跳至

首頁
45678...58

尾頁

複式洋房

彥媽...吾好意思, 我係新來的.

另外, 將軍澳翠茵好嗎

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-16 23:07 發表
lailai2006:

咦咦....你係咪新黎架....你問呢幾間, 尤其係劍鳴我都真係答過冇 5 次都 3 次 ga la wor...:cry:

你得閒要分時段日日溫少少書先得架....我響 Part 1 講過架...

1.聖三一堂
==> 地區名 ...

子爵府

lailai2006:

我係新來的.
==> 咁你要乖乖 follow 我地呢樹既小規矩, 勤力溫書呀..?? 重覆性既問題成日打字個人會死架... 每日睇少少咁....包你以下呢類問題會有哂答案...:mrgreen:

另外, 將軍澳翠茵好嗎
==> 一句講哂, 學校一間, 無乜特別賣點.

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-17 09:26 編輯 ]

子爵府

yf:

你有冇聽過 "嘉德麗中英文幼稚園" 同 "基督教神召會合一堂" ?
有冇什麼評價呢? 有冇賣點?
==>有聽過, 但唔多, 後者家長談論較多, 似係較受注意過前者, 賣點無甚, 就係普通學校一間咁啦.

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

joanthony:

先多謝你 support me....

而家一直刨緊Maria Monterssori 既著作
==> 咁不如我先問你幾個問題 before I answer you la

1) 你睇完後你對 Montessori 觀感如何?
2) 你認為佢對你小朋友學習方面有乜幫助?
3) 你希望小朋友能從 Montessori 既學到野後有乜 benefit (e.g. 考到名校? 識多d 英語, etc???)
4) 你心目中對小朋友既期望係乜? 即係你想佢將來 live 一個乜野既 life? and are you and your hubby sharing the same thoughts?

不如你 share 下 your views about here 我再答你啦....

試下諗野先諗個 ultimate goal 之後再 think 番轉頭你就會答到自己 whether the learning system you picked 係好定唔好的了.

複式洋房

彥媽:

想請教閣下高見:
1. EDB小學個網頁, 有些學校是私立+直資, eg 民生, 有些是津貼+直資 eg協恩, 兩者有何分別?
2. a) 你對民生有何看法? 是否像培正一樣難入?
b) 民生小學是直資, 若就讀該幼園, 是否可以直升? 中學是津貼, 小學升中學, 可以收多少%學生? 中學校風及學業成績又如何? 會否結龍?
c) 民生有九龍和港島區, 那區較好? 根據其網頁介紹, 港島是中中.
3. St Paul's Convent又有何comment?
4. 民生, 培正, 協恩, 聖母, 德望 & SPC均有幼園, 小學和中學, 從校風, 學術成績, 功課壓力, 課外活動等各方面, 依次序你會選擇那一間? 請分析. 除了聖母較為"地區"外, 其他是否都很難入?

我希望女兒在校風良好的學校環境成長, 注重品德, 喜歡學習外, 也會是一名活潑的女孩(可能要求多咗啲啦, 當然最重要是她開心) . 煩請指點迷津.

[ 本文章最後由 bbmama-cl 於 07-8-21 23:50 編輯 ]

子爵府

bbmama-cl:

唉....頭先一坐完成九粒鐘飛機, 11:30pm back home, 本想 zzz, 但一開機...見到你個 message...本來係開心有人 find me chat, 但跟住一睇住真係即刻想吐血 因為....你下面問既真係...唉....乖喇.....睇下我以前睇d野好唔好....

本來想大覺訓先, 聽日"情緒平伏" 先黎 "思想教育"你既...但實在頂唔順喇...一定要 um 你兩句我先訓得著...

