懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Dear all

唔開心…唔掂呀………..睇唔到大家的post.

如果大家唔介意,不如我地另起爐灶, 點睇?大家ok ?

Q4

男爵府

del

子爵府

:mrgreen: 到!

toffeenut, check pm pls~~

男爵府

thanks joeymos & kohelen..

希望大家快D上來發表一吓..

男爵府

係啦...個系統updated了後有些留言無左呀

大宅

好野~~~~~~~~~~~~
等我仲pm左kohelen話要開個part2添.
kohelen, 咁你睇左再話我知, 我應該聽日先去.

呢排心情真係大上大落, 連老公都有點兒受影響. :-|
前幾日同老公嘈, 我發好大好大脾氣, 本來應該控制住, 但真係一發不可收拾, 果晚鬧老公鬧到2點半都訓唔到, 之後又訓得唔好, 第二朝起身無乜懷孕feel, 又後悔又擔心, 又鬧老公攪到我咁. 嬲左成日, 老公又話懷疑上次小x同佢有關, 因為佢要定期食一種藥, 我聽完已經無嬲, 但就兩個人諗諗諗諗諗, 諗到驚以後未必有仔女. 不過我都係叫自己同老公對bb有信心, 其實到而家除左胸脹, 個子宮位有時拉拉下感覺, 真係又無乜特别感覺. 真係, 有野又驚, 無野又驚, 希望快d到下星期, 我會約西醫照u/s.

子爵府

toffeenut,
我約左一陣12:30睇, 返來話妳知:D
我同妳心情一樣...不過係我屋企果邊有d野煩...有時真係好慶, 之後又好後悔無心平氣和, 驚影響個胎:-| 我果邊仲有排攪, 希望盡量保持心情開朗啦!
而家...有時唔覺得小腹扯住, 我就好驚...個胸, 仲係唔覺漲:-|
唉~ 真係唔知仲要擔心幾耐!
我打算book下星期五/六睇西醫, 希望到時照到應該照到ge野! 應該會book陸x輝, 雖然我未睇過佢, 不過見d姊妹們話佢好, 佢又係香港區, 就睇佢啦!

大宅

kohelen, 各位sisters,

大家彼此彼此啦. :-| 不過我肯定驚過你, 因為我未生過, 真係諗到人都癲. 不過而家無腰酸, 我反而無咁驚, 我諗下星期三左右去見之前睇果個醫生, 到時已經6wks 4days, 我都成日叫bb俾心機, 吸晒我d營養, 訓多d, 快d長大, 快d有心跳. 唔知6wks幾去照會唔會太早呢? 我又想快d放鬆心情, 又怕太早去自己嚇親自己, 大家有乜意見呢?

洋房

Hello all sisters

真係好啦:lol ,好開心見到你地另開一個版面. 起初成幾日上唔到BK,真係激死人 到上到啦,又睇唔到你地D message. 我仲留言睇下你地係咪咁tim......唉...我miss 左好多你地既message呀:cry:  攪到我..  人地有好多野想同你地講ga ma ......

toffeenut,
我上星期睇左林醫師啦,佢話我陰虛內熱,腎虛,睡眠不足.又話叫我食佢D藥調理1個月到啦,8/9月可以試做人喎. 不過佢D藥真係好貴呀...我第一次睇,無執藥.我話等我諗下先,而且我未飲完王醫師D藥.佢地都好好傾,reception果位女士都同我傾左一陣. 不過feel 到有D hard sell.....
你依家心情如何呀? 唔好怒呀,小B會受影響呀,呢幾個week係關鍵期,小心呀.快D 照u/s見下小B啦.其實同老公哎交,真係好傷大家感情.我上星期睇林醫師果陣,佢問我小X時前前後後所發生D事,勾起我D唔開心..當日老公出trip,不會返港,得我一個返到屋企都忍唔住:-(.唔知點解同老公傾電話時,我控制不住發好大好大脾氣(可能我心入面怪佢無關心我睇完醫師情況),同佢嘈起上黎..果晚同老公斷斷續續鬧到2點幾3點, 我都訓得唔好呀...第2日覺得個人殘晒lor.....
你依家應該同你老公有個共同目標,讓小B健康快樂地成長,平安出世.:loveliness:

Kohelen, 你都係呀萬事小心,我都相信你地既心情都會影響小B,
希望你下星期照u/s 見到小B啦.我相信你地知道小B係肚入面既情況時,你地心情會好D!!
總之萬時小心,盡量放鬆心情!!:)

大宅

原文章由 LYYWSK 於 07-7-4 12:20 發表

真係好啦:lol ,好開心見到你地另開一個版面. 起初成幾日上唔到BK,真係激死人 到上到啦,又睇唔到你地D message. 我仲留言睇下你地係咪咁tim......唉...我miss 左好多 ...

LYYWSK,

真係多謝你... 我都知唔應該發脾氣架, 果晚之後兩日, 個人都殘左同好累, 好彩呢兩日補番數, 希望bb體諒我, 之後努力俾我地睇啦!

事實上相比大學果度既ec, 林ec個女助手又真係hardsell d架. :lol: 不過我好明顯俾佢地sell到. 乜都唔緊要, 最緊要bb安安穩穩, 健健康康.

腎虛真係要補好d!! 我未bingo前林ec無話我腎虛架, 一bingo左, 林ec就話我要固腎, 早一星期成日腰酸, 好驚好似上次咁, 而家有食中藥, 又去買d嘉頓合桃蛋糕食, 呢幾日好左啦, 你不如去買d合桃食下, 可能真係有作用.

後日我約左家計會睇之前做既驗血report, 同埋正式驗孕出醫生信, 等下星期照左私家, 先再book政府醫院同oscar lu.

