跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 nikitac 於 07-7-15 00:07 發表
去Bali 玩真開心呀!有無曬黑黑呀?

我都係咁諗,已前就想快d 到六個月,現在就掛住以前。我仲好難忘阿仔就快3 weeks old 時的growth spurt,夜晚佢只係訓得好少,我幾乎成晚抱住佢係咁餵奶, 食到兩邊胸都軟 ...

嘻嘻, 死啦, 我唔想返番以前添 還記得以前根本連衫都唔駛穿, 每隔1.5小時餵一次, 餵都要半小時 搞下搞下, 簡直屋企天體浴咁:loveliness:

現在最希望快些早晚埋食餵, 其實放工埋食餵幾多次都沒有問題, 最緊要唔駛泵奶
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

原文章由 fwc 於 07-7-15 00:11 發表

嘻嘻, 死啦, 我唔想返番以前添 還記得以前根本連衫都唔駛穿, 每隔1.5小時餵一次, 餵都要半小時 搞下搞下, 簡直屋企天體浴咁:loveliness:

現在最希望快些早晚埋食餵, 其實放工埋食餵幾 ...

係吖...YEAR係2個月大前都係個半小時就食架LA...我根本都無咩著衫同離開張床...
咁快就1歲LA...有D唔捨得...

子爵府

原文章由 sherryyeung 於 07-7-13 13:51 發表
我地咁8, 你一定要多d上黎 ~~~
hehe....好呀...
===================================================
karl對奶粉敏感...要飲荳奶...不過除左開糊仔先用荳奶,,平時冇補俾佢飲,,,
karl仲係埋身飲,我唔知佢飲左幾多,,同埋e+佢食多左粥仔,我覺得都有長肉丫..
其實係咪自然離乳之後就可以唔飲奶粉嫁??我個人覺得係(當然飲食要均衡),,想問問大家意見
兩個都係我心肝定>3<

子爵府

原文章由 小豆媽 於 07-7-14 13:04 發表
請問有冇媽媽未來 m ?
我仲未呀

兩個都係我心肝定>3<

大宅

原文章由 fiti 於 07-7-15 16:58 發表
我仲未呀

好妒忌呀,
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

今個weekend好熱鬧喎

仲未有m嚟??真happy,阿囡4個月時已經嚟左啦,重要而家每次都好heavy下,痛到個人都直情唔想企直 :-(

我就冇乜太懷念之前d密集餵奶法,因為牛丁car到而家都仲係食緊半夜人奶放題,呢個情況我都真係好想改善,但真係唔知可以點。

佢呢幾日行路突飛猛進,基本上已經係可以自己一個行嚟行去,我都好surprise佢居然連門檻位都自動自覺跨過去,呢幾日係屋企湊住佢倦到我c。

大宅

可能我阿B 對奶的需求少左好多好多,所以有感而發。

嘩!咁耐都有未有M,真羨慕!

如果Karl 自然離乳,真係可以唔比奶粉飲都得架,你都講啦,均衡飲食補充番。

朗朗仔學行都有點進步,可以自己學到四五呎。

呀,仲有,我最近泵出來的奶無乜前奶,全部都係黃黃地色的奶,唔通呢d 就係所謂人奶跟BB 長大的轉變?

新紮媽媽, 你個friend 話驚個胸變形,其實餵人奶可以減低患乳癌的機會,呢個benefit 咪仲緊要!到左老的時候,個胸都會變形架喇。

[ 本文章最後由 nikitac 於 07-7-16 01:53 編輯 ]

子爵府

原文章由 nikitac 於 07-7-16 01:43 發表
可能我阿B 對奶的需求少左好多好多,所以有感而發。
嘩!咁耐都有未有M,真羨慕!
如果Karl 自然離乳,真係可以唔比奶粉飲都得架,你都講啦,均衡飲食補充番。
朗朗仔學行都有點進步,可以自己學到四五 ...

kelly

因為真係奶粉號數太多,,,自己都被影響到,,,但的確又諗以前d人都冇飲咁耐奶都好健康o姐.....係呀,,,可能我親戚唔掛住我o既關係la~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
karl e+成日o係屋企行黎行去,,不過因為之前小放佢落地行,,所以未算好好好穩陣,,諗到到時1歲p好多bb o係地下行一定好得意:)

