跳至

首頁
12345...18

尾頁

子爵府

all,

入o黎 chat 喇.... :loveliness:
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

All

topic 好難搵. 等我嚮應吓!

AMOY 出咗支鎮江骨汁, 好得, 你地都可以做大厨, 大家不妨試吓, 我見藍田間佳寶賣近$5 兩支300ML. 近既去買番支.....

原文章由 mmak 於 07-7-4 14:14 發表
all,

入o黎 chat 喇.... :loveliness:
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

子爵府

kahobb,

鎮江骨汁.. 我都聽位 婆婆講過 得o既... 不過, 一直無試 ...
因為o個位婆婆o既廚藝...

原文章由 KAHOBB 於 07-7-5 18:39 發表
All

topic 好難搵. 等我嚮應吓!

AMOY 出咗支鎮江骨汁, 好得, 你地都可以做大厨, 大家不妨試吓, 我見藍田間佳寶賣近$5 兩支300ML. 近既去買番支.....
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

子爵府

今晚 見supermarket D ice-cream 減價, 同zoe 整左 香蕉船...

摷左d 搽麵包o既果jam, zoe 茶點 o既 cereal (coco ball) & 提子乾, 仲有我用o黎 裝飾蛋糕o既碎糖 ....

都幾好味o架bor ...:loveliness:

[ 本文章最後由 mmak 於 07-7-7 00:10 編輯 ]

男爵府

mmak,
好正呀!阿囡緊係甜到漏呢!
原文章由 mmak 於 07-7-5 22:52 發表
今晚 見supermarket D ice-cream 減價, 同zoe 整左 香蕉船...

摷左d 搽麵包o既果jam, zoe 茶點 o既 cereal (coco ball) & 提子乾, 仲有我用o黎 裝飾蛋糕o既碎糖 ....

...

大宅

好靚喎, 我都流晒口水....

原文章由 mmak 於 07-7-5 22:52 發表

...

子爵府

dorismama & ladybird,

:loveliness: 原來d 香蕉 溝左 jam & ice-cream 係幾好味架 !!

我以前唔食香蕉船的... 所以唔知道 原來都幾好食o既, 不過會食都好飽的 ... 要搵人share 先食得晒

子爵府

icycream,

我昨日焗左 muffin (又係 香蕉朱古力), 今次係有苦味喎...

我估係我焗"農"左d 朱古力粒, 個面焗耐左 又猛火左...比較 啡色左d, d 朱古力 黑色 我又睇唔出... 食落有d 苦味, 個 muffin 我逐d試勻晒... 都無苦!!

所以可以係d 朱古力 "農"左??

子爵府

原文章由 mmak 於 07-7-9 22:27 發表
icycream,

我昨日焗左 muffin (又係 香蕉朱古力), 今次係有苦味喎...

我估係我焗"農"左d 朱古力粒, 個面焗耐左 又猛火左...比較 啡色左d, d 朱古力 黑色 我又睇唔出... 食落有d 苦味, 個 muffin 我逐d試 ...

mmak,

但我無加朱古力 喎?! btw, 我都跟你試下整香蕉船先. 不過我無野裝飾. 唔緊要. 有icecream食 april已好開心了. 最近買了philipines icecream食. 唔錯架.

子爵府

o下~無加朱古力

philipines icecream... 你係邊度買??
我去 philipine 旅行時, 食過 佢地d ice-cream, 幾好食的... 尢其係 芋頭味 & mango 味, 仲買左2大筒 返港 做手信...:D

原文章由 Icycream 於 07-7-9 23:53 發表

mmak,

但我無加朱古力喎?! btw, 我都跟你試下整香蕉船先. 不過我無野裝飾. 唔緊要. 有icecream食 april已好開心了. 最近買了philipines icecream食. 唔錯架.

[ 本文章最後由 mmak 於 07-7-10 02:09 編輯 ]

子爵府

原文章由 mmak 於 07-7-10 01:54 發表
o下~無加朱古力

philipines icecream... 你係邊度買??
我去 philipine 旅行時, 食過 佢地d ice-cream, 幾好食的... 尢其係 芋頭味 & mango 味, 仲買左2大筒 返港 做手信...:D

我都唔知去邊度買尼d 朱古力?

philipines icecream...我樓下商場有食品展. small cans $80/3. 我就係買左芋頭味 & mango 味:mrgreen:

子爵府

icycream,

明天 會去 cakebase 買o野, 順便幫你買埋 mini muffin paper cup, 要唔要幫你買d 朱古力粒 ??

