,點都好過過海。

我有個friend,佢個仔今年9月讀高班(大陸),佢想小一比番個仔番hk讀,咁佢有乜出路?可以等政府派位嗎?定係只可以private school?係boy,紅磡有乜choices?

[ 本文章最後由 Waikiki 於 07-8-13 00:26 編輯 ]

子爵府

2024年龍年勳章

waikiki:

"So 我若真係想小朋友 get along with 外籍小朋友以助英語, 我就寧去國際學校, 多過揀佢咁啦...(same as 陳守仁小學)"
why?陳守仁都係多印巴讀嗎?

==> 仲 "why"?? 我咪話左 "same as 陳守仁" 喇...which means 佢當然都係多印巴讀喇...但若你係想問 why 好多印巴讀, 咁我都答唔上 bor, maybe one of the reason is bcos the school use English as the teaching medium la....:) 咁人地未必識聽 cantonese , 想去普通 KG 都唔得喇...

我有個friend,佢個仔今年9月讀高班(大陸),佢想小一比番個仔番hk讀,咁佢有乜出路?可以等政府派位嗎?定係只可以private school?係boy,紅磡有乜choices?
==> 只要係 HK 有永久居民身份既小朋友都有權享用阿公既九年 free education, so as long as your friend fulfil this criteria...就當然可以番 HK 讀, 叫佢打去 EDB 拎表申請就得

Hunghom may mean net 34 or 35, 佢係邊樹先...

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1505

建議先 check 真校網, 再去睇睇個個 net 有乜 schools available, 自己初步 screen 出幾間再研究好唔好...因為每人選校既 base 都唔一樣架喎...

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-13 01:33 編輯 ]

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

yf:

睇你寫既野你地好多學校都有一定認識了, 好事呀, 努力研究啦...hehe

想請教你對以下幾間學校有認識嗎? 有什麼評價?

(1) 救世軍田家炳
==> 唔止係佢, 係成個救世軍 group 都係以 Montessori as teaching method 既

(2) 保良局吳多泰
==> 我冇聽過太多關於 this school 既 comment, but somehow PLK 辦學一向口碑都唔錯的, 所以都對佢有一定信心.

(3) 浸信會碧濤
==> 若我住碧濤 or nearby 就會去喇...otherwise 都幾吊腳的, 而且佢冇乜特別賣點, 又冇連繫學校

(4) 聖心
==> 老牌地區名校 (佢小學) , 幼稚園有連繫可以上, 係佢最大既賣點, 但係都幾傳統的, so depends whether you are OK with this lor.

要我排....我排 4, 2, 1, 3

禁止訪問

複式洋房

我住將軍澳,今年會為小朋友報N1, 請問以下學校有什麼建議:
1.聖三一堂
2.劍鳴
3.藍田啟思
4.將軍澳德寶
我希望選間有好的教學方法, 好的老師, 愉快學習環境的學校,自問小朋友很聰明但坐不定,專注力低

原文章由 yf 於 07-8-15 14:22 發表
彥媽,

thank you so .......... much!!!

遲下有問題再請教:-P

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

lailai2006:

咦咦....你係咪新黎架....你問呢幾間, 尤其係劍鳴我都真係答過冇 5 次都 3 次 ga la wor...:cry:

你得閒要分時段日日溫少少書先得架....我響 Part 1 講過架...

1.聖三一堂
==> 地區名校, 因為佢有連繫學校, 可以直上, 學業成績唔係最標青, 但校風不俗 (係聽過有家長講而我轉述)

2.劍鳴
==>你可以將佢同根德, St Cat 並排, 因為大家都係個類野, 賣點相近 (考名私立/直資小學) , 錢又係收得唔平個種...但因為佢係三間之中年資最淺 (冇記錯係 1992 set up) , 所以論名氣, 歷史當然唔及 Kentville + St Cat la...但因為佢係由以前響喇沙做校長既人開既, 所以d家長下意識都會認為第日叩門會有用, 所以鍾意佢.

3.藍田啟思
==> 成個啟思 group 都係行活動教學, 你揀唔揀佢好視乎你 buy 唔 buy 活動教學呢個理念同可以點 support 佢 in the future la...cos 讀得佢就多數要升埋上佢小學先掂...

4.將軍澳德寶
==> 口碑好壞參半, 聽過有人彈佢, 亦有人話無問題, 佢賣點係"國際學校", 但佢係私營..所以質素有時都會好睇收生人數而浮動, 所以好唔好好睇你彩數

我希望選間有好的教學方法, 好的老師, 愉快學習環境的學校,自問小朋友很聰明但坐不定,專注力低
==> 首先, 我睇唔出讀幼稚園會有幾可能可以 "痛苦學習", 即使間學校有幾差 (當然我唔排除有害群之馬, 但真係佔全港幼稚園既百分比真係好低好低), 所以真係咁唔好彩間學校唔好真係只可以嘆句黑仔, 點解六合彩我又唔中咁啦, 真的....所以...基本上間間幼稚園都會係"偷快學習"的. 呢點你真係唔駛太擔心 wor....

就你小朋友個 case , of course 表面睇 (3) is the most suitable , 但亦想指出, 專注力唔高係基本上個個小朋友都有此問題的.....so instead of only 考慮乜學校岩佢, 你更從 proactive 角度去睇 how to help the kid to improve his/her attention span 先係更積極既做法, 而且, 小朋友可塑性係相當高既, 佢番學個樣同係屋企對住阿媽係可以 100% different 的, so 真係要揀普通 KG 亦未嘗不可架...

首頁
34567...58

尾頁

跳至