跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

year 媽,

你初初開奶粉俾bb食要開稀d,即係俾多d水,少d奶粉,噤bb就可能肯食喇!!

我已經無餵人奶,俾奶粉jodie食,佢食和光堂,聽人講呢隻奶粉比較淡味d,你可以試下呀!

[quote]原文章由 girahei 於 07-7-11 02:07 發表
今日再開

大宅

我阿仔係飲香港雪印, 不過佢要嫲嫲餵先肯飲. 我諗Year 媽你找其他人代你餵會好d.

我病完又快M 到, 我都就快無奶, 所以Peggy 你千萬不要整到自己無奶呀, 有得食就食啦, 好野唔嫌多架.

同埋我好懷疑d 奶粉話自己的味同人奶好似有幾真, 大家都知人奶的味係跟阿媽飲食而定的, 個個BB 的人奶味道都係custom made 的, 奶粉又點會跟得足?

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BK short short地咁, 唉...... 好難用 ......
呢幾日忙到傻, 上唔到黎......
今日同sheena打一歲針, 磅左重, 唉... 得8.5kg=18.7磅, 係細碼b, 比姑娘問點煮粥仔, 我同工人姐姐都要努力 ~~~
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

year媽
我都餵緊奶粉啦, 食緊森永, 一般日本奶粉都淡d架, 你去卓悅可以一罐咁買架 ~~~ 慢慢餵year啦, year食左咁耐好野, 你要佢唔食, 點得呀?

michael媽
呵呵, 你好勁啊, 上電視, 總算幫人奶媽爭一口氣 !!!

就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

複式洋房

I've just watched 鏗鏘集 in web. It was very very touching, to see Philippines mama have body print to support BF....

Also, Michael's T-shirt "I love mama milk" very Smart wor .....

now my milk become less and less la, only 4oz dairy .. hope to keep on until last drop.

大宅

nikita,
我都係返工前睇咗節目啦.......妳望住朗朗個樣冧到.....

大宅

今日Marsha飲奶量創新低......工人話全日佢只係飲咗30ml.....

fiti,
好少見妳係度出現,多d來呢度傾下啊......
估唔到咁後生嘅妳都可以為咗bb咁努力,好叻啊!

大宅

tks 各位意見...我呢2日分別比year試咗a+3, 香港雪印, 森永, 開得稀又唔食...啱份量又唔食...我唔餵佢比嫲嫲餵都唔食...點算....

大宅

醒目開學勳章

year 媽,

你俾99餵year食奶粉,你要行開一陣,唔好俾year知道你o向到.因為bb好叻,知道你o向到就會唔肯食奶粉!

仲有初初轉俾bb飲奶粉,佢地係要適應,食慣好野,你宜家俾d無禁好o既佢,佢地都要d時間接受囉!慢慢黎,一定無問題咖!

[quote]原文章由 girahei 於 07-7-12 02:55 發表
tks 各位意見...我呢2日分別比year試

大宅

我講出事實係唔想d 人比壓力人奶媽咪, 你地都知, 餵人奶係小眾活動.

Year 媽, 我記得Year 食奶食得好密, 你有無打算餓下佢? 唔好比佢將人奶當水飲?

大宅

fiti,
多d上嚟吹下水,同我地分享下karl 嘅近況ma.....

趴地,
都好耐冇見你喎,再過兩星期又可以見到jodie la,唔知你今次又會同佢個髮型有咩新攪作呢 jodie紥孖辮真係好cute

sherry,
sheena有18.7lb都ok wor,生長線上bb到1歲時應有出生時體重嘅3倍,咁sheena係人奶b,會低番少少,咁都好逹標吖。講真,我都真係好唔明,點解世衛出左個人奶bb生長線都咁耐啦,全港所有醫院同疹所都仲係用緊n年前個標準,成日都係到誤導d媽媽,一有少少唔夠數就話要點樣點樣加強關注bb飲食,有時都真係想講,唔係唔比佢食,亦都真係已經花盡心思,但係佢係唔食咁又有咩方法呢????

好似jess話marsha全日飲30ml,cara又係3:30罷飲奶,到問番醫生可以點時,佢咪又係只係叫你慢慢試下啦.... 所以我由cara從出世係25線,6個月時10線,9個月時3線,再到而家佢自己唔食3:30, 係呢幾個星期,每日都真係頭痕佢點解下午唔食,而家我會諗係咪真係要咁睇住條curve嚟做阿媽呢 ?-( ?-(

到1歲時打針,一於唔理佢lu,幾重?逹唔逹標? 無所謂啦,佢夠活躍,又唔係話完全唔肯食野,咪算數lor,我呢個阿媽都真懶散

大宅

頭先打打下無端端被kick走添,想結尾話....