$15/包 200g 可入爐 朱古力釘 (半甜苦).. 都用到好耐o既, 我焗 cookies & muffin 都用, 阿女 鐘意食嘛...:mrgreen:

想唔想整 椰汁饅頭 ??..
我見好似好易, 材料都好簡單... 我只欠 yeast, 明天就去買, 你要就幫你買埋 ??...

http://hk.myblog.yahoo.com/april2003_mami/article?mid=203&prev=-1&next=194

anyway, I will call u tomorrow

原文章由 Icycream 於 07-7-10 15:13 發表

我都唔知去邊度買尼d 朱古力?

philipines icecream...我樓下商場有食品展. small cans $80/3. 我就係買左芋頭味 & mango 味:mrgreen:

[ 本文章最後由 mmak 於 07-7-11 01:32 編輯 ]

大宅

mmak,

可唔可以幫我買啲 mini muffin paper cup 呀?

原文章由 mmak 於 07-7-11 01:27 發表
icycream,

明天 會去 cakebase 買o野, 順便幫你買埋 mini muffin paper cup, 要唔要幫你買d 朱古力粒 ??

$15/包 200g 可入爐 朱古力釘 (半甜苦).. 都用到好耐o既, 我焗 cookies & muffin 都用, 阿女 鐘意 ...

子爵府

原文章由 mmak 於 07-7-11 01:27 發表
icycream,

$15/包 200g 可入爐 朱古力釘 (半甜苦).. 都用到好耐o既, 我焗 cookies & muffin 都用, 阿女 鐘意 ...

mmak,

要丫. 我要100隻mini muffin paper cup. 朱古力粒 & yeast. thx.

子爵府

icycream,

order rec'd

HoneyTracy,
will call u later

原文章由 Icycream 於 07-7-11 11:20 發表

mmak,

要丫. 我要100隻mini muffin paper cup. 朱古力粒 & yeast. thx.

大宅

mmak,

thx

原文章由 mmak 於 07-7-11 14:05 發表
icycream,

order rec'd

HoneyTracy,
will call u later

子爵府

icycream & honeytracy,

買左喇...

icycream - total $31.2
mini muffin paper cup 100/pcs $15
朱古力粒 200g $15
yeast 5g/包 $1.2

另 我買左 d 可入爐 mini paper cup 好平.. $12/300pcs 都幾"廷"身... 如果放密d 應唔會瀉的 !!... 我送d 俾你試下

我明天 整d miffin 請大家食... 順便試用o下...

honeytracy, 我約你交收好嗎 ??
... zoe 開始放暑假喇, 昨日經過檔雞蛋仔, 佢要我買俾佢食... 可惜佢喉嚨痛 醫生要佢介口~~
可能上次你請佢食過, 佢就愛上左... 以前我買俾佢 佢又唔食 ... 真係隔離飯香d o既 !!

原文章由 Icycream 於 07-7-11 11:20 發表

mmak,

子爵府

all,

yeast .. 我買多左3包 ($1.2/5g)

有無人想要 ??...... 明天交收埋 ??

大宅

mmak,

真係唔該晒,咁你睇吓幾時會再行過就約我喇,如果時間啱嘅話(因為我亞媽最近入咗醫院,所以呢排會比較忙啲)。

其實嗰檔雞蛋仔係整得幾好食呀!有時夜晚食完飯落街嘅時候我啲仔都會叫我買番去比佢哋食架;你話比 zoe 知等佢好番,姨姨買比佢食喇。

原文章由 mmak 於 07-7-12 16:36 發表
icycream & honeytracy,

買左喇...

icycream - total $31.2
mini muffin paper cup 100/pcs $15
朱古力粒 200g $15
yeast 5g/包 $1.2

另 我買左 d 可入爐 mini paper cup 好平.. $12/300pcs 都幾 ...

子爵府

all,

我昨日整左 椰汁饅頭 了, 都好容易... 大幾有6大個

不過~~
麵團發酵30mins 之後 都無變大 o既 ??
椰汁 味 唔係好覺 ??.. 口感 有dd 粗...

我 hubby 話 好食... 佢將d饅頭沾練奶食..

我依家又再整, 試下加d 餡入去 :loveliness: .. 希望成功

首頁
12345...18

尾頁

跳至