1. EDB小學個網頁, 有些學校是私立+直資, eg 民生, 有些是津貼+直資 eg協恩, 兩者有何分別?
==> 呢條我真係要叫哂救命...乜係私立, 乜係津貼, 我講左 N 次喇....唔好咁啦.....無類係咩組合都好, 私立就係按私立基制收生, 津貼就係按津貼收生喇....你睇番我精華篇個樹就會知...冇野唔同 bor...仲有, 你話協恩係"津貼+直資" who said so??? 你有冇眼花??...協恩不嬲中小學都係津貼的, 你 check 真d ...!!!

2. a) 你對民生有何看法? 是否像培正一樣難入?
==> 係...一樣係好多人考

b) 民生小學是直資, 若就讀該幼園, 是否可以直升? 中學是津貼, 小學升中學, 可以收多少%學生?
==> 呢條我又唔答.....因為我又係係精華篇講過聯繫中學 (即係依家民生 (same as 培正) 收幾多 % 學生, 我有講的, 唔該溫書..OK..??!!

中學校風及學業成績又如何? 會否結龍?
==> 呢條可以答...佢校風成績一般, 不過佢係好傳統個隻, d 家長考佢都係因為佢可以叫做"直升" (聯繫既關係) , 但佢若結龍轉做直資就會係 100% 直升, 但日期好似未完全落實, 之前聽個樹d 家長講小學轉直資之後學費都幾高 (好似話要 > 3xxx) , 所以有d人又會要諗諗

c) 民生有九龍和港島區, 那區較好? 根據其網頁介紹, 港島是中中.
==> 兩間學校其實都唔係特別有名氣 or 有 special 賣點, 多人揀佢係因為九龍個間係一條龍同埋個校園好大, 好企理, 但一到要比較, 十個有九個家長都寧取培正 rather than 民生 (if just only 2 揀 1)

3. St Paul's Convent又有何comment?
==> 唔再答喇...呢間我係 part 1 答左好多次喇...

4. 民生, 培正, 協恩, 聖母, 德望 & SPC均有幼園, 小學和中學, 從校風, 學術成績, 功課壓力, 課外活動等各方面, 依次序你會選擇那一間? 請分析. 除了聖母較為"地區"外, 其他是否都很難入? ==> 間間都超多人考, 你亦唔好以為聖母會相對少人考, 因為依家好多家長都係女就一個, 但就 in 十間學校, 留七間位的.

比我揀, 次序係 : SPC > HY > PC > OLC > MS

我依家要入醫院輸血呀.....聽日得閒黎探我喇.... :(

:)

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-22 00:17 編輯 ]

複式洋房

彥媽,

sorry, 我連續兩晚都俾個工人激親, 佢話想唔做喎, 亞女無人理, 唔知點算, 所以瞓唔着,於是上個EDB小學網, 一時看錯咗, 見到備註寫"直", 一時大意以為"直資", 所以先至搞到亂哂龍, 後來發現佢個"直"的意思係"直屬中學", 本來想將條問題delete, 點知你已經答咗我lu, 重激到你無氣添, 三位大少一定鬧死我啦, sorry..... Thanks very much! Good night

[ 本文章最後由 bbmama-cl 於 07-8-22 01:34 編輯 ]

洋房

彦彦媽媽 : 

咁德望排第幾?

4. 民生, 培正, 協恩, 聖母, 德望 & SPC均有幼園, 小學和中學, 從校風, 學術成績, 功課壓力, 課外活動等各方面, 依次序你會選擇那一間? 請分析. 除了聖母較為"地區"外, 其他是否都很難入? ==> 間間都超多人考, 你亦唔好以為聖母會相對少人考, 因為依家好多家長都係女就一個, 但就 in 十間學校, 留七間位的.

比我揀, 次序係 : SPC > HY > PC > OLC > MS

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-22 00:16 發表
bbmama-cl:

唉....頭先一坐完成九粒鐘飛機, 11:30pm back home, 本想 zzz, 但一開機...見到你個 message...本來係開心有人 find me chat, 但跟住一睇住真係即刻想吐血 因為....你下面問既真 ...

