跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我先報到!我仲係全人奶媽媽,埋身餵!只有好少時間補奶粉。

人奶媽媽條路好難行,有時阿b喊,身邊d人第一句就話阿b唔夠飽。又有時阿b隔一,兩個鐘又要飲,整天"痴"在我身上。早兩天仲乳腺炎入院添。我住院那晚,阿b可以一個半小時飲10oz奶粉 !都唔知我平時夠唔夠比佢食!

複式洋房

我都仲係.....就快返工...
有時阿b喊, 聽到身邊d人第一句就話阿b唔夠飽, 開頭都有d唔開心...但宜家好d啦, 姑娘都話bb重得好好......

原文章由 welcome 於 07-7-5 12:28 發表

人奶媽媽條路好難行,有時阿b喊,身邊d人第一句就話阿b唔夠飽。又有時阿b隔一,兩個鐘又要飲,整天"痴"在我身上。早兩天仲乳腺炎入院添。我住院那晚 ...

洋房

Me too!
我都算好彩, 身邊d人都幾支持, 努力幫我增加奶量(湯水加休息), 剩係我老公驚我辛苦得濟.
我覺得最難頂係唔夠 特別係阿b扭計時!

[ 本文章最後由 丹妮斯 於 07-7-5 13:45 編輯 ]

別墅

原文章由 welcome 於 07-7-5 12:28 發表

人奶媽媽條路好難行,有時阿b喊,身邊d人第一句就話阿b唔夠飽。又有時阿b隔一,兩個鐘又要飲

完全一樣, daytime有人同佢玩下會好d, 3個鐘一餐, 但成日唔sleep..唉..

大宅

我都係餵全人奶,我同丹妮斯一樣,身邊d人都幾支持,奶奶煲好多湯水令我增加奶量。
我都覺得最難頂係半夜餵奶,我試過餵餵下左,唔知過左幾耐老公拍醒我,好彩無look左bb落地 :loveliness:

複式洋房

我都係餵全人奶, nobody 支持 or oppose. As most of the time, there are only kids and maid at home with me.:-|
我都試過餵餵下左. Everytime I remember it, I am so frightened, thoughbb無look左落地.

大宅

我B女個半月啦,全人奶埋身餵,有時真係好down隔一陣又要食,隔半個鐘都試過,唉....都唔知係佢大食定唔夠奶定係猛長期作怪。惟有堅持遲d會好d啦。
早幾日仲唔肯用奶樽....我18號返工喇,好擔心。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都飲好多魚湯,噴奶反應亦好密,但阿b好似小金魚,食完仲食手手。

好似剛剛餵完先落街,一個鐘後返來99已經話又餵左6oz奶粉:-( 。
都唔知係唔係乳腺炎痛到cc下,影響奶奶質素!

[ 本文章最後由 welcome 於 07-7-5 14:56 編輯 ]

複式洋房

Most of the time I breastfeed my baby, the road is difficult and lack of support. Most of the time you only heard maybe your baby is still hungry and now I can treat it as a joke! My baby gains two pounds in a month and it really support myself to continue.

My baby also don't sleep in day time but luckily she usually sleep 3 to 4 hours in the night time. Hope we can maintain as long as we can.

洋房

我BB而家六星期大, 好似剛剛經歷完猛長期(希望無feel錯), 之前有三、四日每次食個幾鐘 個幾鐘, 我真係辛苦到喊左2次
我BB由2星期大開始, 一直只 個幾兩個鐘就要再食, 呢兩日開始間中 到兩個幾三個鐘, 我希望會越來越好.
我都試過餵餵下左成個鐘, 但因為我半夜係躺餵, 所以唔會look左bb落地, 而我 係唔郁, 所以都唔怕壓親BB

[ 本文章最後由 丹妮斯 於 07-7-5 15:38 編輯 ]

別墅

原文章由 丹妮斯 於 07-7-5 15:36 發表
我BB而家六星期大, 好似剛剛經歷完猛長期(希望無feel錯), 之前有三、四日每次食個幾鐘 個幾鐘, 我真係辛苦到喊左2次
我BB由2星期大開始, 一直只 個幾兩個鐘就要再食, 呢兩日開始間中 到兩 ...

你教下我躺餵啦. 我試3次都fail, 自己唔啱位, bb食完又好似唔落格咁流到一床都係....

大宅

我都係全人奶頭埋身餵r,
暫時阿b都未洗補奶粉住,
不過佢日頭真係個幾2個鐘食1次,
但好彩佢at night又好"naughty",
可以訓成4,5粒鐘先嗌野食:lol:

男爵府

我係人奶媽媽
前排阿B發完燒搞到飲食不定時
有時一個鐘食一次, 有時三四個鐘食一次
每次差唔多食一個鐘
本身阿b好少食夜奶. 病完就要食夜奶
琴晚累得滯餵餵下 起身時差D跌左阿B落地下

呢幾日我仲感冒... 超辛苦呢. 好想唔餵住
62 仲響呢個時候打擊我. 叫我轉餵奶粉

大宅

我都係人奶媽媽,同你地情況相同。想分享下我既經驗!
埋身餵得好密,但係呀b亦都喊得好密要食!
我的救星: avent手泵,每次泵奶 ~ 用奶樽餵!

我發覺:埋身餵時,呀b食奶由5分鐘至40鐘,可能都係食得2至3oz,仲要食到佢成塊面我成身都係奶!
但係泵奶,可以泵到4-5oz比佢1次過食哂! 我同佢都舒服。

伯爵府

我都係,全人奶埋身餵阿b.
我隻仔都係,有時隔個零鐘/2個鐘/最長3個鐘食一次,有時食10mins/30mins/最長60mins,今日去健康院同姑娘傾,佢又話阿b 體重ok,人奶b 係咁wor

伯爵府

係呢,各位人奶媽咪,你地通常同阿b出街係點餵奶?
我剛買了哺乳衣,餵仔都幾方便

伯爵府

仲有,你地bb會吾會好似成日有d分泌物(痰)係喉嚨or氣管,吾上吾落??

別墅

原文章由 reginang 於 07-7-5 20:32 發表
係呢,各位人奶媽咪,你地通常同阿b出街係點餵奶?
我剛買了哺乳衣,餵仔都幾方便

我都係用哺乳衣+哺乳布(蓋住唔俾人見到..)..一要餵就俾佢架啦...

別墅

原文章由 reginang 於 07-7-5 21:51 發表
仲有,你地bb會吾會好似成日有d分泌物(痰)係喉嚨or氣管,吾上吾落??

一樣呀,有個陪月教我飲湯呀要加果皮會好d......

洋房

原文章由 jadeleejk 於 07-7-5 18:23 發表

你教下我躺餵啦. 我試3次都fail, 自己唔....

我第一次躺餵就成功, 無咩特別技巧 , 總之餵果邊就側果邊躺, 阿B亦打側對住個 nipple, 餵時儘量令阿B成個嘴都含住個nipple, 無空間俾阿B吸風, 希望幫到你啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至