跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

沙沙

係我來呀! 你無認錯呀.

cyl

有1仔1女同我係度玩緊, 但而家係website 個節目cut了很多, 所以我個PART都CUT 了

YAT

初初係這樣,我都係得2-4OZ, 遲些會多O的,你要兩邊輪流餵, 我要找日探你,我近日好忙, 家姐今個SAT會回來下星期走,MAMI就28/7走, 我會29/7 去TKO 因為仔仔個同學係OCEAN SHORE 攪生日會之後可探你. 明日HB BD 又要同佢食飯,下星期到我BD 會去OCEAN PARK, 下個月再過多兩星期又到朗謙BD 真係有排要慶祝.

[ 本文章最後由 wawa 於 07-7-10 15:46 編輯 ]

大宅

yat,
其實如果bb有濕疹,餵人奶係有幚助架,但係我就唔會建議搽太多lotion,因為濕疹皮膚最緊要通爽,所以醫生開類固醇都會有一個drying effect,好多人奶媽媽都會日常吱多少少奶係消毒棉上面,輕輕同bb係面上印下,待乾先搽適量lotion。 我個女好好彩冇濕疹,但係係個令月時唔知係咪因為poo poo習慣有變,pat pat四圍出左紅疹,我都係咁樣同佢每次換片時用人奶印,乾先再着番片,兩日之後就冇事,到而家都係。

唔好太擔心覺得少奶,餵人奶真係要放鬆,太緊張都會影響奶量架,好似cyl, wawa咁講,比佢啜密d,你為左bb努力,佢知架,餵人奶呢個經歷,你以後會好回味。

wawa,
個show好正呀,雖然只係得半個鐘,但係所講嘅都好一針見血,如果可以少番d時間講phil個邊,多番d講解一般人對餵人奶嘅誤解就勁正啦!點都好,好高興你可以為一眾人奶媽表達心聲!

ava,
你好呀
97年7月1日後於海外出生嘅港人子女都會需要做一份"居留權審查",因為從呢個日期後,以往under british territorial law嘅居留身份唔會再被確認。如果父母係決定會回港定居,子女係可以根隨港人父母而申請一個dependent visa,唔需要受visitor visa嘅規限,就算期間回英國讀書,只要父母係係香港,就冇問題。從呢個visa起計7年後,就可以根一般居留法申請港籍,攞passport。

大宅

gloria,
真係恭喜你,而家係香港小朋友讀書,做父母都要緊張埋一份,睇新聞見d父母週圍揍,重要好多時出動埋袓父母係心儀學校排定隊先,真係 :-|

cyl,
冇諗住去西田bb餐廳呀,因為佢地d bb餐都只係用和光堂包裝食品,叮番熱比bb架咋,而且bb位就係得3個,好似個窿咁比bb坐入去,平日就唔知會唔會多人,但係我都會只係weekend可以帶個女去,諗都一定唔會搵到位。

禁止訪問

子爵府

沙沙

係呀, 係我屋企拍架.

YAT

BB 係6個月前通常都會有呢的點點,不過多數3個月後先會出得利害的, 同埋如果係濕疹你更加唔好補奶粉, 可能奶粉引致. 飲人奶會出少些, 如果真係要塗藥膏,好了便停就OK, 同埋記住塗CREAM 同埋用HONEY 同佢沖澡,會好些, BB 要到1歲後, 皮膚抗體先會好些.

子爵府

ACPURPLE

我唸如果真係要鼓勵多些人餵母乳,一定要做多些宣傳, 而家係比奶粉商渲染全個市場. 尢其日本奶粉,好似講到唔食唔得咁.

大宅

YAT

I am not too busy...
still usual, doing boring work...
I found the new bk difficult to use so seldom leave message here lor

also found that there less and less people leave message in BK so its a bit strange?-( ?-(

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 yatjeh 於 07-7-10 13:01 發表
THX ALL GALS,

我仲有一個星期就坐完月喇,到時又可以帶嚇小B去平台行嚇,唔駛留晌屋企咁悶!!!

AVA,
WELCOME BACK,我17號就坐完月喇,到時我地又可以約見面喇,NIVANA佢返 ...

