跳至

首頁

尾頁

子爵府

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=895224&extra=page%3D1&page=113<---PART 6

各位靚太,

由於PART 6好似留唔到言, 所以我開定個PART 7比大家繼續CHAT過吓......(其實我都唔太識用BK的新VERSION呢!!)

[size=large]英屬婦女島註BK分站~Part 5

[size=large]英屬婦女島註BK分站~Part 4

[size=large]英屬婦女島註BK分站~Part 3

[size=large]NEW: Any UK educated mommy here! Let's chat!

大宅

等我報到先!

大宅

一姐
我用緊swing架, 都算好用但係就係單泵, 我想買多set ameda雙泵, 係uk買平過買swing呀!

我用樽儲奶架, 因為我仲未係多到冰左d奶就唔洗溶比bb食, 好似呢排咁, 唔夠奶所以我間中都要補奶粉/溶冰奶. 如果你係好多奶, 冰左之後諗住幾個月後先會用既, 咁我覺得你就應該用儲奶袋囉...

子爵府

yat

我用一開始用奶袋儲, 之後用杯, 而家日日清用樽, 唔洗倒來倒去, 你用avent 唔掂咩, 你餵奶餵成點呀?

我唸你用word 打好先post, 因為新版成日都出唔到全部文章.

大宅

yat,

我用swing 同mini,一開始返工時係工司淨係用個mini 發覺唔掂,好難有let down,泵成大半個鐘都係得少少,之後知道出左swing 可以有按摩功能,同埋係工司用單泵時另一邊係咁噴真係好似好浪費,所以買埋個swing.

我一向都係窮奶媽,要好好掙取泵奶,係工司泵時先用swing,有let down時就即刻用mini 泵另一邊,用左兩個泵會快好多。 每日就淨係帶個swing返屋企,邊餵邊泵。

mini - 快,夠力度,但嘈同只係得泵嘅功能,同埋機身較重,因為需要連接樽身,要小心放,否則好容易翻側,倒潟奶
swing - 有按摩功能加快let down,靜同按鍵較易操控,力度較mini細但ok因mini其實大力時會好扯,機身只有喉管連在樽身,單手都可以輕易操控

至於儲奶,因為我有一set avent肥樽係朋友送而我自己一早已經係美國買左dr brown,又買左medela儲奶樽,初時都係用樽儲,後來就用埋boots奶袋。

加油呀!

子爵府

THX ALL,

我而家只係MID﹣NIGHT起身泵一次到﹐平時就埋身餵﹐NIGHT TIME比奶粉﹐希望佢可以食得飽D﹐睏耐D﹐BUT下個月就要返工喇﹐都係時候要準備儲奶比小B囉。

我用緊個AVENT手泵好多時都泵到我手軟﹐為?可以KEEP到奶量﹐所以而家物識定個好泵幫手!

CYL,
咁請問AMEDA同SWING邊隻泵會好用D呀?

ALL,
咁妳地係用邊隻奶袋架﹐晌邊樹買會平D呢? THX ALOT!!!

大宅

I report here..
the new version is so confusing ?-(

大宅

一姐
真係羨慕你咁快就咁多奶, 係咪第二胎多d奶架? 我頭果一兩個月都無乜奶, 日日飲魚湯都唔夠....:-( 前排好d而家又少返, 都唔知點解, 我諗住下次返uk買d多奶茶之類既野, 希望好d啦!

子爵府

yat

個b都未滿月,你咁快夜晚比奶粉佢飲呀, 頭個月最好全人奶喎. 你可以到返工時先補奶粉比佢. 而家夜晚細b係咪同你訓呀? 飲全人奶真係無咁易病架, 同埋一定唔會便秘同熱, 個個b頭一個月夜晚都係要起身, 你咁都捱唔到呀, 你埋身餵佢好過泵出來呀. 努力o的啦.

cyl

你係咪m come 所以奶量下降, 我聽人咁講, 我而家仲未有m呀, 所以都可以維持到奶量.