子爵府

paulmom:

咁德望排第幾?
==> 排第三, SPC > HY > GH > PC > OLC > MS

大宅

彥彥媽咪,
你好, 我係新入黎架, 因為呢排為阿女揀幼稚園, 揀到頭都大埋, 我朋友就介紹左入黎呢到睇啦, 真係好多謝你提供左咁多資料俾我地, 我都睇晒精華區d資料, 真係唔知原來小學派位係咁架.. 諗起都真係煩..

我個女十月中出世, 都係細女, 我會幫佢報08年入讀K1, 我住大窩口既, 其實我想同佢搵返d係屋企附近既學校, 但係因為我地搬黎冇耐, 對呢區唔係咁熟, 所以都唔知同佢報邊間好, 雖然我都明白幼稚園對小學派位可能影響唔大, 但係都想佢讀返d好少少既學校..

其實本來我係唔想搵到去九龍塘果d, 覺得小朋友搭校車好似好遠, 同埋驚d學校太勁, 對小朋友會造成好多壓力, 但係邊有父母唔想個女讀d好d既學校吖, 所以我就越諗越煩, 諗諗下就放埋一邊, 到而家九月就要報喇.. 先黎驚.. 所以臨急抱佛腳, 希望彥媽媽幫幫手..

1) 聖公會荊冕堂士德幼稚園
呢間學校係以project approach為主, 聽好多媽咪都講, 佢地冇書跟住學, 所以係教學知識方面會差d, 好驚佢去到小學就會好辛苦, 唔知你點睇呢?

2) 青衣宏福幼稚園
阿女會係呢間讀N1, 佢可以直升幼稚園, 其實當時我都係聽朋友講呢間幾好, 所以先報讀, 因為我覺得幼兒班都係純俾佢適應學校生活, 但係K1-K3 真係唔係好清楚

3) 卓思, 康傑, 迦南 我對呢d冇乜認識, 好似間間都差唔多咁

4) 荃灣聖母, 浸會幼稚園, d人都話唔錯

5) 或者葵青區/荃灣區有邊間介紹

6) 九龍塘禮賢有咩評價? St Cat or 禮賢邊間好d?

真係萬分感激.. 唔該晒

大宅

彥媽,
你好! 我好努力用左三個星期睇晒你既精華篇同答問I & II. 好多謝你既無私分享同心得. 特別包容我地有時傻下傻下, 重覆發問左都唔知, 同埋好欣賞你好有耐性同詳細回答我地既問題.

你話小學係最重要既學習階段, 我好同意亦覺得你既分享好發人心省. 我想問問你, 除左培正之外, 你覺得邊d小學除左學術成績唔差(唔使要最top),同樣校風好, 注重品格教育呢?

我記得你提過你當年都有考慮過禮賢, 但記憶中你冇詳細評價過呢間學校. 而宣小你講過佢地好注重英文, 唔知其他方面係點呢? 你講左好多培小, 如果以培小做基準, 咁禮賢同宣小o係呢幾方面係點呢:
1..校風/品格培養
2. 宗教教育
3. 學術水平
4.升學出路(band 1)
5.受歡迎程度

另外, 我家校網屬於深水埗區, 40校網, 唔知你知唔知呢區有邊d津/官小既校風,同學術水平比較好呢?

麻煩晒!

[ 本文章最後由 Ballballmami 於 07-8-27 19:24 編輯 ]
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

子爵府

pcdogxx:

Sorry for my late reply, 剛從外地回來, 要d時間整理 backlogs...

OK..依家答...

1) 聖公會荊冕堂士德幼稚園
呢間學校係以project approach為主, 聽好多媽咪都講, 佢地冇書跟住學, 所以係教學知識方面會差d, 好驚佢去到小學就會好辛苦, 唔知你點睇呢?
==>呢間係地區名校, 好多人爭下的, 考得入就梗係讀得過啦, project approach 唔係太大問題既, 幼稚園已比幼兒園注重學識的了, 唔駛擔心. 而且, 除非真係讀 KV 呢類好 academic drilling 既學校就話唔駛課外野 je, otherwise 邊間幼稚園都好, 去得 K2 下學期 or latest K3 都一定要再幫小朋友 plan 下課外時多d 知識架喇....準備定點都唔係壞事.