複式洋房

原文章由 LYYWSK 於 07-7-4 12:20 發表

真係好啦:lol ,好開心見到你地另開一個版面. 起初成幾日上唔到BK,真係激死人 到上到啦,又睇唔到你地D message. 我仲留言睇下你地係咪咁tim......唉...我miss 左好多 ...

dear sisters
見番您地真係好,上唔到嚟人都癲,好難怪toffeenut發脾4,有咩事都無得係道傾,

toffee,kohelen
bb係上天(天父)所賜,我地控制到既野其實好少,不如放鬆的啦,好似無野咁先有型,我地平時傾開計個toffeenut唔係咁架,我地已前都討論過啦,有的媽咪追巴士,潛水出差飲酒食煙都無事,您做得好好架啦, 盡咗力就唔好礸牛角尖,我諗您老公呢排都適應緊您,做下其他野分散下注意力.好快就見到小b心跳,您估您地會唔會:-( 呢?您地要 take good care.

大宅

終於係大海度攬返哩碌木喇!

複式洋房

toffee,kohelen
你地比心機! 比起小生命,其他事情根本不太重要. 目前盡量開心, 食同訓!
希望我都可以放鬆少少。
第一次m完後已經蠢蠢欲動, 加上中醫又話我可以再試, 因為身體復完得很好...我已經好努力戒口食補品做瑜珈, 希望身體好d,上天送小生命給我.

子爵府

睇完林ec返來, 執左9日藥(因要下星期六先可以再去睇佢), 俾左一千大元($100一日藥), 好心痛:-( ...唔記得問佢要安胎到幾時......

今次去到, 林ec又係先把右手, 今次把左好耐, 又細力又大力咁...無出聲。然後把左手, 一把幾秒, 佢即刻: 哈~ 今次仲明顯!!
我問佢右手係咪仲未把出有孕, 佢話係; 但左手就好明顯, 仲比上次強~ 所以我都安心小小。
我問佢其實把脈係咪會把得出個胎有無問題ga? 佢話緊係把得出, 因為胎有問題係會直接影響母體的。佢話我都無野, 氣好左d, 但仲係唔夠血, 但都好過上次, 繼續食藥~
我同佢講, 我下星期可能要出差返大陸, 有無問題? 佢話一定唔好, 尤其係我上次小x, 而家呢胎仲未穩定, 一定唔好四圍去。然後佢問我要唔要假紙, 佢可以開假紙俾我等我唔駛上大陸。我話暫時唔駛住, 到公司真係confirm要我上大陸, 我先同公司講; 若公司要求證明, 我先問佢拎假紙~
林ec提我唔好拎重野同上樓梯/斜路。我話我避免唔到唔行樓梯/斜路, 佢就話咁要行得慢一d~

toffeenut,
如無意外, 6週幾都可以照到心跳的。我陀阿囡時, 6週3已照到心跳, 當時仲流緊啡tim! 所以今次我都會響大概時間去照, then book 醫院做產檢。
星期五約左睇蘇晶ec, 聽埋佢診斷, 到時再話妳知!

[ 本文章最後由 kohelen 於 07-7-4 14:42 編輯 ]

複式洋房

concat >您隻猫好得意, 我個名614係我隻猫既生日.日

大宅

哈!哩張相我想用好耐,就係成日upload唔到,e+終於show到“寶寶“個樣比大家睇!
原來大家都係愛貓之人,你隻貓女個樣都好sharp醒!

大宅

真係唔多掂,小產後d手腳一路都軟,尋日行得多路少少,今朝對腳就赤赤痛!:cry:

大宅

concat, oh!baby614,

我又要加入!! 我都係貓貓們媽咪!! 我想問, 點樣改張新相上去架? 改極都改唔到... :tongue:

kohelen,

聽林ec咁講你, 真係安心晒, 起碼個脈明顯, 等我聽日睇佢點講先, 希望有好消息啦. 我上星期六睇蘇晶之後個message你有見到嗎? anyway, 你睇完又話我知.
你今次都係食藥丸? 我上次問ec要安胎幾耐, 我想食少d中藥, 佢話我起碼都食到8weeks果時, 不過呢幾日我自己都feel到自己氣係好左, 腰都好左, 所以前幾日好驚呀.
我想問你有無覺得心跳大力左架? 我d心跳都幾大力, 安靜坐o向度, 有時件衫有蝴蝶結絲帶, 會睇到條絲帶一下一下咁震.

子爵府

原文章由 Toffeenut 於 07-7-4 15:09 發表
我想問你有無覺得心跳大力左架? 我d心跳都幾大力, 安靜坐o向度, 有時件衫有蝴蝶結絲帶, 會睇到條絲帶一下一下咁震.

心跳大力左就唔覺, 但心跳快左就覺, 但林ec話係因為我緊張, 所以心跳快喎! btw, 妳講開...我條腰都好左喎, 無再"鴛"住咁!
妳有無覺得體溫高左呀? 我老公成日話我個人好慶好熱喎~

妳睇蘇晶個message我有睇到。我去睇蘇晶都主要係想聽多一個醫師ge意見~ 如果佢同林ec意見一樣, 我會keep住睇林ec安胎(雖然好貴); 若有唔同, 到時再衡量。但星期五一定唔會響蘇ec度執藥住!

[ 本文章最後由 kohelen 於 07-7-4 15:45 編輯 ]

大宅

Toffeenut,
見到你有對摺耳貓呀!你係咪講哩張相呢??

Oh!baby614,
補祝你隻貓貓生日快樂呀!記得同佢講呀!

首頁

尾頁

跳至