[ 本文章最後由 fiti 於 07-7-16 02:15 編輯 ]
兩個都係我心肝定>3<

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

原文章由 nikitac 於 16/7/07 01:43 AM 發表
新紮媽媽, 你個friend 話驚個胸變形,其實餵人奶可以減低患乳癌的機會,呢個benefit 咪仲緊要!到左老的時候,個胸都會變形架喇。

唉...我講過啦...佢唔聴都冇計~
我聴佢d excuse都聴到忟...唔想自己無事忙啦...
佢有佢選擇...
我只知我自己會俾對亞b最好既野佢~
愛是恆久忍耐......

大宅

原文章由 fiti 於 07-7-15 16:58 發表
我仲未呀

我就係 m 未來, 有d驚
我驚........第日一來, 會"山洪爆發", m巾打孖上都唔惦
(我上一胎, bb一歲就第一次來, 果次真係.....勁多)

大宅

希望呢度講野會安全d

如果話個胸會變型就唔 feed人奶, 不如唔好大肚la, 大完肚, 個胸都會變型喎
人老左, 有幾靚的胸, 都會 the

大宅

唉,其實每個人都有佢自己選擇權利,不過就真係唔好揀完又要唔比人地講解整個理論。 尋晚係母乳喂哺文里出個topic有個媽咪回應,佢話自己都餵左3個月啦,而家要瘦身,所以唔會再餵,路係自己揀嘅,無謂抱怨。若果真係支持餵人奶,又何苦投訴去扼殺難得嘅一個為人奶申冤嘅節目呢?

大宅

原文章由 fiti 於 07-7-16 02:11 發表

諗到到時1歲p好多bb o係地下行一定好得意..

係呀,今個星期日就到party啦,真係好期待呀!

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小豆媽

講得好 ~~~
如果怕變型, 不如唔好生啦 ~~~
bb健康緊要? or 自己個胸緊要? 我睇完覺得好無奈囉 ~~~
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 acpurples 於 07-7-16 13:28 發表

係呀,今個星期日就到party啦,真係好期待呀!

sheena話要坐係 cara隔離, 佢地有野傾, 仲可以比試下腳骨力 ~~~
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

大宅

咪當佢係informed choice 囉. 最緊要唔好後悔, 可一不可再架.

我睇番個節目多一次, 又再睇Dr. Jack Newman 講Breastfeed and guilt: http://www.compleatmother.com/bf_guilt.htm

又難怪佢地會有咁嘅反應, 如果佢地知道奶粉營養過剩, 長遠來說對小朋友益處不多, 而呢個事實係決定餵奶粉前已清楚知道, 就唔會唔開心.

Anyway, 人地有人地投訴, 我地有我地寫信讚鏗鏘集, 大家快去母乳版寄信感謝港台啦!

大宅

原文章由 sherryyeung 於 07-7-16 13:57 發表

sheena話要坐係 cara隔離, 佢地有野傾, 仲可以比試下腳骨力 ~~~

呵呵,sheena媽,你咁有信心turbo嵐同牛丁Car會坐定定???

侯爵府

原文章由 acpurples 於 16/7/07 01:26 PM 發表
若果真係支持餵人奶,又何苦投訴去扼殺難得嘅一個為人奶申冤嘅節目呢?

完全同意~~~

侯爵府

原文章由 nikitac 於 16/7/07 02:00 PM 發表
咪當佢係informed choice 囉. 最緊要唔好後悔, 可一不可再架.

我睇番個節目多一次, 又再睇Dr. Jack Newman 講Breastfeed and guilt: http://www.compleatmother.com/bf_guilt.htm

又難怪佢地會有咁࢚ ...

我諗佢地係因為接受唔到呢個殘酷既事實囉~~

大宅

原文章由 acpurples 於 07-7-16 13:26 發表
..............,佢話自己都餵左3個月啦,而家要瘦身,所以唔會再餵, ...

咁都得, 呢個都係理由

首頁

尾頁

跳至