嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔9個月,身上6成皮膚都有濕疹,紅and痕,剛看了一位朋友介紹的醫生,他開的藥如下:
1)沐浴: bath liquid
成份: /ML Total
Lipids 22.5%, Propyl Hydroxy
Benzoate.01%,Pine Tar1.75%
Triethanol-Lauryl sulp4.5%

2)洗頭:Excel Tar Shampoo

3)敷或浸:消炎用KMN04

4)搽面:5mg Mometasone

5)搽身: Tetra Cycline10mg Mometasone.67mg

請指教藥力是否重?因我朋友仔仔用藥三日就好了.Thanks!!

大宅

pls advise

DEL

民房

Dear Dr. Yonex,
我個仔仔4歲半啦
從小就有鼻敏感
一轉天氣就勁打乞嚏,
勁流鼻水
有時仲會因上此而流鼻血:-(
成日搞到佢好辛苦
見到佢咁我都勁心痛
點樣先可以幫佢改善問題
請你幫吓我

大宅

用噴鼻藥, e.g. Flixonase or Nasodex.
原文章由 NICOLEPURITY 於 07-11-9 15:36 發表
Dear Dr. Yonex,
我個仔仔4歲半啦
從小就有鼻敏感
一轉天氣就勁打乞嚏,
勁流鼻水
有時仲會因上此而流鼻血:-(
成日搞到佢好辛苦
見到佢咁我都勁心痛
點樣先可以幫佢改善問題
請你幫吓我 ...

(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

好媽媽勳章

Dr.Yonex :

我好担心我個細b呀,佢今日去完檢查(1 age),醫生話佢係超細b呀.
其實我都覺得佢好似細粒過家姐ka.
因為我睇番家姐,10個月時d高度同亞妹好似相差好多呀,咁點算呀?
佢食好多野過喎(好為食),夜晚6:00食左一碗粥,重食得落一個飽(豬仔/甜餐飽/提子)
醫生話怕佢愈來愈輕,下星期要再返去check多次.

其實會唔會有dmug問題ka???
p.s:
佢出世得5磅2.,宜家18/19咋
家姐出世都唔夠6磅,宜家4.5 ages,又係超輕30磅.:-(
兩個都係開刀.

[ 本文章最後由 寶妮媽媽 於 07-11-10 15:06 編輯 ]

大宅

Dr.Yonex,
我個仔2歲4個月啦, 係9月既時候有氣喘,血含氧只有87,入院住了5日, 跟住就診斷係哮喘,宜家每日早晚要聞2口BECLOMETHASONE DIPROPIONATE INHALER 50MG,但早2日因為傷風再次有氣喘, 我想問如果轉用善古靈,預防既效果會吾會比較好呢?

大宅

Yes, U can use Singulair 4mg with the inhaler together.
one tab before bed for 4 weeks.
原文章由 dorcaswong 於 07-11-11 16:46 發表
Dr.Yonex,
我個仔2歲4個月啦, 係9月既時候有氣喘,血含氧只有87,入院住了5日, 跟住就診斷係哮喘,宜家每日早晚要聞2口BECLOMETHASONE DIPROPIONATE INHALER 50MG,但早2日因為傷風再次有氣喘, 我想問如果轉用善古靈,預 ...

大宅

Go and see Child assessment centre la. Need referral ga~
原文章由 寶妮媽媽 於 07-11-10 15:03 發表
Dr.Yonex :

我好担心我個細b呀,佢今日去完檢查(1 age),醫生話佢係超細b呀.
其實我都覺得佢好似細粒過家姐ka.
因為我睇番家姐,10個月時d高度同亞妹好似相差好多呀,咁點算呀?
佢食好多野過喎(好為食),夜晚6:00食左一 ...

洋房

Dr.Yonex,

My BB is 4.5 mths old and the Dr. gave him Betnovate Cream 0.1% for his eczema. Is this too strong for BB's use cause I read cannot be used for children under 1 years? I'm sorry the cream is too strong although it helped improve his condition.

He has used Hydroderma 0.1% and Perderm 0.05% with not much improvement.

Many thanks for your response.

男爵府

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-7 11:06 發表
If U bother to check, maybe U can tell us it's Chinese name by now~
It is not really medicated but Vit.E added.

Can I use Kenkay Skin Relief Sorbolene V. E Light Cream for my baby (2 months old) everyday after bath?

大宅

Dr. Yonex
請問水痘針是不是有2隻牌子? 那隻牌子最好?
馬鞍山/沙田 那間醫務所有得打這一隻牌子

首頁

尾頁

跳至