嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

(唔好意思, 因為唔知點解 post 極都唔見有... 所以再開一個新 topic... 其他 BK 朋友 & Dr. Yonex 唔好介意)

Dear Dr. Yonex,

我個仔4個月2星期大... 由出世到而家佢經常會半夜起身, 個鼻仲會隆隆聲~

睇左5,6次醫生, 都係話佢有鼻敏感, 但係我同老公都無鼻敏感~ 醫生話現階段無咩可以做到....

我依足醫生建議, 買空氣清新機, 用生理鹽水滴鼻, 吸鼻, 3日洗一次床單... 換埋新冷氣, 用3M 過濾網, 1星期換過濾網, 洗隔塵網...所有所有... 都無改善.

最得意既係, 佢日頭係好正常. 夜晚8點訓, 11~12點鐘食夜奶再訓... 一到半夜 4~5點就一定會左典右典, 然後醒晒, 訓唔到~ 個鼻仲隆隆聲~ (其實不論佢幾多點訓都係4~5點出問題)

我起初以為佢肚餓, 但比奶佢飲又飲唔晒...飲完一放落床30分鐘之後又典過...

我以為佢無安全感啦... 我反轉佢趴響到訓 (當然自己唔訓睇實佢)... 但一樣唔得...

一定要抱起佢打直先訓到...

所以我估.. 可能係個鼻出問題... 但佢禁細... 可以點解決呢...

另外, 會唔會有機會係因為佢對牛奶有敏感而引發鼻敏感呢? 但佢skin 又無問題又白又滑....因為我好唔明...如果屋企已經係咁空氣清新... 唔好返起碼都會有小小好轉啦... 可惜又唔見有起色... 轉低敏奶粉會唔會幫到佢呢? 低敏奶粉又會唔會有唔好處呢...

牛初乳又得唔得呢... (if in case 佢唔係對牛奶有敏感)

對唔住...太長篇... 因為真係困擾左我好內... 我只係想我同 BB 都有覺好訓...

盼覆....

[ 本文章最後由 RonicaKwok 於 07-7-4 15:07 編輯 ]

大宅

我囡囡, 1.5歲, 2星期前肚呵&發燒, 上星期發現尿道炎(第一次), 醫生開了一星期抗生素, 快吃完了. 現在退了燒, 但冇胃口, 尿量比平日少, 肚子谷谷的, 不過精神都幾好.
想問我有什麼要做以確定囡囡痊癒?
是否要再去驗尿, 驗尿冇問題是否 = 痊癒?
怎樣可以好胃口些?
如何預防番發?
Thank you.

侯爵府

2024年龍年勳章

Dr Yonex,

有以下問題, 請幫忙解答 :
1) BB幾大先不用掃風 ?
2) BB皮虜很乾, 尤其小腿 (有查lotion, 沖涼水不是很熱) 還可查什麼 ?
3) B女是否最好不用爽身粉 ? 會易下面發炎 ?
4) 從不喜飲水, 只飲奶, 水份足夠嗎 ?
5) 如用葡萄糖加水可以嗎 ? 6個月以上可飲什麼果汁 ?

MANY THANKS :loveliness:

侯爵府

Dr. Yonex,

我地響呢邊呀~~~

大宅

文章由 jadepearl 於 07-7-4 13:30 發表
Dr Yonex,

Ans.: ~8/9 months if BB can sit well.
2) BB皮虜很乾, 尤其小腿 (有查lotion, 沖涼水不是很熱) 還可查什麼 ?
Ans.: Sorbolene cream, get it easily in the Pharm store.
Ans.: I little bit, no problem ga~
4) 從不喜飲水, 只飲奶, ...
Ans.: Try some diluted juice or glucose water first.

大宅

原文章由 RonicaKwok 於 07-7-4 11:05 發表
(唔好意思, 因為唔知點解 post 極都唔見有... 所以再開一個新 topic... 其他 BK 朋友 & Dr. Yonex 唔好介意)

我個仔4個月2星期大... 由出世到而家佢經常會半夜起身, 個鼻仲會隆隆聲~
...