一姐

未呀!但今日見咗2份;一份將軍澳另一荃彎(幼稚園)

[ 本文章最後由 gloriap 於 07-7-10 19:25 編輯 ]
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

wawa
Oh, so you are Karen, I watched the whole program but forgot what Karen looks like lu. I was looking for a BB who looks like yours!

Yatjeh
I bought some herbs from chinese medicine shops and used it to wash Isabelle's face 3-4 times a day. I can see improvements after 2-3 days ah. Maybe you can try it too.

acpurples
I think my breastpump's (swing) power has weaken a lot. Did you find that after using the pump for a few months? Do you know how often I'll need to change the membrane? I asked the shop and they said maybe the membrane has worn out and I should try changing it.

子爵府

CYL

You can click here to view again the programme.

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/hkcc/20070709.html

子爵府

Gloria

咁好呀,囡囡叩門成功, 今年有好多人都叩門成功喎. 希望囡囡可以讀得開心啦, 今年輪到我頭痛啦.

子爵府

WA,
我近日真係覺得D奶量少?,而且小B又快肚餓?,都唔知我可以捱到幾耐添架? 其實我真係好想佢食到多D奶,所以我昨晚自己湊佢無補奶粉比佢,BUT今晚LULU又要跟返我睏所以我只好泵OR補粉比佢食喇!

沙,
妳好TOUGH呀可以湊得掂3個寶貝,我而家有工人幫手都比兩個MONKEY搞到無時停呢,請問妳有無咩湊B心得可以教嚇我呀?

子爵府

CYL,

我近日都買?金銀花+臘梅花比小B清潔面仔時用,希望可以幫到佢啦!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 twingirls 於 07-7-7 01:51 發表
請投 Kiyomi 一票~~上面數落第三行,右手邊第二張~~

http://www.bounty.com/competitions/BabyOfTheMonth/browse.asp?btyToddlerOrBaby=B&btyCurrentPage=19

多謝~~謝謝~~
Thanks~~Merci~~Danke~~

I voted for kiyomi^.^

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hi everyone...
long time no chat!!!
~先要恭喜一姐誕下麟兒~^.^

好耐無見,講下近況先
I am now 37 weeks pregnant, not long to go...
2 weeks ago I passed "Life in the UK" test for the visa, which is great news-> it really is a stupid test!!!

And that week, unforturnately, I had unknown abdomen pain. I could barely walk. I went into the hospital and stayed overnight to be observed. I took pain killers and antibiotics, the pain had gone the following day. So the midwife discharged me. But 2 days later, the same thing happened. I went to the hospital and stayed another night - the doctors and midwives still couldn't find out what cause the pain-.-Poor Francesca didn't know what's happening. After I went home she woke up in the middle of the night, crying "mami, mami" - afraid I'll go again...>.<

I finished working in the creche that week...I stay at home most of the time now. So I am quite bored really... That's why I can come and chat to you again^.^

My sister will come and visit me from HK next week (hopefully, help me out a bit!). She will be with me during the birth of Willow. I wanna try water birth. Did anyone try the birth pool before? Any advice? Talk to you all later~

Thanks~

子爵府

GLORIA,
點解妳又搵番幼稚園工?? 妳唔係想多D時間晌屋企TAKE CARE KIKI咩? 仲要去到荃灣做咁遠添?

YENNIE,
妳好嗎? 不經不覺原來妳都就快生得喇!!! 預祝妳生產順利先。其實我估妳都就快生得架喇,妳果D痛係咪假陣痛呀?

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 yatjeh 於 07-7-11 22:35 發表
GLORIA,
點解妳又搵番幼稚園工?? 妳唔係想多D時間晌屋企TAKE CARE KIKI咩? 仲要去到荃灣做咁遠添?

佢小一番全日最梗要放學後照顧到,只老公份唔掂!幼稚園時間較好,我冇牌唔易有空缺啱;唔易有人請(高不成....).但又鍾意做呢行 有kln 當然好,遠係遠d ....最梗要時間好同$$ ok 我耐冇做野而家只呢方面;呢行經驗:cry:
我女2001年1月8日QE出世  

首頁

尾頁

跳至