"turbo嵐"同"牛丁Car"呢兩條友仔咁好動,食幾多都入不敷支啦,細碼b??? 駛乜驚,佢地都不知幾惦檔

男爵府

原文章由 acpurples 於 07-7-12 11:43 發表

"turbo嵐"同"牛丁Car"呢兩條友仔咁好動,食幾多都入不敷支啦,細碼b??? 駛乜驚,佢地都不知幾惦檔

其實sheena趺至細碼b, 我覺得有無攪錯呀? 佢都食唔少架喎, 工人姐姐一齊去, 驪到我咁講, 佢都唔開心, 因為佢都好比心機煲粥仔比sheena食, 不過姑娘話sheena既發展超越一歲應該做既野, 加上佢已經可以來去自如, 姑娘見佢好忙咁走黎走去, 姑娘話唔怪得佢唔長肉 ~~~~~~

尋日去到健康院, 眼見好多細過sheena既bb, 體型上好肥腫, bb太肥真係唔好睇, sheena & cara 雖然嬌小, 但好可愛, 呵呵呵 !!!
就注定會失敗。

男爵府

jess
marsha食30ml, 真係好嚇人, 今日好d未?
其實佢係咪鍾意食其他野多d?
sheena開始鍾意跟我地食野啦, 我地食既野佢見到會叫 'mum mum' 架 ~~~
就注定會失敗。

大宅

原文章由 acpurples 於 07-7-12 11:43 發表

turbo嵐???嵐嵐算唔算呢 嵐嵐又係勁食野, 平均3.5小時食野,全個伊滕家芝士蛋糕都食到
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

醒目開學勳章

acpurples

我少o左留言咋!但係我日日都有睇下你地講d乜呀!因為jodie已經係全奶粉bb,我唔係幾好意思o向呢到留言ops:" />

今次party我都未諗到同jodie整d有咩新攪作呢

大宅

醒目開學勳章

原文章由 sherryyeung 於 07-7-12 12:13 發表

其實sheena趺至細碼b, 我覺得有無攪錯呀? 佢都食唔少架喎, 工人姐姐一齊去, 驪到我咁講, 佢都唔開心, 因為佢都好比心機煲粥仔比sheena食, 不過姑娘話sheena既發展超越一歲應該做既野, 加上佢已經可以來去自 ...

sheena媽,

你唔洗擔心sheena o既磅數輕,因為jodie都係得8.8kg,不過姑娘都無話佢輕,一個個姑娘唔同,我睇返本健康院書仔,都係話係50%條線,佢地食好多野都唔肥,我地都無辨法,只要其他發展ok就得啦!仲之健健康康咪得囉!肥都唔代表係好啦!

大宅

原文章由 趴地熊 於 07-7-12 12:41 發表
acpurples

我少o左留言咋!但係我日日都有睇下你地講d乜呀!因為jodie已經係全奶粉bb,我唔係幾好意思o向呢到留言ops:" />

今次party我都未諗到同jodie整d有咩新攪作呢

哈哈,做乜咁傻,有朝一日我地呢班奶媽都會唔再餵人奶啦,咁咪要散band???點得架,我第一個舉腳反對 :mrgreen: :mrgreen:

重要每月gathering架ma,又要去打攪下sheena媽間新屋,諗都唔好諗話唔好意思留言呀!

大宅

無錯, 現在BB 無時停周身郁, 食幾多都無用. 我阿B 現在得個高字.

我想問大家比飯仔BB食未?

oh, 不要散band 呀, 餵過人奶都係奶媽, 一世都係呀.

[ 本文章最後由 nikitac 於 07-7-12 14:04 編輯 ]

男爵府

大家唔好唔上黎, 終有一日大家都會餵唔到mama milk, 但係大家都餵過o麻 ~~~ 下一次開新topic, 叫: 餵過母乳來吹下水, 應該多d人上返黎

我地仲每月一gathering, 大家係咪好期待黎我地既新屋呢, 我已經諗住買滑梯 & 大水池啦, 又有單車仔, 係咪好吸引呢???
就注定會失敗。

首頁

尾頁

跳至