2) 青衣宏福幼稚園
阿女會係呢間讀N1, 佢可以直升幼稚園, 其實當時我都係聽朋友講呢間幾好, 所以先報讀, 因為我覺得幼兒班都係純俾佢適應學校生活, 但係K1-K3 真係唔係好清楚
==> 貪佢近近地係讀得過既, 佢係一間普通既學校, 冇乜特別賣點

3) 卓思, 康傑, 迦南 我對呢d冇乜認識, 好似間間都差唔多咁
==> 商業味頗重既學校, 為左令佢地d "product" 見得人 (即係考得好), 學術野一定唔少的, so if 你想以學野多為 target 佢地都係一個 choice.

4) 荃灣聖母, 浸會幼稚園, d人都話唔錯
==> 你可以出去 other topics 睇下呢d學校既家長自己圍內既 chit chat, 就可以多了解到呢d學校係點, 家長係d咩人架喇...
5) 或者葵青區/荃灣區有邊間介紹

6) 九龍塘禮賢有咩評價? St Cat or 禮賢邊間好d?
==> 呢條我又係答左 N 次既...唉....好..你新黎, 又俾一次 chance 你, 下次我就唔答的了.

禮賢係貪佢有私小 back up , 小學起碼都收 70% KG 既學生, so 作為 back up 係一個 good choice, 因為禮賢既小學係幾好的, 但中學 (彭高) 就唔掂的, 要留意.

St Cat 出名在其英文, 活動性強過 KV, 學費亦貴過 KV, 以往考入名 DSS/私小機會亦大, 所以家長鍾意, 但近年自阿公以搞珠派位, 佢既"成功率"就低左好多了. 但仍有家長認為都好過 0 , 所以都係仍然好多人考的.

:)

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-27 23:25 編輯 ]

子爵府

ballballmami:

彥媽,
你好! 我好努力用左三個星期睇晒你既精華篇同答問I & II.
==>抵讚....好丫, 睇哂我就唔駛成日答完又答 same questions la....hehehe...

你話小學係最重要既學習階段, 我好同意亦覺得你既分享好發人心省. 我想問問你, 除左培正之外, 你覺得邊d小學除左學術成績唔差(唔使要最top),同樣校風好, 注重品格教育呢?
==> 其實好多都係既, (起碼多過中學), 只不過當你 take into cconsideration 埋 e.g. 有冇連繫中學, 名氣, etc 就來來去去都係個幾間咁囉.

我記得你提過你當年都有考慮過禮賢, 但記憶中你冇詳細評價過呢間學校. 而宣小你講過佢地好注重英文, 唔知其他方面係點呢? 你講左好多培小, 如果以培小做基準, 咁禮賢同宣小o係呢幾方面係點呢:
1..校風/品格培養
==>唔差得過培正, 尤其係禮賢

2. 宗教教育
==> 我冇宗教信仰, 所以我一向唔多理呢瓣的, 不過, 我知所有教會學校呢樣都只有多, 唔會少.

3. 學術水平
==> 禮賢係 average, PC 係數理, 中文最好, 宣道係英文強

4.升學出路(band 1)
==> PC 有連繫中學, 而佢既中學亦唔差, 禮賢小學 OK, 但中學唔掂, 宣道小學得, 但冇中學, 不過派位唔差, 但都幾谷的, 而且小學只收 30% 左右 KG 學生, 唔係包升的.

5.受歡迎程度
==> 三間各有捧場客, 都係超多人考的, 係睇你以乜為你既 selection criteria la...