我個仔4個月2星期大... 由出世到而家佢經常會半夜起身, 個鼻仲會隆隆聲~睇左5,6次醫生, 都係話佢有鼻敏感, 但係我同老公都無鼻敏感~ 醫生話現階段無咩可以做到....我依足醫生建議, 買空氣清新機, 用生理鹽水滴鼻, 吸鼻, 3日洗一次床單... 換埋新冷氣, 用3M 過濾網, 1星期換過濾網, 洗隔塵網...所有所有... 都無改善.最得意既係, 佢日頭係好正常. 夜晚8點訓, 11~12點鐘食夜奶再訓... 一到半夜 4~5點就一定會左典右典, 然後醒晒, 訓唔到~ 個鼻仲隆隆聲~ (其實不論佢幾多點訓都係4~5點出問題)
我起初以為佢肚餓, 但比奶佢飲又飲唔晒...飲完一放落床30分鐘之後又典過...我以為佢無安全感啦... 我反轉佢趴響到訓 (當然自己唔訓睇實佢)... 但一樣唔得...一定要抱起佢打直先訓到...
所以我估.. 可能係個鼻出問題... 但佢禁細... 可以點解決呢...
Ans.: Try Ephedrine nose drop 1 drop into each nostril before bed.

另外, 會唔會有機會係因為佢對牛奶有敏感而引發鼻敏感呢?
Ans. : Probably not.
但佢skin又無問題又白又滑....因為我好唔明...如果屋企已經係咁空氣清新... 唔好返起碼都會有小小好轉啦... 可惜又唔見有起色...轉低敏奶粉會唔會幫到佢呢? 低敏奶粉又會唔會有唔好處呢...
Ans.: Not useful.

牛初乳又得唔得呢... (if in case 佢唔係對牛奶有敏感)
Ans.: Not useful.

對唔住...太長篇... 因為真係困擾左我好內... 我只係想我同 BB 都有覺好訓...

盼覆....

Ans: Ai-ya , makeup and dressup la... chat later. 15:38

侯爵府

Dr. Yonex,

想多句...
Ephedrine nose drop 可以長期使用嗎?
響邊到可以買到呢?

tks tks

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-4 15:38 發表

我個仔4個月2星期大... 由出世到而家佢經常會半夜起身, 個鼻仲會隆隆聲~睇左5,6次醫生, 都係話佢有鼻敏感, 但係我同老公都無鼻敏感~ 醫生話現階段無咩可以做到....我依足醫生建議, 買空氣 ...

大宅

UTI

文章由 lokheima 於 07-7-4 11:51 發表
我囡囡, 1.5歲, 2星期前肚呵&發燒, 上星期發現尿道炎(第一次), 醫生開了一星期抗生素, 快吃完了. 現在退了燒, 但冇胃口, 尿量比平日少, 肚子谷谷的, 不過精神都幾好.
想問我有什麼要做以確定 ...
Ans.: Yes, better re-check the urine for culture. Not advisable to take med. solely for appetite, which will return normally.

大宅

1% or 0.5%. You can get it in Pharm store/ Watson's store. Better only for 4 days to one week, not for long term use.
If bb has no G6PD, try Vicks cream for applying to chest, that will also help stuffy nose.

原文章由 RonicaKwok 於 07-7-4 16:12 發表
Dr. Yonex,

想多句...
Ephedrine nose drop 可以長期使用嗎?
響邊到可以買到呢?

tks tks

[ 本文章最後由 Dr.Yonex 於 07-7-4 16:41 編輯 ]

大宅

原文章由 jadepearl 於 07-7-4 13:30 發表
Dr Yonex,

Ans.: About 9 months when bb sits well and not much bluip
Ans.: Try Sorbolene cream, U can get it easily in Pharm store
Ans.: No problem with trace amount.
4) 從不喜飲水, 只飲奶, ...
Ans.: Give some diluted juice/ glucose water 啦.

侯爵府

Dr. Yonex,

多謝你既回覆...
我想問...係唔係真係要等 BB 6個月大先有藥 "arm" BB 用呢?
真係要佢大下大下等佢自己身體去解決問題? :-(

by the way... 你好鍾意黃聖依嫁咩... 我都覺得佢幾靚... hehe

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-4 16:39 發表
1% or 0.5%. You can get it in Pharm store/ Watson's store. Better only for 4 days to one week, not for long term use.
If bb has no G6PD, try Vicks cream for applying to chest, that will also h ...