大宅

原文章由 wawa 於 07-7-6 09:00 發表
cyl

你係咪m come 所以奶量下降, 我聽人咁講, 我而家仲未有m呀, 所以都可以維持到奶量.

唉...前兩個星期m來, 奶量少左, 咁岩又去左我阿媽度住, 媽咪一向唔主張餵人奶, 見我奶少就成日比奶粉bb食(我諗一日食成3餐都有), 前幾次m來, 一來完d奶就多返, 今次就來完都無多到, 唔知係咪因為m來時啜得少呢!

子爵府

cyl

都有關係,所以好多人都m來之後,發現無乜奶就放棄,我唸我上胎都係咁,所以都係餵得10個月. 今次囡囡成日都要埋身餵佢, 加上有時半夜哭我都會比佢啜兩下, 咁好過我起身呵佢, 所以佢仲可以5-6餐奶, 同埋佢而家食返多少少粥啦, 遲o的可以skip 一餐奶, 咁仲可以keep 住夠比佢飲. 你都要努力呀,如果唔係你想餵到2歲個target 就比較難, 而我自己個target 就係1歲.

大宅

wawa
雖然少左奶, 不過我無諗過放棄呀, 可能因為我由頭到尾都唔係多奶, 所以呢排最多咪飲下魚湯同通草水囉... 好彩我唔洗返工, 日日隔一兩個鐘埋身餵都ok, 我諗咁樣會慢慢多d奶既喇...

你知唔知多奶茶有無用架? 係邊度有得買?

子爵府

WA,
唔係呀,因早前LULU痴我多?,要跟返我睏,為?唔想嘈醒佢,同埋小B又睏得曳(特別蝦我咁),所以咪將佢唔交比工人湊囉,同埋想佢食奶粉食飽D嘛! 比妳而家咁講我都想NIGHT TIME自己湊返添!!

CYL,
妳唔好咁講啦,我D奶量好一般咋,小B成日仲好似食唔飽添,有時個個鐘餵佢都唔掂:-(

子爵府

cyl

我無飲過多奶茶, 唔知有無用,但係聽有o的mami 有飲話ok喎, 你可以試試

yat

你而家只係2星期係咁o家啦, 我2個星期時都係2個鐘餵下佢,到第3個星期2個半鐘之後3個鐘,而家都係3個半鐘餵下佢. 到夜晚就唔叫佢到佢朝早醒為止, 同埋初時驚佢黃所以餵密o的之後無黃就拖長佢餵, 但千奇唔好一哭就餵,這樣會變了安撫奶咀.

大宅

wawa
我阿b通常喊都未喊, 淨係開始週圍郁我就餵佢, 唔怪得知我餵得咁密啦! 不過我都慣lu, 佢夜晚食少少奶就訓返, 所以都唔係好辛苦, 佢真係當我係安撫奶嘴架, 要食住奶先肯訓....

子爵府

cyl

你看看夠鐘未,如果未夠鐘同佢玩下先, 咁佢就知道我地唔係欺騙佢, 咁夠鐘餵佢佢自然會食, 咁將來就容易些控制佢三餐.

大宅

一姐
睇呢個post, 好似ameda好d喎 http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=970295&extra=page%3D47

你有無聽過fridge-to-go呀?

大宅

wawa
我驚我係唔夠奶bb先食咁密, 等夠3個鐘bb會唔會唔夠食架? 我個b已經係細size既喇, 醫生都話佢輕呀:-(

等待驗證會員

請投 Kiyomi 一票~~上面數落第三行,右手邊第二張~~

http://www.bounty.com/competitions/BabyOfTheMonth/browse.asp?btyToddlerOrBaby=B&btyCurrentPage=19

多謝~~謝謝~~
Thanks~~Merci~~Danke~~

子爵府

WA,

最難頂係小B同LULU一樣,SLEEP質素都係好差,特別係NIGHT TIME,SO昨晚我都好似未睏過咁囉!!! 呢D日子唔知要捱幾耐呢。:-(

首頁

尾頁

跳至