另外, 我家校網屬於深水埗區, 40校網, 唔知你知唔知呢區有邊d津/官小既校風,同學術水平比較好呢?
==> 40 網最多人爭咪就係英華喇....係有仔既家長都揀硬咁滯, 但唉...佢都要轉 DSS 就知抽獎呢個制度可以有幾唔好, 係學校都怕左佢, 為左保証佢地收佢地想要既學生, 就要轉....so 明年連英華都轉埋, 咁 net 40 都真係冇乜好野淨...

要揀既...(1) 荔小, (2) 聖紀文 (3) 旅港開平都係 OK 既, 不過因為 SSP 係舊區, 所以除左英華, 荔小呢d之外, 好多係舊校舍, 較細同舊, 呢點你要接受.

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-27 23:38 編輯 ]

大宅

真係認真唔該晒彥媽

我仲有一個問題. 從你既分享中, 我覺得無論培小既課程都有d谷學生, 家長又因為想直升培中就更加鞭策d小朋友. 你認為若果當培中轉做直資, 同培小結龍既話, 會唔會做家長同做小朋友都冇咁大壓力, 唔再為一兩分上落而爭拼呢?

講真, 我聽你分享完, 我都覺得培小真係唔錯. 但係我知道自己道行唔高, 做唔到激勵個女之餘令佢感受唔到壓力...:cry:

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-27 23:36 發表

彥媽,
你好! 我好努力用左三個星期睇晒你既精華篇同答問I & II.
==>抵讚....好丫, 睇哂我就唔駛成日答完又答 same questions la....hehehe...

你話小學係最重要既學習階段, 我好同意亦覺得你既 ...
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

子爵府

我仲有一個問題. 從你既分享中, 我覺得無論培小既課程都有d谷學生, 家長又因為想直升培中就更加鞭策d小朋友. 你認為若果當培中轉做直資, 同培小結龍既話, 會唔會做家長同做小朋友都冇咁大壓
==>係, 轉到 DSS 當然會好好多, 不過, 點都唔會完全 no pressure 既, 因為一排位 (除非連排名都冇啦) 就會高低立見, 一有比較就會有壓力架喇...

大宅

你答得真係快, 真係唔該晒!

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-28 00:07 發表

我仲有一個問題. 從你既分享中, 我覺得無論培小既課程都有d谷學生, 家長又因為想直升培中就更加鞭策d小朋友. 你認為若果當培中轉做直資, 同培小結龍既話, 會唔會做家長同做小朋友都冇咁大壓
==>係, ...

男爵府

彥媽,妳真係好好,妳好無私,我係妳身上學左好多野,
錫啖先 (係咪好驚,半夜衝出來錫妳)

好奇一問(其實唔一定要答我架…)

妳既個人VALUE又來自那里? (學校/工作?) 有誰影響過妳~ :)
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

子爵府

060228:

彥媽,妳真係好好,妳好無私,我係妳身上學左好多野,
錫啖先 (係咪好驚,半夜衝出來錫妳)
==> 嘩....!! 真係好驚架, 舊曆七月, 半夜三更黎錫我, 我嚇死 ......就奇~~~ 我依家晚晚都追"妙手仁心"架, so 冇咁快 既...

妳既個人VALUE又來自那里? (學校/工作?) 有誰影響過妳~ :) ===> 其實每個人既 value 都受佢父母, 朋友, 學校 etc 所影響而 build up , 我都唔例外, 但更大既係黎自生活既體驗 (唔係某一個人, 係一d事件 you may say), 年紀越大 (好老...嗚嗚...:-( ) , 亦因為工作關係, 見既人多, 睇既聽既 case 更多, 自然體會就會唔同喇...

所以....我成日都好想d仔可以多d生活體驗, 接觸多d唔同 level/background 既人, 眼界就自會好唔同....對事物會更容易多角度去分析, 得著一定會更多....

我已經 gup 緊幾多歲可以 (佢心智+能力上) 俾阿仔去做下義工呀, 玩下志豐號呀咁添架喇....hehe (唔好笑我)

首頁
45678...58

尾頁

跳至