[ 本文章最後由 RonicaKwok 於 07-7-4 17:00 編輯 ]

大宅

原文章由 RonicaKwok 於 07-7-4 16:58 發表
Dr. Yonex,

多謝你既回覆...
我想問...係唔係真係要等 BB 6個月大先有藥 "arm" BB 用呢?
真係要佢大下大下等佢自己身體去解決問題? :-(

by the way... 你好鍾意黃聖依嫁咩... 我都覺得佢幾靚... hehe

Well, 唔 係long term, 好多藥都可以用~ 大個D就安全D 啦~
??黃聖依, 她唔係劉奕菲 咩? ^^ 其實佢有啲似我...Ka.ka..ka. , 但係我都有啲似花師奶~

[ 本文章最後由 Dr.Yonex 於 07-7-4 17:22 編輯 ]

侯爵府

tks tks... 我會努力... 仲有個半月!! BB 6個月大嫁喇...

下...唔好玩啦... 係黃聖依下華....

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-4 17:07 發表
Well, 唔 係long term, 好多藥都可以用~ 大個D就安全D 啦~
??黃聖依, 她唔係劉奕菲 咩? ^^

大宅

今朝奶奶帶了囡囡去驗尿, nurse話冇事了, 佢問過醫生, 話唔洗睇醫生了, 於是奶奶便走了.
不過Doctor, 我想知, 驗尿冇事是否 = 痊癒了!
囡囡尿量少而肚子谷谷的, 會否是有些尿排不到(排得不好), 這樣會否對個腎有問題呢?
Thanks.

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-4 16:37 發表
文章由 lokheima 於 07-7-4 11:51 發表
我囡囡, 1.5歲, 2星期前肚呵&發燒, 上星期發現尿道炎(第一次), 醫生開了一星期抗生素, 快吃完 ...

大宅

原文章由 lokheima 於 07-7-5 11:55 發表
今朝奶奶帶了囡囡去驗尿, nurse話冇事了, 佢問過醫生, 話唔洗睇醫生了, 於是奶奶便走了.
不過Doctor, 我想知, 驗尿冇事是否 = 痊癒了!
Ans.: Yes.
囡囡尿量少而肚子谷谷的, 會否是有些尿排不到(排得 ...
Ans.: Should be OK. No problem la~ Don't worry. For safety sake, recheck once more 6 months later will be more than enough.
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

放心了!:lol
Thanks Dr. Yonex!

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-5 12:09 發表
原文章由 lokheima 於 07-7-5 11:55 發表
...

侯爵府

2024年龍年勳章

Dr Yonex,

Thanks, Sorbolene cream 中文是什麼 ?

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-4 15:26 發表
文章由 jadepearl 於 07-7-4 13:30 發表
Dr Yonex,

Ans.: ~8/9 months if BB can sit well.
2 ...

大宅

To: Dr. Yonex

有關打針問題想向您請教!
女兒現在兩個多月大(本年4月20日出生), 已在健康院打了4合1 - 第1針, 於7月2日到私家診所打了肺炎鏈球接合疫苗 - 第1針及服食輪狀病毒疫苗 - 第1劑, 並已約了8月22日再到健康院打4合1 - 第2針及9月2日再到私家診所打肺炎鏈球接合疫苗 - 第2針及服食輪狀病毒疫苗 - 第2劑

現想補打Hib - 第1針改打5合1, 可以嗎? 是否一定要相隔兩個月才可以進行注射? 超過兩個月可以嗎? 因為想減少注射次數! 另健康院跟私家診所的疫苗是否相同? 謝謝!

Cheers,
Jennifer

別墅

有關BB大便問題

Dear Dr. Yonex, 我BB囡而家差一星期就四個月大,由三個月開始反覆出現厭奶情況,試過用米水開奶、開稀D奶或淨飲米水嘅方法都可舒緩下,飲奶方面大致都未算太少(约850-900ml per day), 反而佢大便就有D古怪, 未厭奶前每日一次, 墨綠色帶黃色粒粒軟身較牙膏硬,但厭奶後有時大便如常, 有時顏色轉深無乜黄色粒粒及較稀,有時會"bit" D淨黃色粒粒,究竟有冇問題?是否因厭奶導致腸胃不適?請賜覆!Thanks!!

大宅

聽落好正常! Green stool is because of incomplete absorption of Iron in the milk. So, when it turn yellow, it means that the absorption is better in his gut.
原文章由 sandy66 於 07-7-5 22:52 發表
Dear Dr. Yonex, 我BB囡而家差一星期就四個月大,由三個月開始反覆出現厭奶情況,試過用米水開奶、開稀D奶或淨飲米水嘅方法都可舒緩下,飲奶方面大致都未算太少(约850-900ml per day), 反而佢大便就 ...
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

首頁
12345...10

尾頁

跳至